10 concluzii după primul weekend de fotbal european al sezonului. Probleme la Real, tiki-taka la Liverpool
19.08.2013, 11:54La mijlocul lunii august, marile campionate europene au luat startul.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
În Spania și în Anglia s-au consumat primele etape ale competițiilor interne, iar Juventus a câștigat Supercupa Italiei de o manieră impresionantă. În România, Steaua și-a reafirmat dominația categorică, iar în Franța lupta pentru titlu se anunță mai pasionantă ca niciodată. Primele concluzii ale weekendului fotbalistic din Europa, mai jos.
10. Liverpool chiar poate! Prima echipă mare care a intrat în joc în acest weekend a fost trupa lui Brendan Rodgers, care a impresionat în fața lui Stoke: victorie cu 1-0, gol Sturridge (37), în condițiile în care oaspeții au ratat un penalty pe final de meci. În afară de acea fază însă, portarul Mignolet n-a avut mari emoții, iar jocul "cormoranilor" a încântat. Într-un sistem fluid 4-3-3, circulația a fost excelentă, triunghiurile de pase au fost eficiente, iar Coutinho, Iago, Henderson și Johnson au arătat o mare poftă de joc. Cu pase în viteză, un joc extrem de inventiv și un Kolo Toure impecabil în defensivă, Liverpool a produs fotbal de calitate chiar și fără rebelul Suarez.
9. Astra are un "killer-secret". Cu patru goluri în ultimele două etape, macedoneanul Mirko Ivanovski (23 de ani) este omul de gol surpriză al giurgiuvenilor. Cu câte o 'dublă' în meciurile cu Pandurii (VIDEO) și "U" Cluj (VIDEO), ambele încheiate 3-1, Ivanovski arată că este o soluție bună pentru atacul Astrei, fiind un vârf solid, inspirat la finalizare și excelent la driblingurile în viteză. A marcat și în poarta lui Trencin (2-2 în Europa League) și completează eficient cvartetul ofensiv al lui Isăilă, din care mai fac parte Budescu, Tembo și Fatai.
8. PSG nu are titlul asigurat. Cu două remize în primele două etape, angrenajul lui Blanc arată slăbiciuni, chiar dacă jocul din atac este unul spectaculos. Deși așteaptă multe goluri de la Cavani și Ibrahimovic, suedezul a părut stingher la prima partidă în care a fost coleg cu uruguayanul, iar rivalele din Ligue 1 vor profita de orice sincopă a campionilor. AS Monaco a început în forță (VIDEO), cu Falcao în mare formă, iar pentru titlu se vor mai lupta Olympique Lyon și Olympique Marseille, echipe care au acumulat foarte multe plusuri în pauza din vară. Primii la capitolul "omogenitate", ceilalți la capitolul "achiziții".
7. Steaua n-are rival în Liga 1. După 3-0 cu CFR Cluj (VIDEO), supremația roș-albaștrilor a fost reafirmată, în condițiile în care ardelenii erau considerați principalii rivali în lupta pentru titlu. Dacă își vor păstra lotul actual, steliștii vor ceda puține puncte în acest sezon, chiar dacă parcursul european ar putea afecta concentrarea din Liga 1. Tari în defensivă (Chiricheș - Szukala), solizi la mijloc (Bourceanu - Pintilii) și inventivi în atac (Ad. Popa, Tănase, N. Stanciu), steliștii au toate șansele să facă instrucție și în acest sezon, chiar dacă Astra a început bine campionatul. Pandurii, Petrolul, CFR și Dinamo nu pot ține pasul încă.
6. Real Madrid nu are rezerve. În ziua în care Barcelona a deschis sezonul cu un sec 7-0 (VIDEO), "galacticii" lui Carlo Ancelotti s-au chinuit cu Betis și au învins greu, grație golului marcat cu capul de Isco, la centrarea lui Marcelo (86 VIDEO). Real s-a bazat prea mult pe realizările individuale ale lui Ronaldo, ineficient duminică, iar Betis, cu o apărare organizată și un portar inspirat, a ținut piept unei echipe care n-a adus soluții de pe bancă. Casemiro pare un pariu bun la închidere, dar Di Maria a ratat exasperant, iar Morata pare să aibă cel puțin o clasă mai puțin decât Benzema și Higuain (plecat între timp). Real n-are rezerve de mare valoare pe posturile de atacant și fundaș central, iar asta l-ar putea costa pe Ancelotti pe parcursul sezonului.
