Tot ce trebuie să știi despre MP din Abu Dhabi. Ultima cursă a anului e ÎN DIRECT la Digi Sport
23.11.2017, 17:38Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Braziliei, impunându-se pentru a 3-a oară în carieră pe Autodromo Jose Carlos Pace. Neamţul a riscat mai mult la start, depăşindu-l pe finlandezul Valtteri Bottas în primul viraj şi de acolo pilotul Ferrari a controlat autoritar ostilităţile. Vettel aproape şi-a asigurat astfel titlul neoficial de vicecampion al sezonului 2017, Bottas putând să-l depăşească doar în cazul în care neamţul abandonează sau nu încheie în top 8, iar pilotul Mercedes câştigă în Abu Dhabi. După o sesiune de calificări atipică pentru campionul acestui sezon, Lewis Hamilton, acesta a fost nevoit să plece de pe linia boxelor pe o strategie alternativă şi a fost foarte aproape să încheie pe podium, însă Kimi Raikkonen s-a opus.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Esteban Ocon a avut parte de o experienţă unică la Interlagos: primul abandon din carieră. Culmea, chiar un conaţional de-al său l-a scos din cursă. Ocon rămăsese cam unul dintre singurii piloţi "negrosjeanaţi" până acum şi recordul său de curse consecutive încheiate se opreşte astfel la borna 27.
Felipe Massa a avut parte de o nouă retragere din competiţie. Anul acesta a încheiat cursa pe un satisfăcător loc 7 şi mesajul fiului său transmis prin radio ne va rămâne în amintire ca unul dintre cele mai frumoase momente ale sezonului 2017. Totuşi, credem că "Retragerea lui Massa I" a fost mai emoţionantă decât partea a doua. Suntem nerăbdatori să vedem cum va fi şi partea a 3-a.
Dacă vă întristează faptul că se încheie sezonul, gândiți-vă că aceasta este ultima cursă fără sistemul Halo. Acum că am răsucit suficient cuţitul în rană, Digisport.ro vă prezintă în continuare ultima avancronică a anului. Simfonia ia o binemeritată pauză până la primăvară, însă până atunci, eroii acestui sezon dau o ultimă reprezentaţie în F1NALA campionatului, Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, duminică, 26 noiembrie, de la ora 15:00, în direct la Digi Sport 1.
YAS MARINA, EMIRATELE ARABE UNITE
Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, este al 2-lea cel mai populat oraş din ţară (după Dubai), iar originea numelui său este incertă, deşi literalmente s-ar traduce “Tatăl Gazelei” din limba arabă. Legenda spune că a existat un om care obişnuia să vâneze gazele/căprioare şi a fost numit “tatăl” acestor animale. Beduinii numeau oraşul “Umm Dhabi” (“Mama Gazelei”), în timp ce numele original a fost pentru o perioadă “Milh” (“Sare”), cu referire ori la apa sărată din Golful Persic, ori la mlaştinile sărate ce înconjurau oraşul. Emiratul Abu Dhabi este cel mai mare dintre cele 7 care compun Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah şi Umm al-Quwain) şi este de 6 ori mai mare decât toate celelalte la un loc. Fiecare emirat este condus de un monarh absolut, iar cei 7 monarhi formează Consiliul Federal Suprem. Unul dintre monarhi (în mod tradiţional, Emirul din Abu Dhabi) este ales ca preşedinte al Emiratelor Arabe Unite.
Se spune că Abu Dhabi este cel mai bogat oraş din lume. Averea medie netă a locuitorilor permanenţi ai oraşului ajunge la 17 milioane de dolari. De asemenea, este şi cel de-al 25-lea cel mai scump oraş din lume, însă este doar al 2-lea din Emirate, după Dubai – locul 21 în lume. Ca fapt divers, în acest top, primele locuri sunt ocupate de Hong Kong, Luanda (Angola), Zurich (Elveţia), Singapore şi Tokyo (Japonia).
