Jurnal de autoizolare | Azi, Mirel Rădoi avea programată victoria cu Islanda
26.03.2020, 08:24În ziua când așteptam ca România lui Rădoi sa dea lovitura în Islanda, selecționerul se luptă acasă la sacul de box.
26 martie 2020. Luni de zile am făcut numărătoarea asta inversă. Mai sunt x zile... Imi amintesc clar emisiunea de pe 26 februarie, cu Mihai Stoichiță, directorul FRF și cel care, practic, l-a inventat pe Rădoi ca selecționer, invitat la Matinal. Am început în vervă: "Ne mai desparte o lună de meciul cu Islanda... Cel mai important meci al anului și nu numai...etc etc".
Nimeni dintre noi nu se gândea că ziua asta ne va găsi așa. Ușor dezorientați, temători, așteptând, sperând. Barajul s-a amânat, Euro e departe, Jocurile Olimpice și ele vor fi tot la anul. Acum cu toții suntem într-un meci al omenirii, cu un adversar perfid și total necunoscut ... Un meci pe care îl vom câștiga, pe care trebuie să îl câștigăm.
Știrea aceea de pe digisport.ro cu Papu Gomez, preluând și întărind ideea că Atalanta-Valencia a declanșat toată această nebunie în Italia și Spania mă îngrozește efectiv. Închid paranteza, dar continuu ceea ce am numit generic "Jurnal de autoizolare".
Mirel avea temele făcute cu mult înaintea datei de reunire
Ca noi toți de altfel, Mirel Rădoi proiecta cu totul și cu totul altfel finalul acesta de martie. Încă din momentul tragerii la sorți, știu că și-a etapizat foarte riguros și atent pașii. Întâlniri cu staff-ul, transformate în ședințe din ce în ce mai dese și mai lungi. O hartă a evenimentelor și o împărțire atentă a responsabilităților.
"Nick (Dică) merge să-i urmărească pe Toșca și Maxim. Am vorbit cu Șumudică, s-a îngropat orice secure din trecut... Florin (Constantinovici) tu te duci în Olanda la Răzvan. Vei vedea și dubla lui Ianis cu Braga
...".
Sunt discuții perfect plauzibile și ne imaginăm că ar fi avut loc. În paralel, cu puțin înainte ca totul să se oprească selecționerul a putut fi văzut foarte des pe stadioane la meciuri din campionatul intern. Pentru a dovedi cât de atent era pregătită această acțiune trebuie spus că fuseseră nominalizați doi reputați tehnicieni care să urmărească tot ce fac potențialii adversari din finala barajului, ungurii și bulgarii. (Tot azi la Sofia ar fi trebuit să fie în tribune trimișii federatiei: Țiți Dumitriu și Aurel Țiclean).
De altfel, sunt informații chiar ca Rădoi ar fi făcut o vizită neoficială inclusiv la Sofia în încercarea de a aduna cât mai multe date.
Cât despre adversarul pe care l-ar fi avut azi, Mirel îi știa pe dinafară cu mult înaintea momentului în care urma să se întâlnească la Mogoșoaia cu tricolorii. S-a discutat inclusiv în spațiul public pe marginea modulului tactic cu care avea de gând să abordeze meciul.
Dorul de rutina din ziua de meci
Azi, așadar, ar fi trebuit să fie ziua cea mare și pentru Mirel. Ziua debutului! Să își fi ocupat timpul cu rutina obișnuită din joia mecului. Cu discuțiile cu colaboratorii săi, un ultim scurt antrenament de dezmorțire, ședința tactică, definitivarea primului 11, plus conversații amicale cu apropiații săi. Eventual un drum până la stadion să vadă el personal cum se prezintă terenul. Odihna de la prânz, cu un Mirel fixând foarte probabil tavanul și gândindu-se: "Doamne ce frumos ar fi... Să batem, să ne calificăm, să mergem la Euro...".
Și apoi întâlnirea din holul hotelului, autocarul, suporterii români de pe drum: "Dar chiar suntem fenomenali... În orice colț de lume avem parte de atâta dtagoste... susținerea asta necondiționată...", stadionul, vestiarul, discursul, meciul...
Deschidem cu toții larg ochii și privim realitatea în față. Aceleași chipuri dragi, priviri limpezi, jumătate nedumerite, jumătate fără griji: "Nici în ziua asta nu avem voie afară?!". Copiii care se bucură de părinți, dar care nu înțeleg de ce "vacanța" asta nu vine la pachet cu zburdatul pe afară, cu leagăne în parc și tot ce trebuie. Copii care percep îngrijorarea adulților la ora 13:00, când se anunță numărul îmbolnăvirilor.
Pe Mirel Rădoi îl găsim acasă. În București. Ce face el, de fapt, în ziua în care trebuia să bată Islanda?!
Ca noi toți încearcă să aibă un program bine definit: "În cea mai mare parte a timpului citesc". Precizarea vine aproape instantaneu, cu aceeași franchețe a omului care înainte de a impresiona prin cunoștințele despre fotbal a uimit cu discursul său :"cărți despre fotbal, mai ales".
Și chiar dacă dialogul e pe whatsapp îi văd zâmbetul. O atitudine de genul ăsta simplă, onestă, directă ne-ar fi prins bine zilele astea și pe la celulele de criză. Și o comunicare în ton cu asta.
Mirel Rădoi se ocupă de pregătirea fiului său: " A crescut mult şi-l dor genunchii"
Revenim în casa Rădoi. Sportul ia o pauză preț de câteva ore: "Platformele online cu filme sunt de bază în perioada asta și pentru noi. Ne conectăm și urmărim fie filme artistice, fie seriale".
Așadar totul dozat cu atenție, așa cum îi stă bine unui selecționer organizat. Studiu și relaxare. Ce ar mai completa rutina de autoizolare? De meniul zilnic nu ne-a spus ceva specific, dar e clar că se acordă atenție caloriilor din cel de-al treilea reper clar al zilei: "activitățile fizice": "Avem inclusiv un sac de box montat în casă, așa că programul de exerciții este unul cât se poate de variat".
De o atenție sporită are parte băiatul familiei Rădoi, dar și de un antrenor de lux: "Lucrez cu băiatul meu anumite exerciții de tonus si forță pentru că el a crescut foarte mult într-o perioadă scurtă și îl dor genunchii ori spatele".
Acum, barajul Islanda-România e programat pe 4 iunie. Dar se va juca atunci?
În ziua planificatului debut așadar, cel cu Islanda, indicațiile selecționerului se fac auzite în tihna casei dintr-o zonă rezidențială a Bucureștiului.
Așteptăm, visăm ca pe 4 iunie sau care o fi, până la urmă, data la care a fost reprogramat meciul cu Islanda, să-l vedem pe Mirel pe marginea terenului. Asta va însemna că atunci lucrurile vor fi cum trebuie în lume. Și abia în acel moment ne vom putea gândi la fotbal, la meci, la calificare.