Boxul românesc, sub lupa DNA. Au început audierile în cazul organizării galei "Campion pentru România"
30.10.2012, 14:00Marți dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, au avut loc primele audieri în cazul organizării galei "Campion pentru România", din 2011, în cadrul căreia Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
DLAF (Departamentul pentru lupta Antifraudă) a sesizat posibile acte de corupţie, comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei "Campion pentru România".
Procurorii i-au interogat pe fostul antrenor al lotului național, Titi Tudor, pe actualul antrenor, Adrian Lăcătuș, pe vicepreședintele Federației Române de Box, Fănel Trandafir. Președintele FR Box, Rudel Obreja, se află în Canada, cu ocazia organizării meciului dintre Lucian Bute și rusul Denis Grachev.
Fănel Trandafir, vicepreședinte FR Box: "A existat un birou federal în care credeam că se implică şi Federaţia Română de Box pentru organizarea acelei gale. Nu s-a vorbit niciodată în Biroul Federal pentru a se da acest aspect (drepturile de exclusivitatre în organizarea galei firmei lui Rudel Obreja, n.r.)".
Antrenorul lotului național feminin de box, Adrian Lăcătuş, s-a arătat contrariat de faptul că a fost citat de DNA în acest caz, fiindcă niciodată nu s-a ocupat de profesioniști. "În loc să plec la competiţie, a făcut preşedintele (FRB, Rudel Obreja, n.r.) în aşa fel încât să vin la DNA", a spus Lăcătuş.
După audieri, antrenorul a vorbit despre dezamăgirea sportivelor din România, cărora le-a fost interzisă participarea la Campionatele Europene de tineret şi juniori de box din Polonia, în urma scandalului dintre președintele FRB, Rudel Obreja, și AIBA.
"Fetele nu au mai ajuns la competiţie pentru că am înţeles că domnul preşedinte a dat un interviu în care a spus că va demasca şi va continua lupta contra AIBA. Deşi AIBA ne-a promis că ne va primi în competiţie, iar fetele au fost înscrise, ne-a spus după aceea clar că fetele nu mai participă. De ieri le-am dat drumul acasă. La ora actuală, Rudel Obreja este o pată pe boxul românesc. Atâta timp cât nu au suferit sportivii nu am avut treabă cu el. L-am lăsat să lupte şi chiar l-am susţinut. Ieri, fetele plângeau când le-am dat drumul acasă", a precizat Adrian Lăcătuş.
Fostul antrenor al lotului național de box, Constantin "Titi" Tudor, a precizat că nu a știut că firma care s-a ocupat de organizarea galei este a preşedintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. El a declarat că nu i se pare că ar fi fost nereguli, dacă banii pentru organizare au fost daţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În opinia lui, singurul care ar fi putut provoca probleme ar fi fost chiar Obreja.
Ex-pugilistul Marian Simion a fost și el, marți, la sediul DNA, dar înaintea audierilor spunea că nu știe pentru ce a fost chemat, fiindcă în citație nu era precizat nici măcar în legătură cu ce caz va da declarații. El a adăugat că nu ştie de ce s-au acordat firmei lui Obreja drepturi în exclusivitate pentru organizarea galei.
Ce anchetează DNA?
Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei "Campion pentru România".
În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" unei firme care îi aparţinea tot lui.
În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României". Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "şi-a însuşit-o".
Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaţi - doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi - şi-a adăugat ca activităţi secundare "serviciile de reprezentare media" şi "Activităţile agenţiilor de publicitate". Firma nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieşind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic.
În aceste condiţi, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el.
Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-şi primi banii din contractul dintre MDRT şi Europlus Computers. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.
Etichete: box , lucian bute , frb , rudel obreja , dna , titi tudor , audieri , fanel trandafir
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...