Locuitorii din Emirate nu sunt numai bogați, ci și neglijenţi. În 2015, un pasager a uitat în toaleta aeroportului din Dubai “modica” sumă de 146.000 de dirhami cash (aprox. 33.800 de euro), bani care i-au fost returnaţi. A fost un caz fericit. Doar în primele 4 luni din 2016, sectorul de articole pierdute al aeroportului a strâns în jur de 10.000 de euro, bani nerecuperaţi. Conform poliţiei din Dubai, două inele cu diamant care valorează în jur de 35.000 de euro au ajuns pe mâna autorităţilor aeroportuare. Sau mai degrabă pe degetele acestora, cum doriţi... În octombrie 2016, un taximetrist a găsit din întâmplare pe bancheta din spate a maşinii un lingou de aur, uitat de un pasager, în valoare de 810.000 de euro. Nu vă gândiţi că acel taximetrist a mers apoi să-şi cumpere o insulă în Caraibe. De fapt, acesta chiar s-a dus glonţ la poliţie pentru a preda lingoul, iar autorităţile au avut grijă să-i găsească proprietarul. Cel puţin aşa se zice... Dacă tot am ajuns la acest subiect, este interesant că există bancomate în Dubai care nu eliberează doar bani, ci şi lingouri/plăcuțe de aur. Niciodată nu ne-am gândit cum ar fi să ne primim salariile în aur, deși dacă s-ar implementa aşa ceva şi pe la noi, ar fi mai scumpă vopseaua aurie folosită de bancomat.
Cu atâtea supermaşini pe străzi, oamenii legii nu puteau să impună respect în maşini Lada, Lancia sau Fiat. Pentru a-i prinde pe răufăcători, poliţiştii din Dubai au la dispoziţie maşini Ferrari, Bentley sau McLaren. De asemenea, Lamborghini Aventador, BMW i8 şi Bugatti Veyron sunt alte modele celebre de maşini care şi-au făcut loc în garajul poliţiei. Lăsând luxul deoparte, poliţia din Dubai are propria sa formaţie de cimpoieri şi cântă la diverse evenimente. Dacă vă întâlniți cu ei și aveţi puțin noroc, poate o să vă cânte “Un trandafir creşte la firida mea”.
Nu aveam cum să vorbim despre Emiratele Arabe Unite fără să aducem în discuţie cel mai înalt zgârie-nori din lume, “Burj Khalifa” din Dubai. Măsurând 828 de metri şi peste 160 de etaje (asta înseamnă cam 3 turnuri Eiffel suprapuse), turnul a fost numit iniţial “Burj Dubai” (“Turnul Dubai”), dar a primit numele de “Khalifa” în onoarea şeicului Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Emirul din Abu Dhabi şi preşedintele ţării. Cel puţin aşa sperăm. Teoretic, n-aveau cum să-l numească astfel după cântăreţul Wiz Khalifa, că doar la el ne-am gândit.
Din 2009, Abu Dhabi găzduieşte finala sezonului Campionatului Mondial de Formula 1, preluând ştafeta de la Brazilia. Finala s-a dorit a fi una specială, bazându-se încă din start pe un concept unic în Formula 1. Cursa începe la ora locală 17:00, în lumina zilei şi se încheie în lumina strălucitoarei nocturne ce înconjoară circuitul, fiind singura cursă cu tranziţie zi-noapte din calendar. Pentru a asigura o cantitate suficientă de luminozitate pe întreaga desfăşurare a cursei, nocturna este aprinsă încă de dinaintea pornirii motoarelor.
Pista de 5,554 km este una din perlele lui Hermann Tilke. Aflat pe insula Yas, circuitul sclipeşte de splendoare, fiind un puternic exemplu de pistă modernă, potrivită unei competiţii de talia Formulei 1. Rulându-se în sensul invers al acelor de ceasornic, circuitul Yas Marina conţine 9 viraje de dreapta şi 12 de stânga. Aici se pot atinge viteze de peste 330 km/h pe lungile paliere de viteză care te împing să apeşi pedala de acceleraţie până dincolo de podea, dar şi care suprasolicită puternic frânele. Kimi Raikkonen a descris circuitul în stilul său original: “Primele viraje sunt chiar bune, dar restul nu-mi plac”. Yas Marina trece pe sub hotelul de 5 stele Yas Viceroy Abu Dhabi, o construcţie arhitecturală de excepţie, demnă de secolul în care ne aflăm, “învelită” în 5.056 de panouri de sticlă.
Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi este un eveniment în care luxul şi glamourul plutesc în aer. În jurul acestuia se strâng an de an VIP-uri care provin din domenii dintre cele mai diverse. Cristiano Ronaldo, Prinţul Harry, Kim Kardashian, David Beckham, Jason Derulo şi Elizabeth Hurley sunt doar câteva dintre starurile care au asistat la o cursă în Abu Dhabi până acum. Anul acesta, Calvin Harris, J Cole, Busta Rhymes, Craig David, Iggy Azalea, Ne-Yo, Pink, Wiz Khalifa, Martin Garrix şi Tiesto sunt doar câţiva dintre artiştii care vor susţine concerte în cele mai exuberante locaţii din zona paddock-ului.
DETALII TEHNICE
Tururi: 55
Lungimea circuitului: 5,554 km
Viraje: 21 (12 de stânga, 9 de dreapta)
Lungimea cursei: 305,470 km
Număr de curse disputate pe circuitul Yas Marina: 8
Prima cursă disputată: 2009
Cele mai multe victorii (piloţi): 3 – Sebastian Vettel (2009, 2010, 2013), Lewis Hamilton (2011, 2014, 2016)
Cele mai multe victorii (dintre piloţii sezonului 2017): 3 – Sebastian Vettel (2009, 2010, 2013), Lewis Hamilton (2011, 2014, 2016)
Cele mai multe victorii (constructori): 3 – Red Bull Racing (2009, 2010, 2013), Mercedes (2014, 2015, 2016)
Acceleraţie maximă: 57% din lungimea unui tur
Utilizarea frânelor: 21% din lungimea unui tur
Schimbări în cutia de viteze: 62/tur
Consum de combustibil: 1,91 kg/tur
Cea mai lungă perioadă de accelerare: 1,233 km
Distanţa din grilă până la primul viraj: 305 m (pentru deţinătorul pole-ului)
Viteză maximă estimată: 331 km/h
Zone DRS: 2 (Linia dreaptă dintre virajele 7-8 şi porţiunea dintre virajele 10-11)
Cea mai joasă poziţie de plecare a unui învingător: 4 (Kimi Raikkonen – 2012)
Câştigători cu plecare din pole position: 3 din 8 (37,5%)
Nivelul forţei de apăsare la sol (downforce): Ridicat
Uzura pneurilor: Medie
Uzura frânelor: Ridicată
Gradul de abraziune al suprafeţei de rulare: Redus
Cel mai rapid pit stop în 2016: 2,11 s (timp total: 21,221 s) – Red Bull Racing (Max Verstappen)
Lungimea liniei boxelor: 357 m
Compoziţiile de pneuri nominalizate de Pirelli: ULTRASOFT, SUPERSOFT, SOFT
Presiuni minime în pneuri: 20,0 psi (pneurile faţă), 19,0 psi (pneurile spate)
Cea mai mică diferenţă dintre primii doi clasaţi: +0,439 s (Lewis Hamilton vs. Nico Rosberg – 2016)
Cea mai mare diferenţă dintre primii doi clasaţi: +30,829 s (Sebastian Vettel vs. Mark Webber – 2013)
Numărul depăşirilor din 2016: 36
Probabilitatea apariţiei unui Safety Car: 25%
ALEGEREA PNEURILOR
RECORDURILE CIRCUITULUI
Record în cursă: 1:40.279 – Sebastian Vettel (Red Bull Racing, 2009)
Record absolut: 1:38.434 - Lewis Hamilton (McLaren Mercedes, 2011)
MOMENTE MEMORABILE
M.P. al Emiratului Abu Dhabi 2009 – Jaime Alguersuari încurcă “borcanele”. Sau boxele, în acest caz... Prima cursă în nocturna arabă nu a fost o amintire prea plăcută pentru tânărul pilot al Scuderiei Toro Rosso, Jaime Alguersuari, care a gafat la intrarea la boxe. Spaniolul de 19 ani le-a făcut mecanicilor de la Red Bull Racing o vizită inopinată, confundându-i cu mecanicii echipei Toro Rosso. Gurile rele ar spune că organizatorii n-au aprins nocturna suficient de tare pentru Alguersuari. Cei de la Red Bull Racing care aveau un alt client mai important de servit (pe Sebastian Vettel) nu l-au putut ajuta pe intempestivul lor vizitator decât cu nişte semne disperate de a se reîntoarce pe pistă, el trecând deja de boxa Toro Rosso. Spaniolul s-a scuzat spunând că echipa sa nu fusese pregătită pentru schimb, iar boxa Red Bull era vecină cu cea în care trebuia să ajungă. Combinat cu faptul că mecanicii erau echipaţi relativ similar, nu i-a fost greu să îi confunde. Alguersuari a fost forţat să abandoneze până să mai apuce să revină la boxe în turul următor.
