Nebunia fără granițe a fotbalului
28.01.2013, 14:19Cupa Africii nu este o competiție care să suscite interesul microbiștilor din Europa, în general și din România în special. Multe dintre meciuri sunt la limita comicului, iar execuțiile unora dintre așa-zișii fotbaliști te lasă mască la propriu. Adăugați la asta faptul că organizatorii tot modifică periodicitatea (se joacă și anul acesta după ce Zambia a câștigat anul trecut), spre deosebire de marile turnee finale ce se dispută o dată la patru ani. Cumva dintr-o nostalgie legată de luna petrecută în Africa de Sud în timpul Mondialului din 2010, am ales să zăbovesc duminică seara mai mult în compania meciurilor de la acea competiție și nu am regretat deloc. Am fost conectat astfel la un duplex Durban-Porth Elizabeth, pe stadioane superbe care prea rar după competiția de acum trei ani își justifică investițiile. Asta e o altă discuție, la fel cum trebuie menționat tot ca o paranteză că acordarea organizării CAN 2013 Africii de Sud s-a luat în ultimul moment, din cauza războiului civil din Libia.
Vorbind strict de fotbal, vroiam să vă povestesc un pic despre cele două meciuri din grupa A, decisive pentru stabilirea echipelor care urmau să meargă în faza eliminatorie și despre suspansul și dramatismul deznodământului stabilit în ultimele secunde. Maroc-Africa de Sud și Angola-Capul Verde. Toate cele patru formații aveau șanse de calificare înaintea ultimelor 90 de minute din grupă. După două meciuri jucate Africa de Sud era pe primul loc cu 4 puncte, Capul Verde și Maroc pe doi cu câte două puncte și Angola era ultima în grupă cu un singur punct. Africa de Sud se bucura de victoria 2-0 obținută cu Angola și era conștientă că egalul îi califică în mod automat. În rest, toată lumea juca la victorie. Marocul și Angola au impus ritmul, reușind fiecare dintre ele să se instaleze la conducere din debutul celor două partide. Angolezii au înscris în minutul 6 și nu le rămânea decât să spere că reprezentativa gazdelor nu va pierde. Numai că dincolo, la Durban, în fața unui stadion arhiplin, marocanii au marcat și ei relativ repede, după aproximativ un sfert de oră. Până spre jumătatea reprizei secunde cele două confruntări au decurs oarecum liniștit, astfel că înainte cu 20 de minute de ultimul fluier calificate erau Maroc și Africa de Sud, ultima beneficiind de rezultatul direct din meciul cu Angola. Din minutul 71 a început dansul: May a egalat pentru sud-africani, ducându-și echipa pe primul loc și calificând indirect Angola. Marocul urma să se întoarcă acasă fără înfrângere, iar Capul Verde nici nu conta. Zece minute de acalmie, după care în minutul 81 vasluianul Varela vrea să fie protagonist și egalează pentru Capul Verde. La 1-1, Angola rămâne cu 2 puncte, iar Marocul și Capul Verde sunt la egalitate perfectă după Africa de Sud, calificată fără probleme, și se gândesc la criteriile de calificare colaterale fotbalului: clasament fair-play, etc. Aproape concomitent marocanul Hafidi vreă să risipească orice dilemă și oriceemoție din Rabat până la Casablanca și face 2-1. Maroc trece pe locul întâi, Africa de Sud e pe 2 și tremură la gândul că pe Nelson Mandela Bay Capul Verde va mai înscrie o dată și îi va elimina. Pentru a rezolva definitiv calificarea Bafana-Bafana în minutul 87 fundașul Sangweni urcă în atac și face 2-2.
Toată lumea e mulțumită la Durban: sud-africanii sunt lideri, iar marocanii sunt calificați și ei, grație faptului că au mai multe reușite decât Capul Verde. Dincolo, la Porth Elizabeth, orice gol îi poate califica pe cei care înscriu! Se joacă fără gardă și în minutele de prelungire, pe un contraatac, Varela și ai lui dau lovitura. E 2-1 și Capul Verde e în sferturi. Angola e definitiv răpusă. Ultimele secvențe ale meciului de la Durban sunt cu marocanii aruncându-se în atac și cu gazdele tăvălindu-se la propriu pentru a trage de timp. Apoi finalul cu entuziasmul fără margini a celor din Capul Verde și din Africa de Sud. Bucuria aceea necosmetizată cu albi și negri uniți în îmbrățișări unice, nebunia frumoasă a fotbalului care este peste tot la fel. Indiferent de rasă, de cote de transfer, de arene, de timp.