O vară agitată la Manchester United

15.07.2015, 14:24
united schweinsteiger

S-au cam terminat vacanțele fotbaliștilor, astfel că majoritatea cluburilor importante și-au reluat pregătirile. Continuă însă discuțiile legate de transferuri și așa va fi până la finalul lui august, când se închide fereastra de mercato. E posibil să mă înșel, dar cred că din punct de vedere al participării pe piața transferurilor Manchester United e echipa cea mai implicată. E o agitație constantă în birourile de la ”Old Trafford”, vin jucători noi, alții pleacă, în vreme ce discuțiile continuă, iar senzația e că multe se mai pot întâmpla în continuare.

United debutează sâmbătă dimineața, la Seattle, în noua ediție a International Cup. Deși partida va fi urmărită cu firescul interes pe care-l generează Manchester United, nu cred că ne va oferi multe semne în ceea ce privește noul sezon. Unul în care United e chemată să pună sub semnul întrebării supremația celor de la Chelsea în fotbalul englez și să se alăture rivalilor de la City în lupta pentru titlu. De altfel Louis van Gaal, a cărui marjă de eroare în campionatul ce vine e foarte mică, a și spus că, din punctul lui de vedere, reperul e debutul în Premier League, sâmbătă 8 august, cu Tottenham. Cu alte cuvinte, în cele 3 săptămâni rămase vom asista la foarte multe experimente, pe măsură ce lotul de jucători va lua forma finală.

Revenind la transferuri și întărind ideea că destule lucruri se mai pot petrece de acum înainte, cred că începe să se intuiască felul în care-și propune Van Gaal să arate echipa. Aducerea lui Schweinsteiger și Schneiderlin (dincolo de gluma care a circulat pe rețelele de socializare, cum că șefii lui United n-au înțeles foarte bine numele jucătorului dorit de Van Gaal, își aminteau doar că începe cu ”Sch” astfel că i-au cumpărat pe amândoi, ca să nu-l supere pe olandez) conturează o posibilă linie de mijloc.

Poate că pe unii i-a surprins transferul lui Schweinsteiger. Pe de-o parte achiziționarea lui de către cei de la United, pe de alta ușurința cu care Bayern s-a desprins de unul din simbolurile sale. Încep cu al doilea aspect. În sezonul trecut, Schweinsteiger a avut mari probleme în a-și găsi un loc printre titularii lui Guardiola. Aș vrea să fac o precizare față de acest cuvânt, ”titular”. În fotbalul de azi, ideea de a fi titular meci de meci nu prea mai există, mai ales pentru un fotbalist de 30 de ani. Există rotații, există minute pentru toți. Ideea de a fi titular se referă azi la meciurile importante, la derby-uri. Atunci se vede greutatea unui jucător, evident dacă el este sănătos din punct de vedere medical. Una e să apari de la început cu Dortmund sau Barcelona, în Champions League, alta e să joci cu Ingolstadt sau TSKA Moscova, iar cu rivalii amintiți înainte să stai pe bancă. Din acest punct de vedere spun că Schweinsteiger avea mari probleme în a-și găsi locul în formula lui Guardiola, dificultăți întărite de aducerea lui Xabi Alonso, în vara trecută. Apoi, la 30 de ani (va face 31 pe 1 august), după aproape 15 ani petrecuți în lotul bavarezilor, după multele trofee cucerite, ”Schweini” poate că a simțit nevoia unei schimbări, a unei noi motivații. Poate că totul devenise prea plat pentru el, prea formal, poate că a vrut să cunoască alt fotbal, alt campionat, alt oraș, altă țară. Oferta de la United i-a venit la fix, la fel cum a venit la fix și pentru Bayern, care a scăpat astfel de o problemă. Oricâte greutăți ar fi avut în ultimii doi ani, Manchester United e un colos al fotbalului mondial, iar o ofertă de acolo e măgulitoare și e tratată ca atare.

Din punctul de vedere al lui Manchester United, aducerea lui Schweinsteiger e un câștig. Se vor găsi unii să spună că va avea 31 de ani la startul noului sezon, că accidentările nu l-au ocolit în ultima vreme, că prețul e destul de mare, 20 de milioane, pentru un fotbalist ce intra în ultimul an de contract. Argumentele sunt corecte, în special ultima parte, legată de aspectele financiare. Pe englezi, acest transfer îi va costa, cu totul, mai mult de 50 de milioane de euro, incluzând aici și salariul și impozitele pentru cei 3 ani de înțelegere oferiți. Dar United e cunoscut ca un club care cumpără, astfel că și prețul la care cumpără e mai mare decât la alții. Capitolul vârstă pare a fi cel mai puțin preocupant pentru Van Gaal, dimpotrivă, el a fost un argument în favoarea campionului mondial german. Dacă stăm să ne uităm pe lotul lui United, constatăm că nu prea există jucători cu experiență, că în afara lui Carrick, ce va face 34 de ani, nu mai există jucător de câmp peste 30 de ani. La o echipă de nivelul lui United, mai ales cu atâtea schimbări petrecute de la venirea lui Van Gaal, un fotbalist cu experiența și anvergura lui Schweinsteiger e foarte bine venit.