M.P. al Emiratului Abu Dhabi 2010 – Michael Schumacher are parte de un accident care i-a dat emoţii. Şi nu numai lui... În virajul 6 al primului tur, Schumacher a încercat să-l depăşească pe exterior pe Nico Rosberg, care îi era coechipier atunci la Mercedes, într-o bătălie pentru locul 8. Lucrurile n-au mers conform planurilor septuplului campion mondial, iar acesta pierde aderenţa pe reaccelerare şi se răsuceşte la 180 de grade. La numai câteva secunde după un incident ce părea a fi banal la prima vedere, Schumi se pregătea să întoarcă maşina în direcţia corectă şi să revină în cursă, însă Vitantonio Liuzzi nu a putut să-l evite şi s-a urcat cu monopostul său Force India pe maşina neamţului, trecând la mică distanţă de casca acestuia. Din fericire, a fost evitată o tragedie şi totul s-a încheiat cu bine. Singura urmare a accidentului a fost neutralizarea cursei, însă se putea mult mai rău...
M.P. al Emiratului Abu Dhabi 2012 – Kimi, one man show. Atunci când Raikkonen nu prea are chef de vorbă, nu poate însemna decât un singur lucru: avem parte de spectacol. La jumătatea cursei din 2012, Kimi conducea liniştit ostilităţile, profitând de ghinionul lui Lewis Hamilton care abandonase de pe primul loc. Astfel, Raikkonen se afla pentru prima oară în acel sezon într-o postură favorabilă de a câştiga un nou Mare Premiu. În timp ce inginerul de cursă al lui Kimi, Mark Slade, încerca să-i ofere pilotului său informaţii folositoare, temperamentalul finlandez, aflat în focurile concentrării, şi-a certat inginerul pentru că a avut îndrăzneala de a-i strica pacea şi armonia…
Mark Slade: - Bine, Kimi, următoarea maşină din spatele tău este Alonso. O să te ţin la curent cu privire la ritm.
Kimi Raikkonen: - Doar lasă-mă în pace, ştiu ce fac!
În turul 39, Safety Car-ul îşi face aparţia pentru a doua oară în acea cursă. Tot avansul pe care şi-l crease Kimi a fost anulat, iar pilotul Lotus categoric nu era mulţumit de acest lucru. În timp ce rula în spatele maşinii de siguranţă, Kimi a răbufnit din nou la inginerul său.
Mark Slade: - Bine, Kimi, trebuie să lucrăm încontinuu toate cele patru pneuri, te rog. Lucrează toate…
Kimi Raikkonen: - Da, da, da, da… Fac asta tot timpul! Nu trebuie să-mi aduci aminte la fiecare 10 secunde.
Până la urmă, se pare că Raikkonen chiar a ştiut ce face şi s-a impus cu un avans de 8 zecimi de secundă faţă de Fernando Alonso, iar Sebastian Vettel a completat podiumul, suprinzător, după ce a pornit cursa ultimul, de pe locul 24. O recuperare, de asemenea, memorabilă.
