"Naţionalele de club". România urmează tiparul "granzilor" Europei
21.03.2013, 22:34Naţionala lui Victor Piţurcă se bazează preponderent pe scheletul unei singure echipe, la fel cum au făcut sau fac, la rândul lor, trei campioane mondiale şi europene.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Spania, Italia şi Germania se bazează - de câţiva ani, deja - pe un schelet de jucători ai câte unei singure echipe. Iar rezultatele s-au văzut. Spania şi Italia au câştigat ultimele patru turnee finale, "macaronarii" jucând în plus şi finala Europenelor de anul trecut, iar Germania a jucat două finale - de Mondial şi European - în ultimii zece ani.
În prezent, cele trei super-forţe ale Europei procedează la fel. De altfel, pentru partidele internaţionale din următoarea săptămână, Spania, Italia şi Germania continuă să mizeze pe contingentele de jucători ale liderilor din campionatele proprii. Pentru "dubla" cu Finlanda şi Franţa, Vicente del Bosque a convocat nouă jucători de la FC Barcelona, liderul autoritar al Primerei Division: Valdes, Pique, Jordi Alba, Xavi, Iniesta, Busquets, Cesc, Villa şi Pedro.
Pentru meciul amical cu Brazilia de joi, 21 martie, Cesare Prandelli a mizat pe 8 jucători de la liderul Juventus: Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, Giaccherini, Pirlo, Marchisio şi Giovinco, în timp ce Germania continuă să se bazeze pe "armata" lui Bayern Munchen pentru "dubla" cu Kazahstan. Şapte jucători de la Bayern (ar fi fost tot opt dacă Badstuber nu ar fi fost accidentat) au fost convocaţi de Joachim Low: Neuer, Boateng, Lahm, Schweinsteiger, Kroos, Mario Gomez şi Thomas Muller.
Barca, Juve şi Bayern conduc detaşat propriile ligi
Faptul că cele trei super-forţe continentale mizează pe scheletul a trei echipe de club nu este fortuit. Toate cele trei echipe de club sunt pe locul 1 în propriile campionate şi toate trei sunt calificate în sferturile de finală ale UEFA Champions League, unde Barcelona va juca împotriva lui PSG, iar Bayern şi Juventus vor da piept una cu alta.
De aceea, alegerea lui Victor Piţurcă de a convoca nouă stelişti la lotul naţional pare a se baza pe aceleaşi considerente: Steaua este lider detaşat în campionatul intern şi a evoluat seducător în Europa League, unde a eliminat-o pe Ajax în "şaisprezecimi" şi a fost eliminată greu de Chelsea, campioana Ligii Campionilor en-titre, în optimile de finală.
Tătăruşanu, Chiricheş, Gardoş, Adi Popa, Chipciu, Pintilii, Bourceanu, Tănase şi Rusescu sunt toţi în lotul României pentru "dubla" cu Ungaria şi Olanda, selecţionerul mizând, la fel ca omologii săi din Spania, Italia şi Germania, pe relaţiile de joc sudate de la echipele de club şi pe forma fantastică arătată la nivel internaţional de jucătorii cluburilor-fanion ale momentului.
În afara celor patru echipe naţionale, o singură altă echipă din Europa se mai bazează la lotul naţional pe minim opt jucători de la acelaşi club. Este vorba de micuţa Andorra, dar acolo explicaţia ţine de cu totul alte motive. Opt jucători de la FC Andorra sunt în lotul naţional, dar doar pentru că baza de selecţie a micuţului stat din Pirinei este foarte redusă.
Etichete: steaua , italia , barcelona , spania , germania , bayern munchen , piturca , juventus torino , brazilia , preliminarii , campionatul mondial , stelisti , 2014 , nationale , noua selectionati , noua convocati
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...