Coșmar în Franța. Au trecut 5827 de zile de la ultimul meci al României la CM. Croații se ridicau, noi ne prăbușeam
12.06.2014, 12:01Ei debutează astăzi la CM 2014, al 4-lea turneu mondial la care participă din ultimele 5 disputate, în vreme ce noi vom privi din nou cel mai mare bal organizat în fotbal din fața televizoarelor.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Croația, ultimul adversar pe care l-au întâlnit "tricolorii" la Cupa Mondială, încă trezește amintiri neplăcute microbiștilor din România. Au trecut aproape 16 ani de la acea eliminare dureroasă înregistrată la Bordeaux, în fața a 35.000 de spectatori, pe 30 iunie 1998. Croații ne-au învins cu 1-0, gol Davor Șuker, dintr-un penaty inventat de arbitru, iar de atunci n-am mai participat la nicio ediție de CM, lucru care, rostit la acea vreme, poate că ar fi părut de neconceput.
La Coupe du Monde, în 1998, România reușise un parcurs excelent în grupă, exceptând poate meciul cu Tunisia (1-1), în care jucătorii lui Anghel Iordănescu, blonzi ca suedezii, dar tehnici ca brazilienii, au oferit un spectacol de gală concretizat doar printr-un egal.
E drept, totul cu largul concurs al unui arbitru australian anonim, care ne-a privat de două penalty-uri, dar le-a așezat africanilor mingea la punctul cu var la o fază cel puțin discutabilă. România lui Gică Popescu, Dorinel Munteanu, Gică Hagi, Costel Gâlcă, Adi Ilie și Viorel Moldovan terminat grupa G cu 7 puncte, peste Anglia și Columbia, marile favorite. Iar viitorul arăta promițător!
Dar a venit meciul blestemat din optimi, în fața unei echipe debutante la Campionatul Mondial - Croația. Optimismul invadase tabăra "tricoloră", Gică Popescu considerând că România are o echipă mai tehnică și mai experimentată. Anghel Iordănescu era sigur că România va merge mai departe, iar Dan Petrescu a mers și mai departe: "De data asta nu vom mai rata semifinalele!". Totul părea că este în favoarea noastră. Dar, la final, destinul ne-a dat o palmă usturătoare.
În prima repriză, România lui Anghel Iordănescu a jucat foarte bine, a avut ocazii, una chiar foarte mare, a lui Adi Ilie. Ofensivi, tehnici, cu o circulație excelentă a balonului, "tricolorii" au avut totuși probleme în a desface defensiva gândtă de Miroslav Blazevic. Bogdan Stelea a fost atent la toate șansele adversarilor, dar a venit fatidicul minut 45, când jucătorii se gândeau deja la pauza din vestiare.
Stelea a ghicit colțul lui Șuker
Ajuns în careu, Asanovic s-a încolăcit în jurul lui Gabi Popescu, a pivotat inteligent de lângă acesta și a căzut la momentul oportun, arbitrul Castrilli acordând un penalty mai mult decât sever! Simțind poate că a luat o decizie prea dură, argentinianul a dictat repetarea loviturii de pedepasă, după ce Șuker transformase la colț. Stelea a simțit că are o șansă bună, a plonjat pe aceeași direcție și chiar a intuit șutul, dar atacantul lui Real Madrid n-a greșit: a tras tare și plasat, reușind să deschidă scorul la Bordeaux. 1-0 la pauză.
Hagi a ieșit în minutul 56
Din păcate, după pauză, eroii noștri nu au găsit calea spre gol. Hagi a ieșit în minutul 56, după un meci slab, fiind înlocuit de un Radu Niculescu la fel de ineficient. Iordănescu a mizat totul pe atac și i-a mai aruncat în luptă pe Gică Craioveanu și Lucian Marinescu, sacrificându-i pe Gabi Popescu și Dan Petrescu. Mașinăria noastră de pase a tocat în gol, apărarea a devenit din ce în ce mai rarefiată, iar Asanovic, Vlaovic și Șuker ne-au dat mari emoții, dar Stelea a făcut un meci extraordinar și a respins șut după șut, ocazie după ocazie. Minutele treceau, croații se apărau supraaglomerat, iar absența lui Hagi se simțea din ce în ce mai mult. În prelungiri, Stelea a respins din nou incredibil două șuturi din șase metri, dar era prea târziu.
Din păcate, golul egalizator n-a mai venit, chiar dacă Gică Craioveanu a mai reușit o fază splendidă în ultimele secunde ale prelungirilor, când a driblat doi adversari în colț, a fost faultat, dar centralul n-a dictat nimic și a fluierat finalul. S-a terminat 1-0, o mare dezamăgire pentru o generație de excepție, care voia să facă uitat un Euro 96 dezastruos.
De atunci au trecut 15 ani, 11 luni și 14 zile. Mai precis, sunt fix 5827 de zile de când România nu a mai pășit pe teren la un Campionat Mondial, a cărui a 20-a ediție va începe astăzi, la Sao Paulo. Meciul de debut va fi Brazilia - Croația, prologul grupei A, de la ora 23:00.
ROMÂNIA - CROAȚIA 0-1
Faza competiției: optimile de finală
Data: 30 iunie 1998
Ora de start: 16:30
Stadion: "Lescure" (Bordeaux)
Arbitru: Javier Castrilli (Argentina)
Spectatori: 35.000
Echipele
România: Stelea - D. Petrescu (76 L. Marinescu), Ciobotariu, G. Popescu, Filipescu - D. Munteanu, Hagi (56 G. Craioveanu), G. Popescu (61 R. Niculescu), Gâlcă - V. Moldovan, A. Ilie. Antrenor: A. Iordănescu. Rezerve neutilizate: Stângaciu, Prunea, Dulca, Doboș, Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Stângă, Selymes
Croația: Ladic - Simic, Stimac, Bilic, Jarni, Stanic (83 I. Tudor), Jurcic, Boban, Asanovic, Vlaovic (76 Krpan), Șuker. Antrenor: M. Blazevic. Rezerve neutilizate: Vasij, Mrmic, Seric, Juric, Prosinecki, S. Maric, Soldo, Kozniku, Mamic.
Sursa foto: Adevărul
Etichete: bordeaux , stelea , davor suker , suker , romania croatia cm 1998 , romania croatia 1998
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...