7 mai 1986. Cine-l credea? "În general, joc curat". Cum trăia durul Bumbescu zilele de dinaintea finalei de la Sevilla
articol scris de Andru Nenciu01.05.2020, 08:43
34 de ani se vor împlini, peste șase zile, de la performanța Stelei din 1986, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, în fața Barcelonei, scor 2-0, după loviturile de departajare.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Chiar dacă în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, foștii componenți ai roș-albaștilor nu se vor mai întâlni în clasicele reuniuni de la Cheile Grădiștei, așa cum Helmut Duckadam a anunțat, aniversarea va fi reflectată pe siteul Digi Sport.
După ce ieri v-am prezentat cum prefața regretatul Ilie Bărbulescu meciul cu Barcelona, azi devine protagonist Adrian Bumbescu.
Adrian Bumbescu: "Cel mai greu adversar a fost Dajka, de la Honved"
Înainte de acel meci, revista Viața Militară scotea un supliment sportiv ilustrat, dedicat echipei lui Ienei și Iordănescu, formație ce tocmai o eliminase pe Anderlecht Bruxelles.
Paginile conțineau și o serie de interviuri-fulger cu actorii principali ai trupei de pe Ghencea. Iată ce spunea Bumbescu, actual coordonator al centrului de juniori de la CSA Steaua.
"Cel mai greu adversar pe care l-am avut până acum a fost vârful Dajka, de la Honved, un jucător foarte tehnic și mobil. Dar nici eu nu m-am lăsat mai prejos, ai văzut că fragmente bune din meciul de la București nici n-a figurat pe teren", preciza Bumbescu, stoper care juca mereu la limita regulamentului.
Adrian Bumbescu: "Mai sar calul"
Pentru mine e o mare plăcere să mă lupt cu adversarul, firește, în limitele regulamentului. Joc în general destul de curat, iar atunci când sunt furat de dispută, mai sar calul, mă corectez imediat.
Echipa noastră a avut evoluții constante până acum, fără oscilații, iar echipa din care fac eu parte a avut o apărare foarte bună. Cu Barcelona se va da o luptă crâncenă. Trebuie să luptăm pentru a ne onora firma", mai spunea Bumbescu, în revista Steaua.
"Colonelul", fost jucător la FC Olt, Dinamo și Craiova înainte de a ajunge în Ghencea, s-a consacrat la Steaua, grupare alături de care, după trofeul de la Sevilla, a mai cucerit la Monte Carlo Supercupa, în fața formației Dinamo Kiev (1-0), dar a jucat și finala Cupei Intercontinentale (0-1 cu River Plate) și ultimul act al CCE din 1989, 0-4 cu Milan.
Adrian Bumbescu: "Eu și Belo am fost cei mai buni din lume"
Consacrați într-un fotbal din care nu reușeau să-și pună iscălitura pe un contract în străinătate - a făcut-o doar Belodedici până la căderea comunismului, la Steaua Roșie -, Bumbescu și actualul oficial al FRF au atras prin evoluțiile lor sigure atenția marilor publicații de profil.
"Am și acum acasă o revistă France Footbal, care a construit un top interesant al anilor '80, la un moment dat. Jurnaliștii francezi ne-au scos pe mine și pe Belo drept cei mai buni fundași din lume, cel mai valoros cuplu!
Peste Scirea și Collovati! Ce român mai realizează o astfel de performanță acum!?", povestea, pentru Digi Sport, în urmă cu 10 zile, Adrian Bumbescu.
Gaetano Scirea și Fulvio Collovati, stâlpii defensivei Italiei, ani buni, alături de Gentile și Cabrini, au devenit campioni mondiali cu selecționata lui Enzo Bearzot în 1982.
Fulvio Collovati, 50 de selecții și 3 goluri pentru Italia, are 62 de ani și ocupă în prezent funcția de analist sportiv la televiziunea RAI.
Gaetano Scirea, cosiderat unul dintre cei mai valoroși apărători din toate timpurile, a murit în septembrie 1989, la doar 36 de ani. Italianul, observator pentru Juventus, se întorcea de la Zabrze către Varșovia pentru a lua avionul spre Torino. Mașina cu care se deplasa spre aeroport a intrat într-o coliziune, iar Scirea și ceilalți pasageri au rămas încarcerați. Din cauza canistrelor de benzină care se aflau în spate, autoturismul a luat foc. Salvatorii au ajuns mult prea târziu.
Etichete: steaua , barcelona , 34 de ani , bumbescu , sevilla 86
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...