Louis van Gaal e antrenorul care i-a schimbat foarte mult poziția lui Schweinsteiger la Bayern, scoțându-l din bandă și mutându-l spre zona centrală. E de presupus că așa va juca și la United, fie într-o linie de doi mijlocași centrali, alături de Carrick sau Schneiderlin (va fi o mare problemă pentru comentatorii englezi prezența simultană a celor doi ”Sch” pe teren), fie într-o linie de 3, pe care intuiesc că Van Gaal, adept totuși al stilului olandez, va încerca să o implementeze. Formula de joc, că va fi 4-3-3, că va fi 4-2-3-1 depinde foarte mult de mutările ce se vor face.
Unde cred că va trebui să mai umble Van Gaal e zona fundașilor centrali și e zona rezervată atacanților. La nivelul portarilor, chit că nu pare să-i fi câștigat încrederea lui Van Gaal, Victor Valdes poate asigura o tranziție liniștită la probabila plecare a lui De Gea. Dar un fundaș central și un atacant de valoare Manchester United ar trebui să aducă. Din acest punct de vedere, mi se pare un pic pripită eliberarea lui Van Persie. Deși în ultimele două sezoane n-a mai repetat prestațiile colosale din primul său campionat, cel câștigat cu Sir Alex Ferguson pe bancă,   Van Persie reprezintă acel ”număr 9” care nu se mai regăsește în momentul actual în lot. Ideea ca Rooney să devină marcatorul echipei nu-i rea, dar parcă și Rooney ar avea nevoie de concurență sau de o rezervă. Poate că salariul mare pe care Van Persie îl avea, dar și lipsa de ”feeling” sesizată între el și Van Gaal să fi fost motive suficient de bune pentru ca șefii lui United să-i permită să plece.

La zona fundașilor centrali, urgența nu e așa de mare. S-ar putea continua și în următorul sezon cu ceea ce există acum în vestiar. Amintirea acelui cuplu Rio Ferdinand-Vidic, cu care United își domina adversarii, există încă, astfel că eu cred că un fundaș central va mai veni. Că va fi Otamendi, cu bune prestații la Valencia în sezonul trecut, că va fi altul (nu cred că Ramos va mai fi lăsat să plece de la Real Madrid după episodul Casillas), acest compartiment ar trebui întărit. Cu un fundaș central de valoare și, eventual, un atacant de valoare, Manchester United poate aspira la mai mult decât un loc de calificare în grupele Champions League.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:00 Live Stirile Digi Sport
  • 15:30 Live Liga Digi Sport
  • 17:00 Live Stirile Digi Sport
  • 17:30 Live Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-Gloria Buzau
  • 18:15 Live Stirile Digi Sport
  • 18:30 Live Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-Gloria Buzau
  • Vezi tot programul
  • florin prunea liga digisport (4)

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: GLORIA BUZAU - SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, SUPERLIGA SUPERBET (22.07.2024)

    FOTBAL: Sepsi Sfantu Gheorghe - Gloria Buzau, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • bundesliga logo

    FOTBAL: Paderborn - Nurnberg, 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • FOTBAL: Farul Constanta - Otelul Galati, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Munich, Deutschland. 01st Sep, 2024. final jubilation from left: Minjae KIM (FC Bayern Munich), Joshua KIMMICH (FC Bayern Munich), Thomas MUELLER (M?LLER, FC Bayern Munich), Leon GORETZKA (FC Bayern Munich), Harry KANE (FC Bayern Munich), jubilation, joy,

    FOTBAL: Bayern Munchen - Augsburg, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Breaking News A venit decizia UEFA în cazul meciului România - Kosovo: a ”plouat” cu amenzi și s-a decis rezultatul final!

FOTBAL:ROMANIA-KOSOVO, LIGA NATIUNILOR (15.11.2024)

Nu pentru că s-a strigat "Serbia" am fost amendați și suspendați! Motivul real pentru care UEFA ne închide stadionul

15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu

Kosovarii nu s-au ferit de cuvinte: cum i-au numit pe români, după aflarea deciziei UEFA

Steaguri tricolore fluturate in tribuna la meciul de fotbal dintre Romania si Kosovo, contand pentru Liga Natiunilor, de

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media