Cum îl poate opri Juve pe Messi în finala UCL. Simeone, Zanetti şi Van Basten îl ajută pe Allegri
04.06.2015, 12:39Cu doar câteva zile înaintea finalei UEFA Champions League, care le va opune la Berlin pe Barcelona şi Juventus, foşti mari jucători ai lumii încearcă să răspundă la întrebarea care-i frământă pe toţi antrenorii din Spania în ultimii ani: cum îl poţi opri pe Leo Messi?
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Câţiva oameni de fotbal de renume au găsit răspunsul la această întrebare, iar englezii de la goal.com au cules o serie de păreri concludente ale acestora.
Au fost intervievaţi, printre alţii, Diego Simeone, Javier Zanetti, Rafael Marquez, Neil Lennon şi Marco Van Basten.
O practică obişnuită între 1960 şi 1990, marcajul om la om a fost mereu eficient în duelurile în care una dintre echipe se evidenţia printr-un superstar care făcea diferenţa. Drept urmare, jucători sclipitori precum Diego Maradona, Zico sau Johan Cruyff erau marcaţi om la om şi pericolul dispărea într-o oarecare măsură, dar o asemenea tactică e considerată sincigaşă în 2015. A păţit-o şi Realul, când l-a obligat pe Pepe să alerge pe tot terenul după Messi, contrazicând astfel zicala conform căreia "atunci când opreşti jucătorul-vedetă opreşti şi mecanismul de bază al echipei adverse". Astăzi, marcajul om la om la Messi nu ar face decât să producă spaţii pentru alţi fotbalişti de mare clasă, precum Neymar, Suarez, Pedro sau Iniesta.
Explică Diego Simeone (Atletico Madrid), cel care a scăpat fără gol primit de la Messi în ultimele şase dueluri cu Barcelona: "Marcajul fix vine dintr-o epocă apusă. Erau vremuri diferite, în care echipele nu aveau în lot jucători decisivi de talia lui Messi. Nu face sens, pentru că atunci când începe meciul, jucătorul în cauză e departe de poartă. La fel se întâmplă şi la o lovitură liberă sau la un corner. Atunci ce faci? În acele momente nu poţi să faci marcaj om la om, pentru că îţi pierzi un pion din apărare şi, implicit, stabilitatea echipei.
Este mai complicat şi de aceea e o tactică ce nu se mai foloseşte. Pe Messi îl poţi controla doar dacă ai grijă de spaţii, să îţi dai seama unde se poate duce şi în ce zone ale terenului este cel mai periculos. El aleargă mult, în dreapta, în stânga, în centru, în lateral. Nu ai cum să controlezi un jucător incontrolabil. Este ridicol! Trebuie doar să gestionezi terenul".
O altă întrebare pe care şi-o pun jurnaliştii este dacă Juventus ar trebui să se apere sus contra Barcelonei sau să accepte o dominare totală.
Echipa de astăzi a lui Max Allegri este asemănată cu cea a Interului condus până în finala UCL de către Jose Mourinho, în 2010. Cu o posesie de 18,5% pe ansamblul celor două manşe din semifinale, Inter a trecut la limită de Barcelona, iar fostul fundaş argentinian Javier Zanetti îşi aminteşte cheia succesului:
"În ambele meciuri din 2010 am făcut un joc defensiv perfect. Nu l-am lăsat pe Messi să atace spaţiile care îi plăceau cel mai mult. Am avut noroc cu el, deşi este extraordinar. Poate produce magie în orice moment, mereu trebuie să fii concentrat. Chiar dacă tu dai 100%, rămâne foarte greu să ţii pasul. Împinge-l în locurile în care nu se simte confortabil!".
Marco Van Basten, om de bază în echipa Milanului care a învins Barcelona în finala UCL din 1994, este de acord cu Zanetti şi crede că singura şansă a lui Juve este să se apere nu foarte avansat, dar agresiv şi aglomerat: "Juventus trebuie să stea aproape de adversar, să facă marcaj, să reducă spaţiile. Cel mai important este că jucătorii trebuie să rămână concentraţi.
Juventus poate câştiga doar dacă se va apăra bine şi va contraataca la momentul potrivit. În 1994, toată lumea se aştepta să câştige Barcelona, care îi avea pe Stoichkov şi Romario, iar Cruyff era pe bancă. Noi am fost organizaţi, am jucat bine şi i-am spulberat la final".
Dar Barcelona nu se poate baza doar pe fundaşi pentru stoparea lui Messi. În 2013, cu Max Allegri pe bancă, AC Milan a învins trupa catalană pe teren propriu (2-0), dar a pierdut calificarea pe Camp Nou. Barcelona a fost sufocată la mijlocul terenului pe San Siro şi Messi pur şi simplu nu a putut fi pus în valoare.
"Trebuie să-l obligi să joace cu spatele la poartă. Odată ce ajunge faţă în faţă cu fundaşul şi găseşte o breşă, atunci eşti pus în mare pericol", consideră şi Neil Lennon, antrenor la Celtic, care a învins Barcelona în faza grupelor UCL din sezonul 2012/2013.
În fine, s-a ajuns şi la întrebarea: ar fi mai inspirat pentru Allegri să schimbe sistemul de joc din 4-3-1-2 în 4-4-2? Rafa Marquez, fost fundaş la Barcelona, crede că Bonucci şi Chiellini au nevoie de tot ajutorul posibil. "E imposibil să descriu cât de greu e marcajul la Messi. Aleargă spre tine, îşi schimbă mereu direcţia.
Eu nu am aflat încă reţeta de succes. Poate doar să-l faultezi în afara careului! Chiellini este un războinic adevărat, dar nu se coordonează foarte bine, în vreme ce Bonucci citeşte mai bine jocul decât intervine prin alunecare".
Concluzia articolului semnat de Carlo Garganese: Juventus trebuie să înveţe din lecţiile oferite de Atletico şi Real, care s-au apărat bine în faţa lui Messi în sistemul 4-4-2.
Sâmbătă, în finala UCL, cel mai bun jucător din lume va întâlni cea mai bună apărare din lume, iar dacă Juventus nu îl poate opri pe argentinian, atunci cu siguranţă nimeni nu o poate face în acest moment.
Finala UEFA Champions League de la Berlin, Juventus - Barcelona, va fi în direct la Digi Sport 1 sâmbătă, de la ora 21:45. Fazele VIDEO vor fi în timp real pe digisport.ro, dar şi pe mobil, pe m.digisport.ro.
PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport
Etichete: juventus , messi , diego simeone , messi barcelona , luis enrique , barcelona juventus
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...