Să nu ne entuziasmăm
20.11.2014, 16:19Echipa naţională a încheiat foarte bine această toamnă, cu o victorie de palmares, confortabilă, împotriva danezilor, o victorie care ne ajută în clasamentul FIFA.Totuşi, nu trebuie să fim prea entuziaşti, deoarece suntem departe de a redeveni o forţă.
În primul rând, jocul naţionalei depinde prea mult de Sânmărtean. Fotbalistul Stelei trece printr-o perioadă de graţie, arată bine din punct de vedere al condiţiei fizice, însă oare cât va mai putea să stea la acest nivel. Vin oferte tentante din zona arabă, iar Stelei îi va fi greu să-l ţină. Dacă va pleca în acea zonă, unde nu există altă motivaţie decât banul, nu cred că-l vom mai vedea pe Sânmărtean la acest nivel. Şi s-a văzut în partidele oficiale că fără strălucirea jocului său, naţionala este o echipă anostă. Poate va rămâne la Steaua, dar nimic nu garantează că îşi va păstra forma actuală. De aceea, Anghel Iordănescu şi colaboratorii săi trebuie să găsească repede soluţii pentru a-l suplini pe Sânmărtean.
În al doilea rând, rezultatele din această toamnă au venit împotriva unor adversari modeşti, aici pun şi Danemarca, deoarece a aliniat o echipă cu multe rezerve. Calitativ, jocul a fost unul mediocru, iar antrenorii au datoria de a da la o parte rezultatul şi de a analiza mai bine ceea ce am jucat. Dacă se vor ascunde în spatele acestor rezultate, nu vor obţine nimic pe viitor, deoarece vom întâlni şi adversari tari cărora nu le vom face faţă.
Ceea ce a mers şi de unde putem construi este apărarea. Avem portari buni, iar la capitolul fundaşi avem jucători valoroşi. Chiar dacă nu joacă în Premier League, Gardoş şi Chiricheş au demonstrat că pot face faţă la nivel european. Surpriza o reprezintă Dragoş Grigore, care după transferul la Toulouse a progresat enorm şi ar mai fi Moţi. Pe dreapta ne descurcăm onorabil cu Papp şi Luchin şi sunt semne că din primăvară îl vom avea pe Măţel, în timp ce pe stânga trebuie să găsim o dublură pentru Raţ, deoarece este singura soluţie de încredere în acest moment.
Mijlocul şi atacul suferă cel mai mult. Mijlocaşii de bandă nu au convins, iar Tănase şi Torje ar trebui lăsaţi o perioadă deoparte. Cei doi au fost cei mai slabi din această toamnă, nu au avut nici o realizare şi avem variante care ar trebui încercate. Se tot insistă cu Chipciu poziţionat în spatele vârfului, când am avea mai multă forţă cu el în bandă. Chipciu nu are execuţii pentru acel post, este mai eficient în momentul în care vine lansat, din flanc. Are doar două goluri în campionat, două! Pintilii nu mai este nici el jucătorul de la Steaua, comite multe erori, dar poate îşi va reveni Bourceanu. Dacă la mijloc ne mai putem cârpi, în atac avem doar trei variante: Marica, Keseru şi Stancu. În această ordine, cu menţiunea că Marica şi Keseru ar trebui folosiţi împreună în anumite meciuri.
Nu mi se pare că noua conducere tehnică a schimbat ceva la echipa naţională. Singura mutare, care de altfel se impunea, a fost poziţionarea lui Sânmărtea mijlocaş central cu Irlanda de Nord. În rest, jucătorii au fost aceiaşi, cu Tănase, cu Torje, cu Stancu. Pentru că nu vom avea meciuri oficiale importante în primăvară, vom putea judeca ce poate cu adevărat actualul staff abia peste un an
Ideea lui Anghel Iordănescu de a face un turneu în februarie cu jucători din întrecerea internă mi se pare foarte bună. Sunt fotbalişti promiţători care pot să capete mai multă încredere, dacă vor ajunge în anturajul naţionalei. Mă gândesc la Lazăr şi Matei de la Dinamo, la Vătăjelu de la Craiova, Florin Tănase, Mitrea şi Benzar de la Viitorul, la Hora de la Tg. Mureş, Creţu de la Iaşi sau Dumitraş de la Ceahlăul. Fotbalişti cărora le-ar prinde bine o astfel de experienţă, mai ales dacă ne uităm la nivelul fotbalului practicat în Liga întâi. Echipa naţională are nevoie de un suflu proaspăt mai ales în linia de mijloc, acolo, Iordănescu şi secunzii săi trebuie să găsească urgent soluţii.