JUDO – schimbări de regulament!
07.02.2013, 16:45Sezonul de judo începe și în 2013 cu Grand Slam-ul de la Paris. Anul acesta Federația Internațională de judo a mărit numărul turneelor de Grand Prix, care au ajuns la 10. Plus un turneu Master cu primii 16 judoka de la fiecare categorie, 4 turnee de Grand Slam, dar și Campionatul mondial la individual și pe echipe.
Începând însă de la turneul din capitala Franței și până la mondialele din Brazilia din septembrie, forul mondial, după multe consultări cu experții internaționali imediat după Jocurile Olimpice de la Londra, a stabilit câteva schimbări în regulament pentru ca judo-ul să fie mult mai atractiv, mai ușor de înțeles, iar deciziile arbitrilor să fie cât mai în concordanță cu ceea ce se întâmpla pe saltea și totul pentru a se promova spectaculozitatea și frumusețea acestui sport.
Deciziile nu sunt definitive. Dacă după mondialele de la Rio se va constata că unele modificări nu au avut efectul scontat, FIJ își va revizui poziția.
“ Am putea să nu facem nimic, dar nu aceasta este filozofia noastră. Judo trebuie să continue să se adapteze menținându-și rădăcinile și valorile în viață” – a spus președintele Federației Internaționale de Judo, dl.Marius Vizer, atunci când a explicat de ce este nevoie de anumite schimbări.
Dar să le aratăm pe cele mai importante:
- Pe saltea va exista un singur arbitru, plus unul la sistemul de supraveghere video, iar alături de el un membru al comisiei de arbitri;
- S-a clarificat modalitatea de acordare a punctelor tehnice (ippon, waza-ari și yuko), iar pentru victoriile prin ippon căderile trebuie să fie direct pe spate, cu viteză și rulări foarte rapide;
- S-a insistat pe un judo cât mai dinamic, iar prizele pe kimono nu mai pot fi rupte de adversar cu două mâini;
- Pentru o victorie la sol (in ne waza) prin fixare sunt suficiente 20 de secunde în loc de 25 cum era înainte; (15-19 “ pentru waza ari și 10-14” pentru yuko);
- Golden scor (repriza de prelungiri în caz de egalitate) va fi nelimitat, meciul continuând până când unul dintre sportivi va puncta sau se va înregistra o penalizare;
- Toate atacurile sau blocarea cu unul sau ambele brațe sub centură duce direct la eliminare;
Acestea sunt doar o parte dintre schimbările la care, sportivii, antrenorii, arbitrii, dar și spectatorii trebuie să se adapteze. Toată luna ianuarie au avut loc seminarii care au anunțat și exemplificat noile reguli. Ramâne de vazut cine se adaptează mai repede.
La Paris, antrenorul lotului olimpic Florin Bercean va trimite pe tatami 3 fete: Monica Ungureanu la 48 kg, Andreea Chițu la 52 kg și Loredana Ohai la 57 kg. Corina Căprioriu, care a început pregătirea mai târziu, va participa doar la stagiul de pregătire de după turneu și va intra în concurs la Grand Prixul de la Dusseldorf.
Cu siguranță că vor exista și contestatari ai acestor reguli, în special printre cei care nu reușesc să se adapteze rapid la noua situație, dar…nimic nu este bătut în cuie, cum spunea și președintele federației internaționale, iar realitatea de pe saltele va hotărî care dintre reguli sunt bune și care nu vor mai fi puse în practică după campionatul mondial .