Iarna nu-i ca vara, dar...
05.02.2013, 16:06Marile lovituri pe piaţa transferurilor se dau, în mod tradiţional, vara. E anotimpul în care marile echipe ale Europei(şi nu doar ele) investesc masiv din motive uşor de înţeles. Planurile mari de dinaintea sezonului trebuie să fie susţinute de transferuri de top. În plus, e nevoie de nume noi şi răsunătoare pentru atragerea unui număr cât mai mare de abonaţi şi pentru a fi vândute cât mai multe tricouri. Aşa apar transferurile care creează iluzii, deschid jurnalele de ştiri şi ţin primele pagini ale ziarelor din toată lumea.
Iarna, în schimb, se fac doar reglaje. Cluburile mari încearcă să acopere absenţele jucătorilor accidentaţi sau să dubleze unele posturi deficitare, iar echipele care luptă pentru evitarea retrogradării caută cu disperare soluţii ieftine pentru întărirea loturilor. De obicei, nu sunt aruncaţi mulţi bani în joc. Există totuşi şi excepţii. Create fie de oportunităţile ivite peste noapte, fie din dorinţa de a fructifica şansele apărute în urma unui parcurs bun al echipei respective în prima parte a sezonului. Exemplele de mai jos, se înscriu în tipare.
Lovituri de imagine şi nu numai
Revenirea lui Balotelli în Italia părea o chestiune de timp. Iar Milanul stătea la pândă. După ce i-a pierdut (pe bani buni, e adevărat) pe Shevchenko, Kaka, Thiago Silva, Ibrahimovic şi Pato, Silvio Berlusconi ştia că are nevoie de un star. Iar Balotelli era varianta ideală: ţine cu Milan(şi nu i-a fost teamă să o arate nici când juca la Inter), este tânăr (deci, o investiţie pe termen lung) şi este atacant (un post pe care Allegri nu are multe opţiuni). Balotelli nu poate fi folosit în Champions League, dar asta nu-i o problemă foarte mare: Milanul este outsider în dubla cu Barcelona, iar obiectivul principal poate deveni, foarte curând, clasarea pe locul 3 în campionat.
Tot în Serie A, a ajuns şi Anelka. Rebelul a lăsat China pentru a avea prima sa experienţă în Italia. Anelka bifase aproape toate campionatele tari ale Europei, dar îi lipsea din CV "il calcio". Şi a ajuns acolo unde francezii sunt la mare preţ. Platini, Zidane, Deschamps, Trezeguet şi Thuram s-au simţit bine şi au fost foarte apreciaţi la Juventus. Anelka se poate înscrie pe linia predecesorilor cu o condiţie: să aibă ambiţia să demonstreze că mai poate fi util unei echipe mari. Banii nu aduc tot timpul fericirea şi cred că i-a fost dor de spiritul de competiţie din Europa. Atfel, nu-mi explic cum a marcat doar 3 goluri în Asia. În plus, îl aşteaptă şi Champions League, cea mai puternică tentaţie pentru un jucător de top în zilele noastre.
Lovitură de imagine şi doar atât
La capitolul reveniri este şi transferul lui David Beckham. Starul englez s-a întors în Europa după negocieri îndelungate (de peste un an) cu Paris Saint Germain. Din punct de vedere sportiv, resursele sale sunt din ce în ce mai limitate (nu cred că PSG l-a adus doar să execute lovituri libere şi cornere), dar pe planul imaginii e un transfer care va ajuta la consolidarea brandului parizienilor. Investitorii din Qatar au conturile pline, dar cu siguranţă se gândesc şi la faptul că la un moment dat va fi nevoie de reducerea cheltuielilor (la Manchester City, s-a petrecut acelaşi fenomen). Transferul lui Ibrahimovic a modificat percepţia asupra parizienilor, iar sosirea lui Beckham va schimba dimensiunea grupării de pe Parc des Princes. PSG va fi cu adevărat un brand global în scurtă vreme. Însă până la dimensiunile pe care le au acum Real Madrid, Manchester United şi Barcelona (printre altele), e o cale lungă.
Altfel de "lovituri"
Am păstrat pentru final.... pariurile mele!
1. Florian Lejeune are 21 de ani şi este fundaş central. Villarreal l-a luat de la Istres în 2011 cu un milion de euro şi după ce a prins 2 meciuri în Primera Division l-a împrumutat acum la Bastia. Lejeune este încă o confirmare a faptului că francezii ştiu să formeze fundaşi centrali. Şi cred că va călca apăsat pe urmele lui Varane, Yanga-Mbiwa şi Sakho.
2. Luat de Arsenal, Nacho Monreal va avea o concurenţă dură. Gibbs e primul fundaş stânga pe lista lui Wenger. Şi e într-o formă bună. Dar... aveţi puţină răbdare! Cred că Arsene are planuri mari cu spaniolul.
3. Moussa Sissoko. Nu, nu este din ciclul "după război (cel cu Chelsea), mulţi viteji se arată". Înainte de transferul la Newcastle, avusese deja foarte multe prestaţii bune la Toulouse. În Premier League, Sissoko nu va marca mult, cum nu a făcut-o nici în Ligue 1. Dar va cuceri pe toată lumea. Şi va fi următorul jucător pe care Newcastle va obţine foarte mulţi bani!
Despre alte transferuri şi cât de multe ne spun acestea despre planurile anumitor cluburi, în materialul următor.
Până atunci, meciuri spectaculoase vă doresc!