Cea mai mare rivalitate din istoria tenisului modern
28.06.2014, 18:21Suntem contemporani cu cel mai pasionant duel din circuitul ATP, cel dintre dintre Rafael Nadal și Novak Djokovic (42 de meciuri), însă el nici măcar nu se apropie de cea mai mare rivalitate din istoria tenisului.
Un fapt mai puțin cunoscut iubitorilor de tenis, mai ales celor tineri, este că a existat o rivalitate la cel mai înalt nivel, întinsă pe 15 ani și 80 de meciuri. Protagonistele sunt două dintre cele mai mari jucătoare care au evoluat vreodată în întrecerea feminină: Martina Navratilova și Chris Evert.
Timp de 12 ani, circuitul WTA a fost dominat de cele două sportive, care au încheiat pe prima poziție fiecare sezon din 1975 până în 1986 (5 ani Evert, 7 Navratilova).
Ele au disputat 80 de partide, iar Navratilova a rămas cu un mic avans în momentul retragerii: 43-37. Dintre acestea, nu mai puțin de 61 au reprezentat finale: 36-25 tot pentru Martina. Ultimele acte la competițiile de Grand Slam s-au decis în 14 rânduri la capătul unor meciuri Evert - Navratilova. Ultima și-a adjudecat 10 dintre ele.
La finalul carierei, cele două ilustre sportive au încheiat cu câte 18 titluri de Grand Slam fiecare, iar la capitolul săptămâni pe locul 1 Navratilova a strâns 332, în timp ce Evert a rămas cu 260.
De-a lungul carierelor lor, Evert și Navratilova au oferit multe scoruri strânse, dar și altele total dezechilibrate. Singura înfrângere cu 6-0 6-0 din cele 1661 (!) de meciuri disputate în circuit de Navratilova a venit după un meci cu marea rivală, la Amelia Island, în 1981. De asemenea, Martina a înregistrat de două ori succese cu 6-2, 6-0.
Ambele jucătoare au stabilit niște recorduri uluitoare: Chris Evert a participat la 56 de turnee de Grand Slam în carieră și de 52 (!) de ori a ajuns cel puțin în semifinale. De cealaltă parte, Navratilova a avut un an 1983 excepțional. Multipla campioană a pierdut un singur meci disputat în întreg sezonul: 86–1 a fost bilanțul ei în acel an. Singura înfrângere a venit la Roland Garros, în fața unei jucătoare mult inferioare, Kathleen Horvath, care a profitat de faptul că antrenorul și preparatorul fizic al Martinei se certau în tribune, iar aceasta a fost distrasă de la jocul din teren. Ea și-a adjudecat în acel an 16 titluri dintre cele 17 turnee la care a luat startul.
La finalul carierelor lor, Evert a câștigat 157 de titluri WTA și Navratilova 167. Chris a avut un record de 1309–146 în cei 17 ani ca jucătoare profesionistă. 43 din acele înfrângeri au fost suferite în fața Martinei, adică una din trei.
Cele două au fost partenere de dublu la început și chiar și-au adjudecat două titluri de Grand Slam: Roland Garros 1975 și Wimbledon 1976. După ce au început să se lupte pentru toate trofeele de simplu, au renunțat la această idee, însă au devenit cele mai bune prietene.
Într-un interviu acordat pentru site-ul WTA, cele două au explicat cum și-au influențat reciproc carierele și personalitățile:
"Rivalitatea cu Martina a fost fantastică. Ne-am făcut mai bune una pe alta. Eu am devenit mai eficientă pe toate suprafețele de joc, ea și-a îmbunătățit loviturile de pe fundul terenului. Ne-am transformat una pe alta în jucătoare foarte greu de învins pentru celelalte adversare din circuit. Cred că rivalitatea noastră a ajutat tenisul mondial. Și ne-a apropiat extrem de mult. Vorbim des și în prezent.", a spus Evert, care a ajuns la 59 de ani.
Cu doi ani mai tânără, Navratilova a mai continuat să joace și după retragerea marii sale rivale, în 1989, ajungând să mai dispute o finală la Wimbledon, în 1994, la 37 de ani și 9 luni (!) pierdută în fața Conchitei Martinez. Performanța ei este cu atât mai uluitoare cu cât apăruseră jucătoare tinere care dominau tenisul mondial precum Steffi Graf, Gabriela Sabatini sau Monica Seles.
"Să fiu părtașă la cea mai importantă rivalitate dintr-un sport individual e ceva incredibil. Nu cred că vreodată va mai fi bătut acest record. Am fost mereu adversare în finale, am fost tot pe primele două locuri, am devenit prietene foarte bune. Ajungeam să petrecem foarte mult timp împreună.", a declarat Martina Navratilova.