5. Wolfsburg are planuri mari. Germania este un campionat dominat categoric de Bayern Munchen și Borussia Dortmund, dar privirile vor fi ațintite și pe fosta campioană Wolfsburg, care anunță ambiții de UCL. Pentru un loc în top, "lupii" lui Dieter Hecking se vor lupta cu Leverkusen, Hamburg, Schalke și Werder, iar victoria cu 4-0 în fața fostei echipe a lui Marica vorbește de la sine despre forța alb-verzilor, care au etalat un joc ofensiv încântător. Echipa ar mai avea nevoie de fundași, dar Hecking are în lot jucători de top precum Diego, Perisic, Luiz Gustavo, Polak, Olic sau Vieirinha, iar concernul Volkswagen anunță și alte întăriri, menite să o aducă pe podium pe formația la care a făcut carieră în trecut Dorinel Munteanu.
4. Sistemul "hawk-eye" a pătruns în Anglia. Două meciuri au avut nevoie de soluționare video, la niște faze în care nu a fost clar dacă mingea a trecut sau nu linia porții. Primul joc în care a fost folosită tehnologia a fost uvertura primei etape din Premier League, Liverpool-Stoke. Meciul revenirii lui Mourinho pe Stamford Bridge, Chelsea - Hull 2-0 a avut și el nevoie de noul sistem, când Branislav Ivanovic a trimis mingea către poarta lui McGregor, iar tehnologia a arătat că balonul n-a trecut linia porții. Jurnaliștii britanici avertizează însă temător: "Să nu transformăm fotbalul în rugby, unde jocul se oprește timp de câteva minute, pentru a putea stabili dacă e gol, corner sau aut!".
3. Arsenal suferă. Lucrul care îi speria cel mai mult pe fanii "tunarilor" se adeverește. Cu un lot care a dezamăgit pe alocuri în sezonul trecut, Wenger a pierdut primul meci al campionatului, pe teren propriu (1-3 cu Aston Villa), iar jocul alb-roșilor nu îi recomandă la un loc în Top 4, care asigură calificarea în Champions League. Mai mult, pentru a atinge grupele competiției în acest sezon, londonezii trebuie să treacă de Fenerbahce, într-o dublă-manșă care poate atârna greu în privința viitorului lui Wenger pe "Emirates". Cu mulți accidentați în lot și doar cu Walcott, Cazorla și Polodski între certitudini, pe Arsenal o așteaptă un sezon infernal, mai ales din pricina lipsei de achiziții din această vară.
2. Juventus, și mai puternică. După ce a câștigat titlul la pas și a fost eliminată din UCL chiar de câștigătoarea trofeului, Bayern Munchen, "Bătrâna Doamnă" propune un sezon și mai bun. Antonio Conte a întărit lotul inteligent, cu doi atacanți de super-clasă, exact în compartimentul în care Juve suferea cel mai tare. Tevez a marcat deja, Llorente este o soluție, iar Pogba anunță cel mai bun sezon al carierei sale. Cel mai important, Juventus nu a pierdut jucători în această vară, iar omogenitatea și filosofia de joc impusă de Conte ar putea să-i transforme pe italieni în surpriza plăcută a sezonului de UEFA Champions League. Spre deosebire de alți granzi ai continentului, Juventus are un lot dens și echilibrat și a cucerit deja Supercupa Italiei (VIDEO).
1. Vor mai fi "bombe" pe piața transferurilor. Deși campionatele au început, echipele mari încă nu au terminat toată lista de cumpărături. Bale nu a jucat pentru Tottenham la Crystal Palace (clubul invocă o accidentare, fanii nu cred explicația), iar Real Madrid încă îl așteaptă pe galez pe "Bernabeu". Mai mult, Rooney abia așteaptă să plece la Chelsea, iar Italia pregătește surprize precum Isla și Eto'o la Inter sau Honda la AC Milan. În fine, Barcelona încă mai speră să aducă un fundaș central de mare valoare, până pe data de 2 septembrie, când expiră termenul limită pentru marile campionate europene.
Etichete: real madrid , arsenal , gareth bale , rooney , podolski , real madrid ancelotti , rooney chelsea , 10 concluzii , concluzii europa , bale rooney
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...