Conjunctural pro Piturca
22.04.2013, 20:55Conjunctural pro Pițurcă
Ecourile parcursului pe care naționala l-a avut pe axa Budapesta-Amsterdam s-au stins demult și putem aprecia la rece cu ce am rămas și mai ales ce ar trebui să urmeze.
Un punct și prin jocul rezultatelor șanse intacte la locul de baraj. Asta e cel mai important. Depindem de noi și rezultatele pozitive cu Ungaria și Turcia ne garantează prezența în faza eliminatorie a preliminariilor. Îngrijorătoare rămâne evoluția per ansamblu a echipei și, cel puțin la dubla din această primăvară, o anumită îndoială în privința capacității lui Pițurcă de a alege primul unsprezece. Cu „fixurile” și vendetele sale de selecție eu unul m-am resemnat demult.
Chiar dacă nu pot spune că am avut vreodată vreo pornire de simpatie la adresa antrenorului Victor Pițurcă, ultimele evenimente aproape că mă obligă să fiu de acord cu el și să mă declar un susținător al lui. De fapt ca aproape în orice domeniu de activitate din România, nu am neapărat o convingere pro, dar puternicul sentiment anti ceva sau cineva mă face să îmi radicalizez opiniile. Selecționerul are multe defecte, dar nu pot să nu-i apreciez consecvența (chiar dacă uneori dusă la absurd) și, într-un fotbal în care azi toți uită ce au zis ieri, un soi de verticalitate de care dă dovadă. Are drumul lui, și-l urmează și nu se sucește funcție de interesul de moment.
Prefer asta discursului la două capete și schimbatului opiniei în funcție de cum bate vântul. Niciodată nu am putut să înțeleg cum doi oameni care astăzi sunt în cele mai bune relații se înjură mâine crunt, pentru ca poimâine să pozeze din nou în cuplu indestructibil și tot așa. Am fost contemporanul, ca să nu zic martorul unor discuții prea dure ca să pot înțelege cum Porumboiu și Crăciunescu, Dragomir și Becali, MM Stoica și Gigi Becali etc. pot sta acum alături de ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu judec, nu condamn, pur și simplu nu înțeleg.
Adică vreau să zic că sentimentul ăsta de perplexitate, de incapacitate de a înțelege parcă îmi paralizează pornirea de a condamna duplicitatea, capacitatea de adaptabilitae sau cum s-o numi în termeni cît mai blânzi. În contextul acesta, atacurile concertate împotriva lui Pițurcă mă dezgustă efectiv. Îmi insultă inteligența infinit mai mult decât încăpățânarea cu care acesta din urmă refuză să să îl reactiveze pe Săpunaru sau cu care îl forțează pe Tănase. Mă enervează mai tare decât metodele depășite de antrenament ori de comunicare internă de la echipa națională.
Una dintre afirmațiile lui Pițurcă, întoarsă pe toate fețele și demontată de specialiști a fost aceea că avem un campionat foarte slab. Contraargumentul a fost parcursul Stelei și al CFR-ului. CFR, adică echipa care a obținut prima victorie oficială în 2013, abia week-endul trecut. Performele începutului de an calendaristic în fotbal sunt echipe aflate în pragul desfințării la momentul reluării competiției...Rapid, U Cluj, Turnu Severin, chiar Dinamo până la implicarea lui Negoiță. Campionatul aceasta, pe care cei care vor să îl contrazică pe Pițurcă de dragul de a-l contrazice l-au numit puternic, a fost salvat de capacitatea unor antrenori de a strânge în jurul lor jucătorii și de a-i face să se autodepășească în momente critice. Să dau exemple?
Contra la Petrolul, în condițiile îndepărtării evidente a lui Walter de echipă. Mai nou, finanțatorul venit de la Cluj, anunță că se va întoarce la U, echipa care la rîndu-i a renăscut din ambiția și din nebunia pozitivă a lui Ionel Ganea. Neaccentuatul său tiz, Gane e artizanul unei campanii nesperate de salvare în care s-a implicat Severinul. Despre Rada și jucătorii săi care în cursul săptămânii se antrenează pe la tribunale, pe la comitete executive la Casa Fotbalului ori la sediul AFAN nici nu știu ce ar mai fi de adăugat. Mi se pare imposibil a fi definit ceea ce reușesc ei să facă.
În condițiile acestea, eu aș concluziona că avem de unde alege buni motivatori, dar nu știu cât ne-ar ajuta în campania pentru Mondiale. În afara Stelei care confirmă și în 2013 și care dă oricum jucători la națională-mai nou, și acesta subiect de controversă pe axa Piți-Reghe-plutonul fruntaș făcut pe cele opt etape jucate anul acesta le mai cuprinde pe Petrolul, Dinamo, Gaz Metan, Rapid și Pandurii, cu revelațiile U Cluj și Severin în imediata apropiere. Ori asta nu mi se pare în niciun caz o arie de selecție internă mega-ofertantă și analizând evoluțiile flucuante de până acum nici vreun nivel extraordinar al campionatului.