Ei pot antrena schimbarea
03.01.2014, 14:12Vasile Miriuţă mi se pare o mutare excelentă a clujenilor. Nu am avut ocazia să îl cunosc personal, dar îmi place teribil discursul, comportamentul, felul de a fi al fostului internaţional maghiar. Se cunoaşte că vine dintr-o altă cultură fotbalistică şi s-a dovedit că are capacitatea de a implementa relativ uşor parte din ce a dobândit în fotbalul german. Dealtfel a devenit un trend acesta al germanizării Ligii I. Reghecampf, la pachet cu Neubert, Miriuţă, Liennen. Că veni vorba de Reghe...Cum se schimbă lucrurile la noi. Steaua a ajuns să constituie un reper din punct de vedere al stabilităţii băncii tehnice. Revenind la metodele saxone şi la modelul pe care încercăm să îl clonăm aici, am face o greşeală să credem că putem lua un tipar preexistent pe care să îl aplicăm aici. E ca şi cum un tehnician absolvent sau nu al cursurilor PRO sau a oricărei alte şcoli de antrenori ar copia ciclul săptămânal de pregătire al lui Mourinho şi ar avea pretenţia să aibă aceleaşi performanţe, cu tot cu calculul variabilei de valoare a jucătorilor.
Mie de asta mi se pare potrivit unul ca Miriuţă, de Reghecampf nu mai vorbim că este demult o certitudine. Că ştie cum să aplice toate cunoştinţele dobândite. Simte realitatea fotbalistică din campionatul nostru şi ştie care sunt resorturile şi de unde să apuce lucrurile pentru a face reglaje. Mai mult sau mai puţin fine (disciplină, pregătire tehnico-tactică, comunicare, etc. ).
Cred că de aici trebuie început la nivel macro pentru transformarea, pentru upgradarea a tot ceea ce înseamnă acest sport la noi. De la antrenori care au o educaţie fotbalistică însuşită temeinic (acasă sau şi mai bine în culturi fotbalistice superioare), care sunt serioşi, dedicaţi, care au adăugat instinctului şi talentului oarece studii de specialitate, care sunt în egală măsură buni motivatori, dar şi deschişi comunicării pe orizontală, ori verticală, precum şi perfecţionării permanente. Da, eu unul cred că oameni precum Gâlcă, cea mai bună mutare în fotbalul juvenil, Miriuţă, Contra, Dulca, Răducioiu, Stoican, Moldovan pot da startul unei noi ordini. Ca ei mai sunt Balint, Panduru şi atâţia alţii acum fără angajament. Conducătorii mai vechi sau mai noi trebuie să dea credit acestui nou val de antrenori şi, măcar din acest punct de vedere eu unul mă simt liniştit pentru că în fruntea Ligii I se află preşedintele de club care a lansat în fotbalul românesc cei mai mulţi şi cei mai de succes antrenori din ultimii ani. Gino Iorgulescu a dat girul în fotbalul românesc pentru: Olăroiu, Dan Petrescu, Zenga, Bergodi, Lăcătuş şi mulţi alţi. Adică genul de tehnicieni cu viziune, ambiţie şi personalitate care pot antrena cu adevărat schimbarea fotbalului nostru. Ei trebuie recunoscuţi, remuneraţi şi responsabilizaţi. Antrenori cu pasiune şi cu mentalitate sănătoasă care să pregătească fotbalişti adevăraţi de la grupele de copii ale echipelor de judeţeană până la seniorii celei mai titrate formaţii.