Exclusiv "Ați avut jucători care v-au spus că nu pot juca din cauza războiului?" Mircea Lucescu a dat detalii din interior
articol scris de Digi Sport29.12.2022, 07:55
De aproape un an, Mircea Lucescu traversează cea mai grea perioadă a carierei sale, după începerea războiului din Ucraina.
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Mircea Lucescu a dezvăluit cum trec jucătorii săi prin războiul din Ucraina
Antrenorul de 77 de ani rezistă însă cu brio stresului creat de bombardamentele ordonate de Vladimir Putin. Numai că situația este una extrem de dificilă și tehnicianul român a explicat cum a reușit Dinamo Kiev să treacă prin toate aceste probleme și să continue să joace fotbal.
Autocarul devenise, la un moment, dat, singurul mod sigur de transport. Din această cauză, "Il Luce" a resimțit probleme.
"Ei au fost imediat de acord atunci să scoatem echipa din Ucraina și să facem un 'turneu al păcii', prin Europa de vest. (...) Numai cu autocarul mergeam, nu mai știu câți kilometri am făcut, au fost vreo 10 meciuri în care am trecut dintr-o parte în alta. Ba la Kiev, ba la Lvov jucam meciurile din campionat.
Apoi ne urcam iar în autobuz și traversam granița. Ulterior, ne-am stabilit la Kiev. Apoi alarma ne-a anunțat că trebuia să ne adăpostim în cabine sau la subsol. Foarte greu și dificil de jucat în condițiile astea.
În plus, noi jucam fără public, iar suporterii dau ritm meciurilor. Nu prea am suportat drumurile astea la final, m-am trezit cu ușoare probleme la șold și mai mult la genunchi. Și unii jucători se refăceau mai greu după accidentări. Dar asta a fost, trebuia să o facem.
Dacă fotbalul s-ar fi oprit, situația ar fi fost și mai grea. Acum oamenii sunt ocupați cu altceva acolo. Meciurile sunt la TV, dar canalele de televiziune nu mai sunt aceleași. A rămas un singur canal care mai transmite", a spus Mircea Lucescu, la Fotbal Club.
Mircea Lucescu: "Unii jucători au părinții în zonele ocupate"
Tragedia este că unii jucători ai lui Lucescu chiar au familiile implicate direct în conflict. Unii sunt mobilizați, iar alții au părinții blocați. "Ați avut jucători care v-au spus că nu pot juca din cauza războiului?", a fost întrebarea la care a răspuns Mircea Lucescu.
"Jucătorii au șansa că fac o meserie extraordinară, se implică sentimental, participă total, iar activitatea lor pe teren și în afara terenului compensează aceste situații prin care trec.
Unii au părinții în zonele ocupate, sigur că e foarte greu, dar altă soluție nu există, decât cea de a continua. Nu am avut jucători să spună că nu pot juca. Îmi dădeam seama cu o zi înainte, în funcție de starea lor psihică, de disponibilitatea lor", a spus Mircea Lucescu.
În ciuda acestei situații, jucătorii de la Dinamo Kiev au primit banii, însă s-au luat anumite măsuri.
"Dinamo Kiev a avut șansa că a câștigat în ultimii ani aproape 100 de milioane de euro numai din participarea în cupele europene, plus vânzarea lui Mikolenko la Everton, care a fost cel mai scump jucător din istorie. Deci se pot acoperi cheltuielile.
Celelalte echipe au patroni cu posibilități. În această perioadă, plata a fost dată 60%. Și la Șahtior, jucătorii au așteptat câte două-trei luni, dar s-au făcut eforturi și jucătorii au fost plătiți.
E greu de făcut transferuri în această situație, pentru că nu vin jucători de valoare, iar sub valoarea jucătorilor ucraineni, nu merită să aduci. Mai bine transferi ucraineni care se pot adapta mai ușor situației, decât jucători străini pe care trebuie să-i aștepți 6 luni - un an până dau randament", a precizat Mircea Lucescu.
Mircea Lucescu: "Aceste bombardamente sunt făcute cu țintă precisă, dar nu toate sunt atât de precise"
Tehnicianul român antrenează Dinamo Kiev din iulie 2020, iar până acum, a reușit să aducă echipei un titlu, o Cupă a Ucrainei și o Supercupă. El a rămas la club chiar și în această situație, cu războiul în toi și a povestit cum a trecut prin cele mai grele momente, când rachetele cădeau pe stadioane și baze de antrenament.
"Când am plecat noi, la început de decembrie, erau bombardamente asupra sistemelor energetice și de apă, dar acum e mult mai greu, pentru că ei nu reușesc să pună la punct imediat. Nu au căldură, apă, rar vezi câte o lumină la ferestre.
În zona noastră nu a fost bombardament. O dată, la Lvov, când a fost întrerupt jocul, iar a doua zi, la antrenament, am fost avertizați că ar putea fi un bombardament și apoi am plecat spre graniță, la 30 și ceva de km de Kiev.
Aceste bombardamente sunt făcute cu țintă precisă, dar nu toate sunt atât de precise. Cel mai îngrozitor lucru acolo este această frică permanentă de ce ar putea să se întâmple.
Am trăit evenimentul împreună și ne-am adaptat. Din afară se vede altfel evenimentul. Dar Ucraina trăiește în continuare, chiar și prin sport. Oamenii au nevoie de sport, e o normalitate.
Mie nu mi-e frică. Și la Șahtior era la fel. Atunci ne-am refugiat și acolo, în 2014, mergeam la Lvov, la Odessa", a spus Lucescu.
Etichete: mircea lucescu , dinamo kiev
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Presa internațională a descris luni „victoria preşedintei pro-occidentale Maia Sandu” în al doilea...