NOTRE RESPECT ERIC ABIDAL!

22.12.2014, 13:43
abidal

Se spune că nimic nu te lovește mai tare decât destinul. Destinul e cel care-ți dictează cursul vieții, iar bucuriile și necazurile merg braț la braț în direcția croită pentru fiecare, de undeva de sus. Dar se mai spune că nimic nu e mai important în lupta unui om, indiferent care, decât creierul lui. Nimeni nu poate alege ceea ce i se întâmplă în viață, dar toată lumea poate alege cum i se întâmplă. Atunci când creierul trimite mesaje de forță, de încredere, de luptă cu greutățile, cu bolile, misiunea organismului e mai ușoară, iar bolile pot fi înfrânte, greutățile pot fi depășite.

Prinși în euforia finalului de an, cu anchete, retrospective și amintiri, am trecut destul de ușor peste unul dintre momentele importante ale lui 2014. Retragerea din fotbal a lui Eric Abidal. De fapt, mai corect ar fi retragerea de pe terenurile de fotbal, pentru că din fotbal el nu s-a retras, va continua să lucreze, dar în zona birourilor. Va intra într-o altă zonă a carierei sale, aceea de a coordona copii și juniori, de a le împărtăși din experiența lui, de a le spune cum poate fi învins, câteodată, chiar destinul.

Între Eric Abidal și FC Barcelona s-a creat o legătură ce a mers dincolo de relația contractuală. Eric Abidal a pierdut primele sale două finale la Barcelona. Finala Cupei Spaniei și finala Ligii Campionilor, din 2009. La ambele a fost suspendat. El le-a pierdut, dar echipa le-a câștigat atunci și pentru el. Destinul nu i-a fost alături, dar asta nu l-a făcut să-și piardă încrederea. A mers mai departe. Și a primit în schimb acea finală a Ligii din 2011, când, într-un gest ce a umplut cu lacrimi milioane de ochi din întreaga lume, Puyol l-a lăsat să primească, în calitate de căpitan al Barcelonei, trofeul, după victoria cu Manchester United.

La Barcelona însă, Eric Abidal a câștigat apoi cele mai importante finale din viața sa. Cele jucate într-un spital, în lupta cu o teribilă boală. Când a crezut, dupa prima operație, că victoria e definitivă a venit a doua. A trecut și peste ea, a revenit pe terenul de fotbal, a mai jucat o perioadă, cu prestații notabile. Acum destinul pare să nu i se mai împotrivească.

Vestea că Eric Abidal a primit avizul medicilor pentru a se putea reîntoarce la antrenamentele primei echipe a Barcelonei a fost cea mai bună lecție de viață pe care o poate da cineva. Indiferent de loviturile primite, Eric a mers înainte, și-a privit destinul în ochi și a zâmbit. Așa cum a făcut-o atunci când și-a anunțat colegii de la Barcelona că trebuie să facă un transplant de ficat. În timp ce mulți aveau un nod în gât, el zîmbea și le promitea că se va întoarce, așa cum o făcuse deja la prima operație, rugând apoi să nu-i ocupe nimeni locul din vestiar.

Puțină lume știe că Abidal a jucat câteva meciuri în tricoul catalanilor fiind pe deplin conștient ce urmează, pentru că fusese informat de medici că are nevoie de transplant, căci regenerarea ficatului său, dupa prima operație, nu reușise pe deplin. A făcut-o cu un randament magnific, fără să se dea deoparte de la efort, într-o perioadă grea pentru echipă, când se încerca recuperarea distanței față de liderul Real Madrid. Destui ar fi căzut pradă depresiei, și ar fi fost explicabil, nu-i așa?

