Aleksander Ceferin, al treilea mandat de președinte al UEFA
articol scris de Digi Sport05.04.2023, 13:42
Slovenul Aleksander Ceferin a fost reales miercuri prin aclamaţie în funcţia de preşedinte al UEFA, pentru un nou mandat de 4 ani, valabil până în 2027, în cadrul Congresului UEFA care are loc la Lisabona.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Aleksander Ceferin, reales președinte al UEFA
"Înseamnă foarte mult pentru mine, este o mare onoare şi o mare responsabilitate'', a spus Ceferin imediat după ce a fost reales.
În vârstă de 55 de ani, Aleksander Ceferin a preluat conducerea forului fotbalist european în septembrie 2016, după suspendarea francezului Michel Platini, fiind reconfirmat în funcţie în 2019.
Născut pe 13 octombrie 1967 la Grosuplje, la aproximativ 20 km sud-est de Ljubljana, Aleksander Ceferin, fotbalist şi avocat de profesie, a venit al şaptelea preşedinte al UEFA la 14 septembrie 2016, în cadrul unor alegeri forţate de sancţionarea de către FIFA a francezului Michel Platini, care fusese reales pentru un al treilea mandat în fruntea UEFA în martie 2015. Platini a fost achitat vara trecută de justiţia elveţiană.
Ceferin l-a învins apoi pe olandezul Michel van Praag, cu 42 de voturi la 13, iar din poziţia sa discretă a devenit incontestabilă, fiind reales prin aclamaţie pe 7 februarie 2019.
Aleksander Ceferin, al treilea mandat de președinte al UEFA
Aleksander Ceferin a obţinut acum a obţinut al treilea său mandat de preşedinte al UEFA, având drept obiectiv declarat apărarea intereselor acestuia, unitatea, solidaritatea şi meritul sportiv.
De la preluarea funcţiei, în urma crizei care a declanşat dosarul de corupţie din cadrul FIFA, în 2015, Ceferin şi-a sporit în şapte ani autoritatea în Europa şi în fotbalul internaţional, cu acţiuni şi mesaje ferme împotriva "egoismului" pe care îl reprezintă Super Liga sau "condamnarea fermă a invaziei militare ruse în Ucraina".
La aceasta s-au adăugat decizii imediate, una dintre acestea fiind mutarea ultimei finale a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, la doar 24 de ore după intrarea armatei ruse în Ucraina. Trei zile mai târziu, Ceferin a rupt contractul cu Gazprom, compania energetică rusă de care UEFA era legată din 2014, iar cluburile şi echipele naţionale din Rusia şi Belarus au fost excluse din competiţiile europene.
Ceferin a dat dovadă de aceeaşi fermitate şi atunci când FIFA a avansat ideea derulării Cupei Mondiale din doi în doi ani, pe care preşedintele UEFA a descris-o drept "un proiect populist care ar distruge fotbalul" şi, mai ales, în cazul Super Ligii, o competiţie plănuită de marile cluburi europene, în frunte cu Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino, pe care le-a acuzat de "lăcomie, egoism şi narcisism".
Etichete: uefa , alegeri uefa , presedinte uefa , aleksander ceferin
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...