M.P. al Emiratului Abu Dhabi 2012 – Accidentul spectaculos dintre Nico Rosberg şi Narain Karthikeyan. Ceva mai devreme de show-ul lui Kimi, în turul 9, Safety Car-ul şi-a făcut pentru prima oară apariţia, neutralizând cursa după un accident foarte urât. Monopostul HRT al lui Narain Karthikeyan se confrunta cu o problemă pe partea de presiune hidraulică, aceasta cauzându-i un comportament subvirator extrem. Nu că HRT-ul ar fi fost vreodată o maşină plăcută de condus, cu un nivel decent de downforce, dar în aceste condiţii, era cu atât mai greu de stăpânit. Neştiind de problemele indianului, Nico Rosberg s-a repezit să-l depăşească, însă greşeşte punctul de frânare din virajul 17 şi zboară perpendicular pe deasupra lui Karthikeyan, intrând direct în zidul de protecţie de pe marginea pistei. Ambii protagonişti ai accidentului au scăpat nevătămaţi, însă cu o sperietură groaznică.
ŞTIAŢI CĂ...
Ferrari n-a câştigat niciodată în Abu Dhabi şi ar putea sparge gheaţa în acest weekend. Sebastian Vettel are trei victorii pe circuitul Yas Marina, însă toate pentru Red Bull Racing.
Din cele 8 curse desfăşurate până acum în Abu Dhabi, doar o dată s-a întâmplat ca învingătorul să nu plece din prima linie a grilei de start. Kimi Raikkonen a câştigat în 2012 cu plecare de pe locul 4. Se pare că finlandezul chiar a ştiut bine ce face, nu trebuie să vă aducem aminte la fiecare 3 paragrafe.
Sebastian Vettel, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso sunt singurii piloţi care au concurat în toate cursele disputate pe circuitul Yas Marina. Dintre ei doar Alonso nu are nicio victorie aici. Poate anul viitor, având în vedere că în acest weekend va avea loc ultima cursă a parteneriatului McLaren Honda.
CURSA PRECEDENTĂ - 2016
Pole Position: Lewis Hamilton (Mercedes AMG) – 1:38.755
Podium:
1. Lewis Hamilton (Mercedes AMG) 1:38:04.013
2. Nico Rosberg (Mercedes AMG) +0.439
3. Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) +0.843
Cel mai rapid tur: Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) – 1:43.729 (turul 43)
CLASAMENT GENERAL PILOŢI
1. Lewis Hamilton (Mercedes AMG) – 345p (campionul sezonului 2017)
2. Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) – 302p
3. Valtteri Bottas (Mercedes AMG) – 280p
4. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) – 200p
5. Kimi Raikkonen (Scuderia Ferrari) – 193p
6. Max Verstappen (Red Bull Racing) – 158p
7. Sergio Perez (Force India) – 94p
8. Esteban Ocon (Force India) – 83p
9. Carlos Sainz (Toro Rosso/Renault Sport) – 54p
10. Felipe Massa (Williams Mercedes) – 42p
CLASAMENT GENERAL CONSTRUCTORI
1. Mercedes AMG – 625p (campioana sezonului 2017)
2. Scuderia Ferrari – 495p
3. Red Bull Racing – 358p
4. Sahara Force India – 177p
5. Williams Racing – 82p
6. Scuderia Toro Rosso – 53p
7. Renault Sport F1 – 49p
8. Haas F1 Team – 47p
9. McLaren Honda – 28p
10. Sauber F1 Team – 5p
PUNCTE DE PENALIZARE
1. Daniil Kvyat – 7p
2. Kevin Magnussen – 6p
- Jolyon Palmer – 6p
- Romain Grosjean – 6p (+2p după M.P. al Braziliei)
5. Stoffel Vandoorne – 5p
6. Nico Hulkenberg – 4p
- Carlos Sainz Jr. – 4p
8. Sergio Perez – 3p
- Sebastian Vettel – 3p
- Max Verstappen – 3p
- Kimi Raikkonen – 3p
- Felipe Massa – 3p
13. Jenson Button – 2p
- Lewis Hamilton – 2p
- Pascal Wehrlein – 2p
- Fernando Alonso – 2p
- Marcus Ericsson – 2p
18. Lance Stroll – 1p
*La 12 puncte de penalizare primite în decursul a 12 luni calendaristice, pilotul respectiv va primi o suspendare de o cursă.
