Tot despre Sânmărtean
11.11.2014, 16:31Pregătită de trei secunzi cu veleități de principal și coordonată de un antrenor ieșit de ceva vreme din circuit, naționala României trebuie să înfrunte surpriza acestei campanii de calificare, Irlanda de Nord.
În așteptarea unui răspuns din partea unui antrenor cu nume, FRF a recurs la această soluție de compromis, una care să ne ajute cel puțin până la vară. După plecarea lui Victor Pițurcă, toată lumea așteaptă o schimbare la nivelul jocului, însă Anghel Iordănescu a declarat că nu va modifica nimic din așezarea tactică. Măcar dacă ar umbla la componența primului unsprezece, deși soluțiile sunt foarte puține.
Principala mutare pe care ar trebui să o facă stafful naționalei ar fi poziționarea lui Sânmărtean pe post de mijlocaș central, acolo unde este folosit și de Gâlcă la Steaua. Este mutarea care ne-ar permite să avem mai mulți oameni ofensivi care să desfacă o apărare ce se anunță supranumerică. Este necesară această mutare, deoarece stăm rău la fundașii laterali. Că va fi Luchin sau Papp în dreapta, tot nu ne putem aștepta la centrări de calitate din acea zonă sau la un aport ofensiv consistent. Vom avea doar un plus la capitolul faze fixe, unde ambii jucători apar destul de bine în careul advers. În flancul stâng, dacă nu va putea Răzvan Raț, îl vom avea pe Sepsi, pentru că mi-e greu să cred că va debuta Mitrea. Sepsi joacă bine la Târgu Mureș, dar are puțină experiență internațională și nu mai este fotbalistul ofensiv de altădată și mă aștept să fie destul de prudent.
Așadar ne trebuie consistență și tehnicitate în ultima treime. Cu o pereche Pintilii-Hoban, preferată de fostul selecționer, ar urma să fie sacrificat unul dintre Bogdan Stancu și Chipciu pentru a-l avansa pe Sânmărtean, ceea ce ar diminua foarte mult forța ofensivă. Chiar dacă nu-i convine lui Torje, Sânmărtean este elementul cheie al echipei naționale în acest moment. De poziționarea sa, de inspirația sa depinde jocul naționalei. S-a văzut diferența în meciul cu Ungaria, după ce a fost înlocuit cu Tănase și în partida cu Finlanda, când a intrat în repriza a doua. De asemenea trebuie să folosim doi atacanți, de preferat Keșeru, mai împins, și Stancu. Cei doi au execuții de calitate și se descurcă mai bine în condiții de aglomerație. Alex Chipciu are un randament mai scăzut de când Gâlcă tot insistă cu el în spatele vârfului. Chipciu se descurcă bine doar pe contraatac, de aceea ar trebui să înțeleagă că postul pe care poate da cel mai bun randament este acela de mijlocaș de bandă. Nu am mari așteptări de la Tănase, Torje sau Maxim, toți fac un sezon mediocru până acum și au arătat în precedentele două partide că nu sunt în stare să creeze ceva. Poate îmi vor înșela așteptările, chiar m-aș bucura să o facă.
Aș vrea ca ideea pentru acest joc să nu mai fie aceea de a nu primi gol, ci să dăm un gol mai mult decât adversarul. Chiar dacă se tot scrie și se tot vorbește de meciul de coșmar din 1985, poate că acolo au fost și alte greșeli, legate de selecție sau de alcătuire a primului 11, și nu doar de ghinion. Norocul ți-l mai și faci, de aceea trebuie să avem o abordare pozitivă a acestei partide și nu să ne gândim la drobul de sare.