Pedro, Sevilla, Barcelona

12.08.2015, 14:36
pedro 2

Să privim din nou la imaginea despre care vorbește toată lumea. Cea în care jucătorii Barcelonei se bucură, în grup, de primirea trofeului. Cu o singură excepție. Pedro. Tocmai eroul meciului, tocmai cel care adusese trofeul cu golul său din minutul 115, într-un moment în care penalty-urile de departajare băteau cu putere la ușa a două echipe secate de puteri, tocmai el stătea deoparte. Și privea în gol. Cine știe, poate că-și privea viitorul. Limbajul trupului său arată un om care nu se poate bucura pe deplin pentru că este măcinat de gânduri. Fiecare dintre noi cred că am trăit astfel de senzații. Când nimic din ceea ce se întâmpla în jurul nostru nu mai conta, când gândurile, calculele, temerile puneau stăpânire pe noi și ne anesteziau reacțiile. Când oamenii din jurul nostru se manifestau zgomotos, dar zgomotele nu ajungeau în creierul nostru, de parcă urechile ne-ar fi fost blocate de un paravan. Un paravan al gândurilor. 

Pedro se gândea probabil la ce are de făcut. De fapt, e ceva mai simplu, la una dintre cele două posibilități. Să plece sau să nu plece de la Barcelona. Nu e o informație nouă, ea a circulat în toate aceste săptămâni de ”pretemporada”. Situația lui Pedro nu e, să recunoaștem, simplă. E fotbalist de echipă națională, ne aflăm în anul de dinaintea Europeanului, unde orice amănunt contează, dar îi e tare greu să adune la Barcelona minutele cu care să-i ofere lui Vicente del Bosque garanția că se poate baza pe el. Am mai spus-o, când vorbesc de minute mă refer la minute ÎN MECIURILE CARE CONTEAZĂ. Cum a fost, de exemplu, cel cu Sevilla de la Tbilisi. De ce n-a jucat de la început, doar el și Luis Enrique știu. Pesemne că antrenorul l-a simțit împovărat de gânduri și n-a vrut să-l încarce inutil, să-l forțeze. A decis să-l trimită în joc abia când nu mai avea de ales. Iar Pedro n-a trădat așteptările. Așa cum, de altfel, s-a comportat întotdeauna. De pe vremea când era Pedrito și prindea câteva secunde în finala Champions League de la Roma, apoi decidea, tot în minutul 115, ce coincidență a destinului!, Supercupa de la Monte Carlo cu Șahtior, Pedro a fost întotdeauna util, a fost mereu prezent când a fost nevoie de el. Dar acum, cu tripleta magică din atacul Barcelonei, a devenit doar un complement, o soluție de avarie. E și ăsta un rol, dar nu oricine poate să-l interpreteze.

E limpede însă, privind din nou imaginea cu pricina, dar și cele ulterioare, că dubiile sunt bine cuibărite în mintea lui. Manchester United nu-i o destinație oarecare. Fie și neaflându-se în cel mai bun moment, United reprezintă unul dintre marile cluburi ale lumii, un tricou încărcat de legendă pe care oricine ar fi mândru să-l îmbrace. Pe de altă parte, Barcelona e Barcelona. E orașul care l-a înfiat pe tânărul de 17 ani, e clubul care i-a oferit posibilitatea să evolueze, e echipa ce i-a dat șansa să câștige tot ce se putea câștiga în fotbal. În momentul ăsta, dacă se duce la Manchester United, devine cel mai galonat fotbalist din lotul acestui supergalonat club. E greu să pleci de la Barcelona, mai ales atunci când nu ești forțat s-o faci, și nu doar din punct de vedere fotbalistic spun asta, ci și al vieții de zi cu zi. Când ești născut sub soarele din Tenerife și te-ai maturizat sub cel al Catalunyei, e un pic complicat să-ți refaci viața sub norii și ploaia din Manchester. Nu neapărat pentru tine, cât pentru familia ta, pentru copiii care au plaja Mediteranei la două minute de casă, pentru soția a cărei viață a fost mereu aici. 

Plus că Manchester United nu cred că-i oferă lui Pedro garanția unui protagonism mai mare decât la Barcelona. Am văzut echipa lui Van Gaal cu Tottenham și nu mi-a plăcut prea mult. Aceeași dezordine tactică din prima parte a sezonului trecut, aceeași confuzie în rândul jucătorilor. Ceea ce i s-a întâmplat lui Di Maria, chiar și lui Mata o perioadă sau lui Ander Herrera, cred că reprezintă motive de gândire pentru Pedro. La Barcelona e acasă, cu toate problemele ce-l macină, căci e clar că nu vorbim numai de bani în situația asta, la Manchester e o casă a misterelor, unde nu știi peste ce dai când deschizi ușa și apoi se închide în urma ta.

Câte ceva acum despre Supercupă. Un meci vibrant, epic pe alocuri, dar un meci care, pe cât de apetisant este pentru spectatori, telespectatori ori comentatori, pe atât e de complicat pentru antrenori. Și asta din vina UEFA. N-am să înțeleg de ce a fost tras acest meci atât de devreme. Ideea de a extrage Supercupa Europei de la Monte Carlo merită apreciată ca atare, dar ce nu se poate păstra data tradițională, din final de august nu pricep. Pe 11 august, chit că unele campionate au început, e cam devreme pentru un meci totuși oficial, cu un trofeu pe masă. S-a văzut foarte limpede asta în prelungirile de marți seară, când oboseala pusese stăpânire pe reacțiile jucătorilor. Se pot trage destul de puține concluzii după un meci totuși de ”pretemporada”, singura deosebire fiind că nu s-au putut face 7-8 schimbări de fiecare parte.

