Şansa artelor marţiale
18.06.2014, 16:47După 1990 artele marţiale au avut o şansă uriaşă de dezvoltare în România. Ţinute multă vreme în clandestinitate, artele marţiale au avut parte în anii `90 de o explozie de popularitate.
Toate stilurile din lume şi o grămadă de “maeştri” şi maeştri au invadat ţara cu tehnici care mai de care mai spectaculoase sau mai obscure. Practicanţii, care altă dată se antrenau prin parcuri sau subsoluri insalubre, aveau acum şansa să acceadă la informaţie, să se antreneze fără să se ascundă şi să meargă la stagii în afara ţării.
A aparut şi Federaţia Română de Arte Marţiale care o vreme a păstorit toate stilurile dar, în buna tradiţie naţională care spune că unde sunt doi unul trebuie să fie şef, FRAM s-a divizat în mai multe federaţii cu mai mulţi şefi, afiliati internaţional la diferite organisme care în timp i-au bulversat pe cei care voiau să înveţe un stil sau altul şi care ştiau din filme că artele martiale înseamnă …altceva.
O şansa pierdută pentru că au început certurile la nivel înalt, au apărut impostori cu titlul de maestru “sensei” care doreau doar înavuţire şi titluri, centuri sau grade obţinute … la ”apelul bocancilor” cum se spunea în armată.
Nu problema banilor de la buget vreau să o discut acum, ci şansa pe care au avut-o artele marţiale de a avea o imagine curată , diferită de a altor sporturi, în care tradiţia, disciplina, dar şi partea practică să aibă întâietate în dezvoltarea copiilor şi a tinerilor, dar şi a celor mai în vârstă prin multitudinea de stiluri şi variante. Partea competiţională pentru tineri şi stilurile tradiţionale pentru orice vârstă.
Între timp apele s-au mai limpezit, sita a mai cernut “maestrii”, iar performanţele au fost luate în seamă. După anul 2000, în România, kickboxul a luat avânt cu ajutorul televiziunilor. Au apărut diferite promoţii internaţionale, dar şi naţionale care au “crescut “ campioni. Timid, sportivii români au început să participe şi în galele internaţionale, iar acolo nu s-au făcut de râs, ci din contră, au început să fie de temut, iar în ultima vreme chiar…cap de afiş.
Duminică dimineaţă de la ora 5:00, în direct din Los Angeles, Digi Sport transmite Glory 17 – Last man standing, cu doi kick-boxeri români în ring. Tânărul Bogdan Stoica luptă în piramida de 8 la categoria 85 kg. primul meci în sferturi cu americanul Wayne Barret, iar Daniel Ghiţă, numărul 1 la categoria grea în Glory, luptă pentru centura mondială cu olandezul Rico Verhoven.
O victorie a celor doi ar putea fi semnalul pentru o nouă relansarea a artelor marţiale în România deoarece copii au nevoie de idoli .