PROGRAM TV
Vineri, 24 noiembrie 2017
DIGI SPORT 2 11:00 Formula 1 – Antrenamente 1
DIGI SPORT 3 15:00 Formula 1 – Antrenamente 2
Sâmbătă, 25 noiembrie 2017
DIGI SPORT 2 10:25 GP3 – Cursa principală
DIGI SPORT 2 12:00 Formula 1 – Antrenamente 3
DIGI SPORT 2 15:00 Formula 1 – Calificări
DIGI SPORT 3 16:40 Formula 2 – Cursa principală
Duminică, 26 noiembrie 2017
DIGI SPORT 2 10:50 GP3 – Cursa de sprint
DIGI SPORT 2 12:10 Formula 2 – Cursa de sprint
DIGI SPORT 1 15:00 Formula 1 – Cursa
*Programul ar putea suferi modificări de ultimă oră, în funcţie de evenimentele aflate în desfăşurare.
ALTE INFORMAŢII
Lando Norris este împins serios de la spate de filiera McLaren. Campionul acestui sezon din Formula 3 Europeană a primit un cadou frumos de ziua sa (pe 13 noiembrie a împlinit 18 ani) și va pilota pentru echipa Campos în finala sezonului de Formula 2 din Abu Dhabi, înlocuindu-l pe "amicul" lui Robert Vișoiu, Ralph Boschung. Nu e o echipă de top, dar va fi un antrenament bun pentru sezonul următor. Va fi foarte interesant să-i vedem pentru prima dată pe pistă pe Charles Leclerc și Lando Norris, cei mai promițători piloți din noua generație, piloți care peste câțiva ani se vor lupta pentru titlu în Formula 1 alături de Max Verstappen, Esteban Ocon și Stoffel Vandoorne. Ambele curse din Formula 2 vor fi transmise în direct în acest weekend la Digi Sport.
Pirelli şi-a lansat noua gamă de compoziţii de pneuri ce vor fi disponibile începând cu sezonul 2018. Deşi iniţial producătorul italian anunţase o singură compoziţie nouă, o variantă mai moale decât ultrasoft, Pirelli ne-a surprins şi cu o compoziţie mai dură decât hard. Astfel, vom avea 7 compoziţii de pneuri slick, la care se adaugă şi pneurile intermediare, alături de cele de ploaie.
- P Zero Hypersoft, marcat cu roz, este pneul cu cea mai moale compoziţie din gamă. Numele a fost ales de fani pe reţelele de socializare, cele trei variante propuse fiind: Hypersoft, Extremesoft şi Megasoft. Noile pneuri Hypersoft vor putea fi utilizate pe circuite cu aderenţă maximă, cum ar fi Monaco.
- P Zero Ultrasoft, marcat cu mov.
- P Zero Supersoft, marcat cu roşu.
- P Zero Soft, marcat cu galben.
- P Zero Medium, marcat cu alb.
- P Zero Hard, marcat cu albastru (ex-portocaliu).
- P Zero Superhard, marcat cu portocaliu, este pneul cu cea mai dură compoziţie din gamă. Asta în cazul în care v-aţi întrebat până acum dacă există ceva mai inutil decât sistemul Halo.
Doar trei piloţi de pe actuala grilă au câştigat pe circuitul Yas Marina: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton şi Kimi Raikkonen. Cortina se pregăteşte să coboare peste sezonul 2017, în mirificele acorduri de motoare turate la maximum, însă nu înainte de a ne oferi F1NALA campionatului, Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, duminică, 26 noiembrie, de la ora 15:00, în direct la Digi Sport 1.
Notă: Articolul conţine pasaje de pamflet care trebuie tratate ca atare.
Etichete: formula 1 , hamilton , vettel , f1 abu dhabi , mp abu dhabi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...