Barcelona a funcționat 60 de minute, cât a avut energie și cât timp Messi a fost în regulă. După minutul 60, pe undeva și din cauza schimbărilor absolut neinspirate făcute de Luis Enrique, depășit clar pe această fațetă a jocului de Unai Emery, dar și pe fondul relaxării, Barcelona a fost egalată de un adversar redesenat de pe bancă. Scoaterea lui Iniesta să zicem că a venit ca o măsură de precauție, dar introducerea lui Bartra și schimbarea sistemului de joc într-un soi de 4-4-2 a adus o entropie tactică pe care o mai vedeam în prima parte a sezonului trecut. Pierzându-și resursele fizice, Messi s-a tras tot mai mult în centru, lăsându-l pe Suarez izolat în față și pe Dani Alves singur pe dreapta. Mutările lui Unai Emery s-au mulat perfect pe realitatea din teren. Mariano, proaspăt adus de la Bordeaux în dreapta, Coke în centrul apărării și Krychowiak în centrul liniei de mijloc, în zona unde acționa Messi. Apoi Konoplyanka în stînga, zona lui Dani Alves, și Immobile în locul lui Gameiro, dar tras spre dreapta, pentru a face superioritate în zona lui Mathieu. 

FC Sevilla și-a reconfirmat statutul de forță a unui fotbal ce încă domină Europa. Echipa lui Emery va fi un adversar complicat în acest sezon pentru oricine, nu doar în Primera, ci și în Champions League. A fost la înălțimea Barcelonei în această Supercupă, deși lui Emery i-au lipsit ceva piese de bază. I-ar mai trebui, cred, un portar, căci acest Beto pe mine nu mă convinge că poate fi mai mult decât de nivel mediu, și, eventual, un marcator care să umple golul lăsat de plecarea lui Bacca. Konoplyanka a jucat 30 de minute foarte consistente și e o mare promisiune pentru viitor. Rămîne doar ca adaptarea sa, problemă importantă pentru fotbaliștii veniți din fostul spațiu sovietic, să se realizeze suficient de repede.

Cât despre Barcelona, dincolo de trofeu, există destule semne de întrebare. Până în iarnă, atunci când vor putea fi înscriși Arda Turan, Vidal și cine știe ce alt transfer, Barcelona trebuie să facă față unei perioade în care orice accidentare sau suspendare devine o problemă. Plecarea lui Xavi a lăsat un gol încă neacoperit (la Tbilisi, după ieșirea lui Iniesta echipa n-a mai construit la fel de periculos), iar posibila plecare a lui Pedro reduce și mai mult un lot și-așa micșorat. Sigur, trofeele se câștigă în aprilie-mai, dar de pierdut se pot pierde în septembrie-octombrie-noiembrie. Barcelona lui Guardiola a pățit-o în 2011, Realul lui Mourinho în 2012, Atletico în sezonul trecut. Nu întotdeauna un handicap poate fi refăcut. 

Câtă vreme însă există Messi, iar el e fericit, totul e mai simplu. 

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Bilete mai scumpe la metrou începând cu 1 ianuarie: Cât ar urma să coste o călătorie. Propunerile Metrorex
Bilete mai scumpe la metrou începând cu 1 ianuarie: Cât ar urma să coste o călătorie. Propunerile Metrorex

Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie începând cu 1 ianuarie, potrivit unui proiect de...

Descarcă aplicația Digi24

  • 22:45 Live Stirile Digi Sport
  • 23:00 Premiera Romania la EURO
  • 22:30 Stirile Digi Sport
  • 23:00 Fotbal European
  • 22:00 Live Premier League: Liverpool-Leicester
  • 22:45 Live Stirile Digi Sport
  • 23:00 Live Premier League: Liverpool-Leicester
  • 22:15 Live Premier League: Arsenal-Ipswich
  • Vezi tot programul
  • SUPERLIGA: Rezumatele etapei a 21-a, 14:15, la Digi Sport 1

  • florin prunea liga digisport (1)

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:00, la Digi Sport 1

  • Andrei Niculescu si George Dobre

    MEDIA: Fotbal European, 17:30, la Digi Sport 1

  • ilie-dumitrescu

    MEDIA: Fotbal Club, 19:30, la Digi Sport 1

  • La Liga Home Shirts 2019-20

    LA LIGA: Rezumatele etapei a 18-a, 19:30, la Digi Sport 2

  • Tim Seria A ball and the logo during the Italian Serie A football match AC Milan vs Bologna at San Siro stadium in Milan, Italy on 27/08/22

    Serie A: Rezumatele etapei a 17-a, 20:30, la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Anunț de impact în lumea boxului, a doua zi după ce Oleksandr Usyk l-a învins a doua oară pe Tyson Fury

Oleksandr Usyk v Tyson Fury - Kingdom Arena - Riyadh

Exclusiv Pancu l-a auzit pe Șumudică și nu s-a abținut: ”Nu se poate! Nu s-a întâmplat niciodată la echipa asta”

daniel-pancu-marius-sumudica

Italienii anunță prima mutare a lui Dan Șucu: un fost jucător de la FCSB

Exclusiv Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI, DIVIZIA A (28.09.2002)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media