Moți a pus cercetătorii la treabă! Care portari primesc gol mai greu din penalty!
02.09.2014, 16:33Isprava fără precedent a fotbalistului român Cosmin Moţi, care, nevoit să înlocuiască portarul eliminat în meciul Ludogorets – Steaua, returul play-off-ului Champions League, a reuşit să apere două lovituri de departajare de la 11 m, validează încă o dată concluzia principală a unor studii ştiinţifice legate de această temă: ecuaţia unui penalty este simplă, fiind nevoie de calităţi fizice, dar într-o mult mai mare măsură de un psihic aparte.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Factorii luaţi în calcul în elaborarea studiilor consacrate veritabilei ştiinţe a penalty-urilor sunt de ordin statistic, fizic, însă în mai ales psihologic. Anumiţi jucători pot fi pur şi simplu paralizaţi în timpul unei şedinţe de astfel de lovituri, rezumă Geir Jordet, expert în psihologie la Centrul norvegian de excelenţă pentru fotbal, care a sfătuit numeroşi aşi ai balonului rotund în pregătirea acestor momente cruciale ale competiţiei.
VIDEO CU LOVITURILE DE DEPARTAJARE DE LA LUDOGORETS - STEAUA
“Un jucător mi-a spus că atunci când este pe teren, singurul lucru pe care şi-l spune îndreptându-se spre punctul de la 11 m este: se vede la televizor că-mi tremură genunchii?”, precizează prof. Jordet.
Introdus printre regulile jocului acum exact 123 de ani, penalty-ul rămâne un moment de stres intens, atât pentru şuteur, cât şi pentru portar. Din punct de vedere strict statistic, cei doi sunt, totuşi, pe poziţii inegale: mingea intră în poartă de 2 ori din 3. Dar avantajul psihologic este incontestabil de partea portarului, care nu are nimic de pierdut. Dacă primeşte gol, publicul îl compătimeşte. Dacă apără, are gloria asigurată, explică Geir Jordet.
Dimpotrivă, “se aşteaptă mereu ca jucătorul care trage să marcheze. Iar el ştie acest lucru, iar dacă eşuează devine ţapul ispăşitor al întregii echipe şi al unei întregi naţiuni.”, adaugă cercetătorul.
Deşi în ultimul caz spectaculos, cel al lui Moţi, nu este vorba de un portar, ci de o excepţie, dar cu destule asemănări de ordin practic, trebuie spus că fiecare portar are trucurile sale, pentru a mări deruta şuteurului. Potrivit oamenilor de ştiinţă, culoarea roşie, asociată cu pericolul şi mânia ar fi, totuşi, mai eficientă pentru un tricou de portar. Experienţele făcute la universitatea britanică din Chichester au arătat că un portar îmbrăcat în roşu nu este învins decât în proporţie de 54 la sută, faţă de 79 la sută pentru un tricou galben, 72 la sută pentru unul albastru şi 75 la sută pentru un tricou verde.
Cercetătorii olandezi au descoperit, la rândul lor, că un portar care se mişcă uşor pe linia de poartă - nu mai mult de 10 centimetri - acţionează asupra subconştientului şuteurului, determinându-l pe acesta să trimită mingea în partea opusă, mai liberă.
Matematicieni de la Universitatea din Liverpool au calculat că penalty-ul perfect trebuie să ţintească “păianjenul” cu o viteză cuprinsă între 90 şi 104 km/h, nici mai mult, nici mai puţin. Mai mult, şuteurul pierde în precizie, sub aceasta devine prea uşor de interceptat de portar. Timpul îl ajută pe cel care trage. Potrivit cercetătorilor, dacă acesta loveşte balonul imediat după fluierul arbitrului, la 3 secunde, el beneficiază de un efect de surpriză. Dacă aşteaptă cel puţin 13 secunde, de asemenea portarul este marcat, de data aceasta pierzându-şi concentrarea.
Agerpres
Etichete: cosmin moti , moti penalty steaua , moti penalty ludogorets , loviturid e la 11 metri
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântărețul Gabriel Cotabiță a încetat din viață, a anunțat sâmbătă dirijorul Ionel Tudor într-un...