Al doilea oraş din România care va avea metrou. S-au alocat banii
28.12.2016, 11:35Nicolae Robu, edilul Timișoarei, vrea metrou în oraş, iar pentru asta în bugetul primăriei pe acest an au fost alocați 137.000 de lei pentru studiul de prefezabilitate pentru reconfigurarea traseului de cale ferată în Timișoara prin introducerea liniilor în subteran.
SuperLiga: 'U' Cluj - Farul, duminică, 16:00, DGS 1
SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, duminică, 21:00, DGS 1
Potrivit ziarului Opinia Timişoarei, pe traseul feroviar dintre Gara de Nord și Aeroportul Internațional Traian Vuia, pe care edilul îl vizează, au fost deja stabilite stațiile. „Dacă le ducem în subteran și ecartul între șine e la fel pentru garniturile de transport intra-urbane de tip metrou, ca și pentru tren, este păcat să nu avem și transport intra-urban dacă vrem să îi spunem de tip metrou. Dar nu o rețea complexă. Pentru că la mărimea de acum a Timișoarei nu se justifică, dar pe traseul liniilor actuale, prin subteran, am putea să avem și, hai să îi zicem metrou, care să aibă stații și la Gara de Nord, unde vom avea dezvoltarea cea mai tare din România, care este în curs de construcție. O a treia stație va fi în zona Grădinii Zoologice, în partea de est a orașului și se poate face o deviere înspre aeroport. Acesta e conceptul meu și într-o bună zi vom avea asa ceva”, a spus primarul Nicolae Robu.
Edilul a explicat și de ce nu este adeptul mutării șinelor de cale ferată în afara orașului. „Într-o bună zi, liniile trebuie duse în subteran pentru că asta e soluția cea mai rațională, pentru că, dacă le ducem în afara orașului, ce înseamnă acum în afara orașului, peste 20 sau 30 de ani, nu va mai fi așa. Când liniile de cale ferată au fost poziționate unde sunt acum, locul era în afara orașului, acum e în mijloc. Noi deja gândim un proiect de dezvoltare intregrată Timișoara-Arad. Dacă ducem liniile cu 15 kilometri înspre Arad, peste 30 de ani, nu știu peste câți, acolo va fi o zonă centrală a viitoarei aglomerări urbane. Drept urmare, soluția cea mai rațională este să le ducem în subteran”, a mai punctat Nicolae Robu.
Primarul are și o soluție pentru ce se va întâmpla la suprafață după ce liniile de tren vor fi îngropate.
„La suprafață se poate amenaja un bulevard ultramodern, cu mai multe benzi, cu piste de biciclete, cu trotuare, cu șase rânduri de copaci din 4 în 4 metri, pe o distanță de 10 kilometri. Noi ne putem închipui ce bulevard am avea în locul liniilor de cale ferată și ce ar însemna el pentru traficul din Timișoara. Plus că, de o parte și de alta, ar fi dezvoltări ultramoderne, construcții ultra moderne, la doi pași de centrul istoric. Câte orașe din lume ar avea șansa de așa ceva? Cred că le poți număra pe degete. Noi, iată că avem această șansă”, a conchis primarul.
Etichete: bucuresti , timisoara , arad , metrou
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Președintele rus Vladimir Putin nu a atins niciunul dintre obiectivele sale strategice în Ucraina...