Croaţia și Serbia se luptă pentru calificare şi împotriva trecutului pe "stadionul urii"
21.03.2013, 20:15Vineri, în grupa A a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2014, Croaţia şi Serbia se duelează pentru calificarea la turneul final pe un stadion "simbol al urii", pe care s-a jucat celebrul meci Dinamo Zagreb-Steaua Roşie Belgrad care a dus la dezintegrarea Iugoslaviei. Croaţii şi sârbii joacă un meci în care orgoliile naţionaliste depăşesc ultra-mediatizata partidă dintre Ungaria şi România.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Pe 13 mai 1990, pe stadionul Maksimir din Zagreb se înfruntau Dinamo şi Steaua Roşie Belgrad, eterne rivale pentru supremaţie şi pentru dominare sportivă şi geografică. Cu câteva zile înainte avuseseră loc primele alegeri croate din ultimii 50 de ani şi câştigătoare au ieşit partidele care doreau independenţa, spre iritarea sârbilor.
"Lovitura de picior care s-a auzit în toţi Balcanii"
Pe stadion plutea tensiunea în aer. Cântece naţionaliste, forţe paramilitare "îmbrăcate" în haine de ultraşi, fumigene, gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lovitura de picior a lui Zvonimir Boban în pieptul unui poliţist sârb care agresase un fan al lui Dinamo. Acestea au fost ingredientele explozive ale unei partide ca un cocktail Molotov. Incidentele s-au soldat cu 200 de răniţi şi pentru croaţi momentul a însemnat începutul simbolic al războiului de independenţă.
Fanii lui Dinamo Zagreb, brigada Bad Blue Boys, erau susţinătorii facţiunii pro-independenţă Uniunea Democrată Croată, condusă de Fradjco Tudjman. Ulterior, membrii facţiunii BBB au fost primii voluntari în războiul de independenţă. De partea cealaltă, Delje, huliganii din galeria Stelei Roşii Belgrad, erau simpatizanţii lui Slobodan Milosevic şi erau comandaţi de celebrul Zelko Raznatovic, mai cunoscut sub numele Arkan.
2000 de membri Delje au călătorit la Belgrad la acel meci, ocupând Peluza Sud a stadionului Maksimir. Când Bad Boys Blue au început să cânte imnul Croaţiei, au început să se arunce pietre dintr-o parte în alta a tribunelor. Au urmat scaunele smulse şi ruperea gardurilor de protecţie. Apoi confruntarea plină de ură dintre cele două galerii, reprezentantele dure ale două naţiuni. În bătaia generală a intervenit şi poliţia, care, potrivit presei croate, i-a cam menajat pe fanii Stelei Roşii.
Meciul era transmis în direct, dar nu a mai apucat să se joace. S-a transmis, în schimb, fără întrerupere, bătaia generală dintre cele două părţi. S-a văzut, atunci, cum Zvonimir Boban a sărit cu picioarele pe un poliţist care lovea un fan al lui Dinamo. Ceilalţi jucători s-au retras la vestiare. Presa avea să numească lovitura de picior a lui Boban "lovitura care s-a auzit în toţi Balcanii" (foto 2).
Partida nu s-a mai jucat, dar este cea mai importantă din istoria Iugoslaviei, potrivit scriitorului Neven Andjelic, pentru că a avut implicaţii politice şi a "dat semnalul violenţelor care se apropiau". A început cel mai sângeros conflcit de la Al Doilea Război Mondial încoace, care a durat cinci ani. La finalul acestei perioade, Croaţia obţinea independenţa.
Prima "ciocnire" din ultimii 23 de ani sub numele Serbia şi Croaţia
Meciul de vineri este primul pe care Serbia îl va juca împotriva Croaţiei pe terenul Maksimir şi prima confruntare între cele două ţări sub actualele denumiri. Sub numele de Iugoslavia, când Serbia şi Muntenegru încă alcătuiau o singură ţară, naţionala plavilor s-a mai "duelat" cu Croaţia, în preliminariile Euro 2000. Ambele selecţionate jucau atunci pentru calificarea la turneul european şi tensiunea plutea din nou în aer.
Au fost mobilizate importante dispozitive de securitate la acea partidă, iar fanii oaspeţilor nu au făcut deplasarea, ceea ce a făcut ca de data aceea incidentele să fie evitate. Nu integral, însă, căci în teren Mirkovic s-a luat la bătaie cu Jarni şi a fost eliminat. La ieşire, le-a arătat, dispreţuitor, trei degete fanilor croaţi, care afişaseră un banner cu inscripţia "Vukovar 91", amintind de crimele împotriva umanităţii din oraşul de graniţă.
Acum, dincolo de situaţia sportivă diametral opusă în clasament, Croaţia are încă un avantaj: în 2013 va intra în UE. Serbia e departe de acest deziderat. Sârbii sunt cea mai numeroasă minoritate din Croaţia, în jur de 4% din total, iar meciul va "zgândări" cu siguranţă răni şi disensiuni mai vechi. "Stadionul urii" găzduieşte, după 23 de ani, un nou duel inter-etnic chiar mai puternic decât cel dintre Ungaria şi România.
Cele două echipe se înfruntă de pe poziţii diferite: Croaţia este co-lider, alături de Belgia, cu 10 puncte şi fără înfrângere în patru partide, în timp ce Serbia suferă, câştigând doar un meci din ultimele patru şi strângând doar patru puncte până acum. Practic, sârbii îşi joacă ultima carte în această partidă, orice altceva în afară de o victorie semnându-le practic sentinţa.
Surse foto: Wikipedia, El Pais, dalje.com
Etichete: calificare , serbia , preliminarii cm 2014 , zagreb , croatia , dinamo zagreb , steaua rosie belgrad , stadionul maksimir , stadionul urii , razboiul din iugoslavia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...