Sportivi celebri găsiţi dopaţi au lucrat cu aceiaşi preparatori fizici ca ai lui Bute
27.05.2016, 09:21De când și-a schimbat antrenorul, Lucian Bute lucrează și cu o nouă echipă de preparatori fizici, Daniel Ortega și Angel Heredia (foto jos). Iar acesta din urmă este un recunoscut expert chimist în lucrul cu substanțele care se află la limita legalității. Cei doi au s-au mai aflat, în trecut, în staff-urile unor sportivi de talie mondială, precum Manny Pacquiao, Juan Manuel Marquez, Shane Mosley, Lamont Peterson, Andre Berto, toți campioni mondiali la box, dar și cu atleții celebrii.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Două dintre exemplele cu cel mai mare impact sunt Marion Jones și Tim Montgomery, fost campioni olimpici, depistați pozitiv în trecut. Toţi cei enumeraţi mai sus au avut probleme mai mari sau mai mici legate de folosirea unor substanţe interzise.
Numele lui Heredia a fost legat de cel al lui Victor Conte, principalul pion în celebrul scandal BALCO, în care justiţia americană a demonstrat că mulţi sportivi luau substanţe anabolizante dezvoltate în laboratorul lui Conte. "Boxul este un sport murdar, eu sunt curat", a declarat Herdia atunci când a fost chestionat despre sportivii cu care el a lucrat şi au avut probleme cu anabolizantele.
Conte a fost condamnat la patru luni de închisoare, iar acum nu mai comercializează substanţe interzise. Este un om liber şi continuă să lucreze în domeniu. Deţine o afacere în aceeaşi zonă, "Nutriţie specială pentru îmbunătăţirea performanţelor", pe scurt SNAC. La care mulţi sportivi apelează constant.
În 2008, Herredia sustinea ca dopajul este ceva necesar "pentru a rămâne competitiv": "Eram un fel de antrenor, găseam alături de sportiv ce anume i se potrivea corpului sau şi probei pe care o practica. Apoi le făceam programe şi regimuri alimentare în funcţie de câţi bani aveau. Pentru sume mici le dădeam anabolizante de pe stradă, pentru zeci de mii de dolari le dădeam substanţe de cea mai bună calitate. De obicei, le trimiteam substanţele dopante prin poştă, însă erau cazuri când veneau la mine ca să îi injectez. Am folosit EPO, hormoni de creştere, insulină...".
Vestea şocantă primită de Lucian Bute vine la nicio lună de la meciul pentru centura WBC. Românul a fost depistat pozitiv la testul efectuat pe 30 aprilie, imediat după întâlnirea cu Badou Jack, campionul mondial la categoria supermijlocie. Substanța găsită în corpul lui se numește ostarină și se află pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidpping (WADA) încă din 2008, însă se efectuează în continuare teste de laborator, unele chiar și pe oameni. Ostarina are efect asemănător cu testosteronul, hormon produs în mod natural de organism, și generează mărirea forței, însă poate ajuta și la slăbire.
Marion Jones a câştigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney, de care a fost deposedată după ce a recunoscut că s-a dopat cu doi ani înainte de competiţia din Australia. Partenerul său de viaţă la vremea respectivă era Tim Montgomery, şi el campion olimpic la Sydney.
Dacă este găsit vinovat, Bute riscă o suspendare cuprinsă între nouă luni și doi ani.
Etichete: lucian bute , staff lucian bute , medici lucian bute , lucian bute dopat , preparatori fizici lucian bute
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...