PROFIL DE CAMPION Cum a reușit Joachim Low să câștige titlul mondial cu naționala Germaniei
18.07.2014, 00:22Germania a devenit campioană mondială în Brazilia și Mario Gotze a cules multe dintre laudele nemților, după golul decisiv pe care l-a înscris împotriva Argentinei, în prelungirile meciului de la Rio de Janeiro.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Totuși, un om esențial în succesul Germaniei este fără doar și poate selecționerul Joachim Low. La 54 de ani, omul care conduce echipa națională din anul 2006 a reușit în sfârșit să-și îndeplinească obiectivul, după ce a fost aproape la fiecare turneu final. Inițial secundul lui Jurgen Klinsmann, Low și-a dovedit pe deplin maturitatea în Brazilia, mai ales că un eventual insucces ar fi putut să îi fie fatal.
Omul născut la Schonau (oraș care aparține regiunii Baden-Wurttemberg) a intrat în istoria fotbalului german, mai ales că Low nu are un CV spectaculos. Primul născut dintr-o familie de pătru băieți, el a fost un jucător obișnuit, după ce a trecut pe la Freiburg, Stuttgart și Frankfurt, cele mai importante borne ale carierei sale.
Până să ajungă selecționer, a antrenat-o pe VfB (cu care a câștigat Cupa Germaniei, singurul său trofeu până în 2014), le-a pregătit pe Adanaspor și Fenerbahce, ultima oară activând la Austria Viena, așa că nimic nu anunța ascensiunea spectaculoasă din anii care au urmat.
Schurrle și Gotze, mutările geniale
La turneul final din Brazilia, Joachim Low nu a ieșit în evidență prin declarații hazardate, ci a rămas același om modest.
A luat lucrurile pas cu pas și a știut că trebuie neapărat să meargă până la final, deși Germania (poate prea puțini au remarcat) nu s-a putut baza la Campionatul Mondial pe câțiva jucători importanți, precum Marco Reus și Ilkay Gundogan, dar și pe Sven Bender, un om care ar fi putut să intre oricând ca rezervă, având experiența meciurilor tari din UEFA Champions League.
Poate că mutările de geniu ale lui Low au și făcut diferența. Germania a avut o bancă pe care mulți și-ar fi dorit-o. Cu Algeria, Andre Schurrle a intrat la pauză și a făcut apoi diferența în prelungiri. În marea finală, Mario Gotze a fost și el decisiv. Tot intrat din postura de rezervă.
Cu Argentina, Low a mai avut de trecut un hop. Și l-a trecut cu brio. Sami Khedira, un om esențial, s-a accidentat la încălzire. A intrat Kramer. Nici el n-a rezistat prea mult. Cu toate acestea, "profesorul" a știut în continuare ce are de făcut. A schimbat sistemul și a păstrat a doua schimbare, intrarea lui Gotze, pentru minutul 88.
A folosit "scheletul" lui Bayern
Fără Reus și Gundogan, Joachim Low a mizat de la început pe 6 dintre jucătorii campioanei Bayern Munchen, iar finala a încheiat-o chiar cu 7, după ce Mario Gotze a pătruns și el pe teren.
Low știa foarte bine că Neuer și colegii lui au o foame mare de revanșă, mai ales după eșecul din UEFA Champions League, competiție unde Bayern era mare favorită, dar pe care a părăsit-o în semifinale.
Astfel, Neuer a fost titular indiscutabil în poartă, Boateng a acoperit flancul drept al apărării, Schweinsteiger, Lahm și Kroos au fost indispensabili la centrul terenului, în timp ce Muller, autor a cinci goluri în Brazilia, a dovedit din nou că nu are cum să lipsească din echipa națională, deși nu este cel mai tehnic jucător din lot.
Merge la cel puțin trei meciuri de etapă!
Spre deosebire de alți selecționeri, Joachim Low nu ia niciodată pauză. Etapă de etapă, selecționerul Germaniei urmărește pe viu cel puțin trei meciuri din Bundesliga și de multe ori asistă chiar și la partidele din liga a doua.
El preferă uneori chiar și luptele încinse pentru evitarea retrogradării. De la Munchen la Freiburg, de la Dortmund la Braunschweig, Low vrea să vadă cât mai multe partide și să observe cât mai mulți tineri valoroși.
Așa a ajuns să-l cheme în Brazilia și pe Matthias Ginter, tânărul fundaș proaspăt transferat de Dortmund, care a jucat toate meciurile sezonului trecut din Bundesliga, în tricoul lui Freiburg. A știut de la bun început că nu se poate baza cu adevărat pe el, dar i-a dat încredere. Iar la 20 de ani, Ginter poate fi un om esențial peste patru ani, la Mondialul din Rusia. A procedat la fel și cu Erik Durm, care a făcut un retur senzațional la Dortmund, în lipsa lui Schmelzer.
"Cadoul" pentru Weidenfeller, pe finalul carierei
Joachim Low a avut o misiune dificilă și în privința postului de portar. Manuel Neuer nu avea cum să fie scos dintre buturi, așa că l-a evitat pe Ter Stegen, tocmai pentru ca acesta să își pregătească așa cum trebuie noul sezon de la Barcelona.
La 33 de ani, Roman Weidenfeller a bifat primul său turneu final din carieră, deși nu jucase niciun meci oficial pentru echipa națională până în această vară. Portarul lui Dortmund, campion în Germania și finalist în UEFA Champions League, nu a apucat să joace vreun minut, dar a fost entuziasmat de șansa pe care a primit-o. Să fie în lotul celei mai bune formații din lume.
A treia opțiune a fost Ron-Robert Zieler, talentatul portar al celor de la Hannover. La fel ca Weindefeller, el nu apărase în vreun meci oficial, dar Low nu l-a uitat. Știe că la 25 de ani îi poate fi de mare ajutor pe viitor.
De ajutor îi poate fi însă și Thomas Tuchel, omul care a transformat-o pe Mainz. Dintr-o echipă de pluton, acesta a izbutit să o ducă în Europa, la nici 40 de ani. Iar acum ar putea să fie noul asistent al lui Low.
Echipa-tip a Germaniei de la CM: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Howedes - Schweinsteiger, Kroos, Khedira - Muller, Ozil - Klose
112 meciuri a adunat Low pentru naționala Germaniei (77 de victorii, 20 de remize și 15 înfrângeri)
Etichete: germania campioana mondiala , low profil campion , low germania selectioner , mutari low
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...