De unde vine această forță? Posibil de la profesionalismul din interiorul său. Dar un sportiv nu se naște profesionist, se face pe parcurs. Adevărații profesioniști știu să treacă peste toate greutățile, știu să se ridice atunci când pierd și s-o ia de la capăt. Ei sunt cei ce reușesc în carieră și în viață. Cred totuși că la Abidal e vorba de altceva. E acea pasiune pentru sportul ce i-a condiționat viața, o viață pe care n-a putut să și-o imagineze fără acest sport. Credeți că Abidal face toate astea pentru bani? Să fim serioși. Luați ultima lui declarație: ”Știu să fac acum diferența între ce contează și ce nu contează în viață. Mi-am vândut mașinile pentru că nu aveam de ce să le mai țin. Când joci fotbal poti să îți cumperi orice, dar atunci când treci prin ce-am trecut eu iți dai seama că toate bunurile materiale nu contează absolut deloc”.

Eric Abidal e un exemplu de ceea ce înseamnă să lupți pentru ceea ce iubești mai mult. Un exemplu că nimic nu poate sta în calea voinței, că suferințele, oricât de grele ar fi, pot fi învinse cu o motivație de neatins. Să nu disperi, să nu cedezi, să nu lași lacrimile să-ți invadeze sufletul și deznădejdea să pună stăpânire pe mintea ta. Trecutul nu mai contează, viitorul e întotdeauna incert, prezentul e cel mai important lucru din existența unui om. Să câștigi bătălia vieții e cel mai frumos exemplu de autodepășire.

Se mai spune că în viață poți să fugi de orice, dar nu de realitate. Trebuie să alergi paralel cu ea și s-o privești ca pe un partener de drum. Altfel riști ca ea să te depășească.

P.S.

Mai demult, am scris pe acest blog că Barcelona a greșit neprelungindu-i contractul lui Eric Abidal, atunci, în vara lui 2013. Și a greșit nu neapărat pe considerente umanitare, ci chiar strict fotbalistice. Acum, Barcelona pare a căuta să-și repare acea greșeală, oferindu-i francezului posibilitatea să lucreze în cadrul clubului pentru care și-a riscat sănătatea, într-un oraș pe care-l iubește, între copii și tineri pe care va avea ce să-i învețe. Simpla lui prezență e o motivație perfectă. Chiar și pentru cei de la echipa mare. Fie și pentru că, la un moment dat, dacă ar fi să apară un ipotetic conflict de ego-uri între Messi și Neymar, Eric Abidal ar putea să le spună: ”Mă băieți, altele sunt luptele în viață, nu astea!”

În lotul Barcelonei e plin de campioni, e plin de câștigători de trofee. Nici unul însă n-a câștigat bătălia pe care a câștigat-o Abidal.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra
VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:30 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:30 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • SUPERLIGA: Rezumatele etapei a 21-a, 14:15, la Digi Sport 1

  • florin prunea liga digisport (1)

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:00, la Digi Sport 1

  • Andrei Niculescu si George Dobre

    MEDIA: Fotbal European, 17:30, la Digi Sport 1

  • ilie-dumitrescu

    MEDIA: Fotbal Club, 19:30, la Digi Sport 1

  • La Liga Home Shirts 2019-20

    LA LIGA: Rezumatele etapei a 18-a, 19:30, la Digi Sport 2

  • Tim Seria A ball and the logo during the Italian Serie A football match AC Milan vs Bologna at San Siro stadium in Milan, Italy on 27/08/22

    Serie A: Rezumatele etapei a 17-a, 20:30, la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Volodimir Zelenski a reacționat imediat după marea victorie a lui Oleksandr Usyk: 340.000 de like-uri!

Screenshot 2024-12-22 123217

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

dan-sucu-mario-balotelli

Nota primită de Radu Drăgușin, după nebunia cu NOUĂ goluri din Tottenham - Liverpool. Ce au scris englezii

Tottenham Hotspur v Liverpool, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 22 Dec 2024

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

UK: Rangers v Dundee, Scottish Premiership at Ibrox Stadium, Glasgow, Scotland on 21 December 2024:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media