5 inovaţii la Cupa Mondială din Brazilia: "Goal line", "915 Fair Play" şi "Brazuca", cele mai cunoscute
20.06.2014, 16:56Meciurile Cupei Mondiale din Brazilia oferă, pe lângă spectacolul competiţiei, şi o serie de inovaţii tehnologice introduse la această ediţie a turneului final, scrie Washington Post.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
1. Una dintre cele mai importante inovaţii introduse la CM 2014 este tehnologia camerei de linia porţii, care transmite în timp real dacă mingea a depăşit linia porţii, arbitrul central fiind înştiinţat imediat pentru a valida golul. Tehnologia a fost concepută de o firmă germană şi funcţionează cu 14 camere de mare viteză, câte şapte camere urmăresc câte o poartă, iar una este plasată chiar în plasa porţii. Toate camerele care urmăresc mingea transmit imaginile către unitatea centrală de stocare a acestora, iar aceasta la rândul său transmite un semnal către ceasul receptor al arbitrului sub forma unei vibraţii, potrivit Fifa.com. Arbitrul are ultimul cuvânt dacă validează sau nu golul.
2. Aşezarea zidului format de jucători înainte de executarea unei lovituri libere este realizată de arbitrul de centru prin trasarea unei linii de spumă albă, folosind un spray, pe care jucătorii nu au voie să o încalce. Spray-ul de spumă albă, cunoscut ca '915 Fair Play', este biodegradabil şi se evaporă după câteva minute. Această spumă a fost folosită deja în Major Soccer League din SUA şi în prima ligă din Brazilia, însă este pentru prima dată la un turneu final când arbitrul aşează zidul folosind acest spray de spumă albă.
3. Firmele mari de echipament sportiv îmbracă 27 din cele 32 de echipe calificate la turneul final. Echipamentele au fost îmbunătăţite cu tehnologii noi pentru a-i ajuta pe jucători să reziste mai bine căldurii şi umidităţii din Brazilia. Echipamentul naţionalei Ghana, oferit de Puma, are inserţii speciale pentru zone dedicate anumitor grupe de muşchi ajutându-i pe jucători să beneficieze de un micro-masaj pe muşchii cei mai solicitaţi şi să sporească rezistenţa la efort în timpul meciului. Selecţionata SUA beneficiază de un echipament produs de firma Nike care a introdus tehnologia 'Dri-FIT' în materialul tricourilor de joc pentru a-i ajuta pe aceştia să respire mai bine în timpul meciului, iar tricoul să se muleze mai bine pe corpul jucătorului în timpul meciului.
4. La orice turneu final mingea oficială a beneficiat de o atenţie sporită din partea producătorului oficial de echipament sportiv al competiţiei, pentru a-i oferi proprietăţi aerodinamice cât mai bune. Balonul creat de Adidas pentru această ediţie a Cupei Mondiale, denumit Brazuca, beneficiază de multe îmbunătăţiri faţă de mingea oficială folosită la Cupa Mondială din Africa de Sud din 2010 (Jabulani). Brazuca oferă aderenţă sporită, control mai bun, stabilitate şi aerodinamică îmbunătăţită. Mingea este foarte importantă atât pentru jucătorii de câmp, aceştia dorind să-i imprime efectul dorit în timpul centrărilor sau la loviturile libere, dar are şi proprietăţi dure care fac grea misiunea portarului de a o reţine. Brazuca a fost testată în cadrul unor teste de aerodinamică ale NASA, astfel încât fluxurile de aer să treacă pe suprafaţa mingii fără să îi schimbe direcţia.
5. Staff-urile tehnice ale echipelor naţionale beneficiază de o aplicaţie disponibilă pe tablete prin care pot monitoriza de pe margine în timp real performanţele jucătorilor pe teren şi datele primite îi pot ajuta pe cei de pe bancă să ia cele mai bune decizii pentru a efectua schimbări, pentru a transmite sarcini tactice sau pentru a stabili cel mai bun unsprezece pentru viitoarea partidă.
"În ciuda tehnologiilor noi puse la dispoziţie la această ediţie a Cupei Mondiale, mai sunt multe îmbunătăţit mai ales în ce priveşte introducerea unor tehnologii medicale avansate care să ajute jucătorii accidentaţi în timpul partidei să poată continua partida sau inovaţii care să prevină accidentările cauzate de condiţiile meteo. Poate Cupa Mondială din 2018 va beneficia de astfel de inovaţii", se arată în finalul materialului de pe Washington Post.
Etichete: cupa mondiala 2014 , cm brazilia , inovatii , inovatii cm 2014
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...