915 Fair Play, vedeta CM, e invenția unui argentinian
16.06.2014, 12:02Actualul Campionat Mondial poate intra în istorie ca cel care a văzut cele mai multe meciuri consecutive fără remiză de la startul său. Sau ca cel care a văzut cele mai multe reveniri pe tabelă. Sau ca cel în care s-au marcat cele mai multe goluri. Sau cel care a avut cele mai multe campioane mondiale la start. Printre toate acestea, însă, va rămâne în istorie și ca primul turneu final mondial în care au fost folosite spray-urile cu spumă de către arbitri.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
CM 2014 este primul Mondial la care arbitrii au beneficiat de noua ustensilă: Un spray de mici dimensiuni, cu o spumă al cărei conținut este foarte asemănător spumei de ras și care se evaporă într-un timp foarte scurt (între 45 de secunde și 2 minute) și care este folosit pentru a ține zidul la distanța regulamentară.
Arbitrii și fotbaliștii, deopotrivă, sunt încântați de această nouă metodă de a păstra distanța corespunzătoare la ziduri, la loviturile libere. Cum a ajuns, însă, să fie folosit pe terenul de fotbal?
Povestește chiar inventatorul său. „Eu mereu am jucat fotbal. Într-o zi, în 2002, am fost la un meci al foștilor colegi de liceu. Eram conduși și meciul se apropia de final. La un moment dat, am avut o lovitură liberă și era șansa noastră să egalăm. Când să bat lovitura, însă, zidul a înaintat la mai puțin de trei metri și mingea l-a lovit în stomac pe unul din adversari. Arbitrul nu a cerut repetarea loviturii și m-am înfuriat peste măsură. Am ajuns acasă nervos și mi-am zis că trebuie să fac ceva pentru a se evita aceste momente”, spune Pablo Silva (foto), ziaristul argentinian de 44 de ani care a inventat spray-ul.
„La început m-am gândit la un elastic, dar cum să-l prinzi? De ce? Abia apoi mi-a venit ideea unui spray. Am vorbit cu un prieten chimist, el nu a reușit să facă ce-mi doream, iar apoi am cunoscut un expert în aerosoli, iar acesta mi-a putut face compoziția”, a mai spus Pablo Silva, ziaristul din Buenos Aires suporter al celor de la Argentinos Juniors.
Silva îl cunoștea pe Julio Grondona, fostul președinte al Federației Argentiniene de Fotbal. Fără el, n-ar fi reușit, recunoaște acum. A reușit să-l convingă de utilitatea invenției sale, pe care a botezat-o „915”. De ce? „E distanța regulamentară la care trebuie să fie așezat zidul. Nouă metri și 15 centimetri”, explică jurnalistul.
A avut mult de furcă. Timp de șase ani, din 2002 în 2008, a lucrat la perfecționarea spumei. Nu afectează pielea, nu distruge iarba, se evaporă rapid și este rezistentă la ploaie, vânt, frig... Se poate folosi pe iarbă, pe zgură, pe teren articifial. Acum are o fabrică micuță, în Argentina, unde produce spray-ul și, după ce FIFA l-a adoptat, așteaptă să devină milionar.
Folosirea spray-ului a început în 2008, în liga a treia argentiniană, la meciul Los Andes-Chacarita 1-3. „Au fost două lovituri libere în acel meci. A doua zi, era pe prima pagină din Clarin. Jucătorii se uitau uimiți la spuma mea”, spune Pablo.
Ulterior, spray-ul a câștigat teren. A ajuns în ligile din Argentina și Brazilia, iar apoi, în 2011, a fost folosit la Copa America. Din acel an a început să fie utilizat și în Major League Soccer, iar în 2014 a făcut saltul decisiv: a devenit obligatoriu la Cupa Mondială!
Paternitatea spray-ului îi este contestată argentinianului Pablo Silva. Un brazilian, Heine Allemagne a creat cu doi ani mai devreme spray-ul „Spunny”, folosit în 2001 în unele meciuri din diviziile inferioare din Brazilia. Uzul său nu s-a globalizat, însă, iar proprietățile diferite ale lui „Spunny” nu au fost acceptate de FIFA, astfel că, oficial, spuma folosită de arbitri acum este invenția lui Silva.
Până acum, spray-ul 915 Fair Play Limit, după numele actual al acestuia, a fost folosit în 18.000 de meciuri, în 100 de competiții și au fost vândute 150.000 de bucăți de câte 120 de grame, la prețuri între 40 și 70 de dolari, în funcție de cantitățile cumpărate.
Etichete: cupa mondiala , cm 2014 , brazilia , argentinian , spray 915 , spray arbitri , pablo silva , inventator , distanta regulamentara
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...