Secretele Germaniei: 6 titulari de azi câștigau Euro U21 în 2009. Revoluția, impulsionată și de români
13.07.2014, 13:46Manuel Neuer, Benedikt Howedes, Jerome Boateng, Mats Hummels, Sami Khedira și Mesut Ozil au fost titulari în finala Campionatului European U21 din 2009, câștigată de Germania în fața Angliei cu 4-0. Mesut Ozil, marcator al unui gol, avea să fie numit ”Omul meciului”. Cele două formații au fost în aceeași grupă, iar atunci au remizat, 1-1.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La cinci ani de la acea partidă, în selecționata Germaniei de la CM 2014, cei șase campioni europeni U21 sunt în continuare titulari. În urmă cu patru ani, în semifinala pierdută în fața Spaniei, în Africa de Sud, doar trei dintre ei se aflau în teren: Neuer, Ozil și Khedira.
România a contribuit la dezastrul care a anunțat schimbarea radicală
Cu ei în teren, acum, Germania a spulberat Brazilia, cu 7-1, în semifinala turneului final și va juca finala cu Argentina. Succesul echipei de azi, însă, pleacă de la o catastrofă similară celei a Braziliei. În 2000, Germania, cu o echipă îmbătrânită, cu o medie de vârstă de 30 de ani, eșua lamentabil la Europene, terminând pe ultimul loc într-o grupă cu Portugalia, România și Anglia. Primul meci al acelui turneu final de coșmar a fost un 1-1, cu naționala țării noastre, astfel că putem spune că și România a contribuit la revoluția ulterioară a fotbalului german și la rezultatele sale de astăzi.
Începând de atunci, federația germană și cluburile au înțeles că trebuie să-și dea mâna pentru a reorganiza sistemul, astfel creându-se academii co-finanțate de stat pentru a pregăti noile generații.
De atunci, începând chiar cu 2002, germanii au bifat patru semifinale consecutive și două finale: 2002 și 2014. Iar echipele U17, U19 și U21 au început să câștige trofee după trofee.
Fotbalul german a început să producă jucători pe bandă rulantă. Finala UEFA Champions League din 2013, dintre Bayern și Borussia Dortmund, a contat pe nu mai puțin de 26 de jucători care au beneficiat de programul academiilor co-finanțate de stat, înființate după eșecul de la Euro 2000. Peste 1000 de antrenori calificați dau cursuri de tehnică și tactică în aceste academii și bat țara în lung și în lat în căutare de talente.
Mulți din acești jucători s-ar fi pierdut fără programul respectiv. Astfel, însă, fotbalul german are probabil cel mai rapid „sistem de alarmă” în cazul apariției unui copil între 8 și 14 ani talentat.
Sistemul promovat de DFB (Federația Germană) și cele 36 de cluburi din Bundesliga și 2. Bundesliga a făcut ca moda jucătorilor străini din anii 90 din Germania să dispară încet-încet. Jucătorii din afară sunt mai puțini, deci mai multe locuri pentru tinerii germani talentați.
Peste 30.000 de antrenori se ocupă de dezvoltarea fotbalului german
Jurnaliștii britanici obișnuiesc să compare academiile de fotbal din Germania și Anglia, arătând că nemții au 28.400 de antrenori cu licență B, față de 1759 în Anglia, 5.500 cu licență A, față de 895 în Anglia și 1070 cu licență Pro, față de doar 115 în Anglia.
Dar asta nu e tot. În timpul pregătirii Mondialului din 2006, Klinsmann și Low au introdus un program intensiv de exerciții, destinate creșterii vitezei mentale și fizice, atât individual, cât și în colectiv, ceea ce a dus și la o evoluție a sistemului tactic, care era încremenit în tradiționalul și rigidul 4-4-2.
Low dispune acum de un lot care se adaptează rapid schimbărilor tactice din mers, în timpul partidelor, potrivit exigențelor adversarului.
Astfel se explică de ce Germania a reușit să impresioneze fără a se baza pe un jucător ieșit din comun, precum Messi, Neymar, Luis Suarez sau Cristiano Ronaldo, ci bazându-se exclusiv pe forța grupului, pe disciplina colectivă. Schimbul de mentalitate a necesitat un nou tip de jucător, totodată. Robin Dutt, acum antrenor la Werder Bremen, și până de curând director sportiv al Federației Germane, explica anul trecut pentru The Guardian: ”În trecut aveam mulți jucători înalți, mari, dar uită-te acum... Important la un fotbalist este tehnica, care de obicei e mai bună la jucătorii mici, ca Maradona, Iniesta, Messi, Xavi... În apărare avem nevoie de jucători înalți, dar ceva s-a schimbat: Mats Hummels este mare, dar știe bine și cu mingea, în 1982 ar fi jucat ca număr 10, nu ca fundaș”.
Asta duce la o altă observație a specialiștilor: dacă un fotbalist înalt poate fi și rapid și tehnic, ca unul scund, are un avantaj în plus. Și aceasta este noua generație de fotbaliști germani: rapiditate, forță, tehnică și talent în stare pură.
Etichete: romania , germania , euro u21 , sase titulari , finala cm 2014 , reconstructia germaniei , finala campionatului mondial
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...