Froome vrea să fie al treilea om din istorie care face dubla Le Tour - Vuelta. Cine îi stă în faţă şi cele mai tari etape
17.08.2017, 15:52Al treilea mare tur din 2017 - Vuelta - promite o bătălie de cinste. Chris Froome (Sky) este marele favorit, însă distribuţia e una de gală. Practic, cu excepţia lui Tom Dumoulin, Landa, Uran, Quintana, Valverde şi Richie Porte, niciun mare favorit la clasamentul general nu lipseşte de la startul Turului Spaniei de anul acesta.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
După ce şi-a acontat al patrulea Tur al Franţei, Froome vine la startul Vueltei cu şanse mai mari ca niciodată să facă dubla istorică. De 39 de ani, de la legendarul Bernard Hinault, nimeni nu a făcut această dublă în acelaşi an. În fapt, doar doi ciclişti au reuşit această performanţă în istorie, celui poreclit Le Patron stându-i alături Jacques Anquetil (dubla Vuelta - Le Tour în 1963). În acele vremuri Vuelta era primul mare tur al anului, astfel că rutierii aveau aproximativ două luni să se recupereze înainte de Marea Buclă.
Argumentele lui Froome sunt nenumărate în 2017. Background-ul îl ajută, originarul din Nairobi obţinând nu mai puţin de trei locuri secunde şi un loc patru în Turul Spaniei, în cinci participări.
Chiar dacă în teorie căţărările brutale şi neregulate din Vuelta nu sunt pe placul său, el va beneficia în continuare de o echipă puternică. Nu la fel de tare ca în Turul Franţei, însă Wouter Poels, Mikel Nieve şi Diego Rosa îi vor oferi cu certitudine un imens ajutor în munţi. Cum contratimpul din etapa a 16-a este extrem de lung, rutierul britanic trebuie să limiteze doar pierderile în munţi şi va lua o opţiune serioasă pentru câştigarea competiţiei.
În plus, destui specialişti sunt de părere că ciclistul de la Sky a mers cu frâna de mână trasă în Turul Franţei, conservând energii importante pentru Spania.
Froome vs restul lumii
Cum spuneam la început, bătălia se anunţă epică, având în vedere distribuţia - 9 ocupanţi ai podiumurilor, în marile tururi -, dar şi traseul (organizatorii au programat doar 4 etape clare de sprint).
Principalii adversari ai lui Froome sunt, pe hârtie, Nibali (Bahrain), Contador (Trek), Zakarin (Katusha) şi Aru (Astana). Primii doi nu mai au nevoie de nicio prezentare, dar niciunul nu dispune de o echipă puternică. Dacă "Rechinul" are dificultăţi mari pe căţările explozive, "Pistolarul" va simţi mai multă presiune ca oricând, având în vedere că va fi pe teren propriu la ultima competiţie din carieră. AC şi-a anunţat retragerea, va oferi cu siguranţă spectacol, prin stilul său ofensiv, însă rămâne de văzut în ce măsură picioarele îl vor ajuta.
Zakarin nu dispune nici el de o echipă puternică, lucru care nu este valabil pentru Aru. Astana vine în Vuelta şi cu "Superman" Lopez, care a demonstrat în ultima perioadă că accidentarea care i-a dat atât de multe bătăi de cap în 2017 e istorie. În măsura în care bronşita care l-a împiedicat în Le Tour să obţină un loc pe podium nu îi mai creează probleme, italianul visează la repetarea performanţei din 2015.
Cu o şansă bună la un loc pe podium pleacă şi Orica, echipă care vine cu o garnitură de vis: Chaves şi fraţii Yates. Columbianul a obţinut un loc pe podium în 2016 atât în Giro, cât şi în Vuelta, însă anul în curs a fost unul de uitat cât mai repede. O accidentare teribilă l-a făcut să rateze prima jumătate a sezonului, iar în Turul Franţei a fost o mare dezamăgire. Totuşi, mai mult ca sigur sud-americanul a folosit acea cursă pentru a aduna kilometri în picioare, iar acum va fi la un cu totul alt nivel. El are în Adam şi Simon Yates doi locotenenţi de mare valoare, care la rândul lor vin cu ambiţii pentru general. Cei mai buni tineri în Giro 2017, respectiv Turul Franţei 2017, gemenii au explozie şi pot face ravagii pe pantele abrupte, mai ales dacă au o tactică agresivă, precum Ag2R în Marea Buclă.
Apropo de formaţia franceză, şi ea prezintă la start doi concurenţi cu şanse bune pentru un rezultat de top. Romain Bardet va fi pentru început rutierul protejat, însă locul trei din Turul Franţei s-ar putea să nu se fi recuperat complet după epuizanta competiţie. El a recunoscut de curând că s-a simţit epuizat, cheltuind şi ultima picătură de energie în Alpi, astfel că Domenico Pozzovivo ar putea să strălucească de la Ag2R.
Dintre ceilalţi protagonişti, îi amintim pe Rafal Majka (Bora), Caruso, Roche şi Van Garderen (BMC - echipă afectată de un scandal de dopaj, după ce azi Samuel Sanchez, şi el între cei 9 pentru Vuelta, a fost depistat pozitiv), Marc Soler, Carlos Betancur şi Dani Moreno (Movistar), De La Cruz, Jungels şi Enric Mas (Quickstep), Kelderman şi Barguil (Sunweb), Kruijswijk şi George Bennet (Lotto Jumbo) şi Meintjes (UAE).
Etapele care nu trebuie ratate
Etapa 11 (Lorca - Calar Alto) - în partea a doua a etapei se urcă constant, iar înlănţuirea de două căţărări de categoria 1 va turna plumb în picioarele cicliştilor.
Etapa 16 (contratimp de 40,2 kilometri între Circuito de Navarra şi Logrono) - teritoriul lui Froome, care, în condiţii normale, va câştiga faţă de căţărătorii puri precum Chaves, Aru, Bardet, fraţii Yates sau Miguel Angel Lopez cel puţin 3 minute.
Etapa 17 (Villadiego - Los Machucos) - căţărarea de final are 10% pantă medie şi un maximum de 20%.
Etapa 20 (Corvera de Asturias - L'Angliru) - probabil etapa "regină" din Vuelta. L'Angliru a fost considerată în ultimii ani cea mai grea căţărare din ciclism, cel puţin în marile tururi. Are pante şi de peste 20%, iar faptul că vine după trei săptămâni epuizante va face diferenţe mari între rutierii de general. Este locul în care în 2013 Chris Horner a rezistat în faţa lui Nibali, obţinând una dintre cele mai neaşteptate victorii din istoria modernă a ciclismului.
Etichete: vuelta , froome , froome turul spaniei , vuelta preview , preview vuelta
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...