Luis Enrique, un mister

19.05.2015, 15:14
luis enrique-titlu

E o temă mereu actuală în fotbal: cât contează un antrenor în obținerea rezultatelor unei echipe. Unii cred că foarte puțin, alții cred că foarte mult. Un lucru e aproape cert. Am spus aproape, fiindcă există și excepții. Atunci când o echipă merge bine, meritele sunt în general ale jucătorilor, dar atunci când rezultatele nu vin, de vină e antrenorul. Care, de regulă, plătește cu postul lui. 

În acest moment, un mare mister se învârte în jurul lui Luis Enrique. Campion al Spaniei cu Barcelona, la două finale de obținerea unei triple magnifice în primul său mandat adevărat de antrenor în fotbalul mare, căci experimentul la Roma nu se prea poate lua în calcul, iar sezonul la Celta, chit că a fost unul destul de reușit, a reprezentat doar un soi de rodaj, Luis Enrique are, dacă e să ne luăm după ce se vorbește în Spania, mai multe șanse să plece de la Barcelona decât să continue și în sezonul viitor. Și totuși, poate fi Luis Enrique considerat un factor de mică importanță în câștigarea acestui campionat și-n atingerea, deocamdată, a celor două finale? Aici părerile sunt împărțite.

Eu unul cred că nu. Chit că relațile sale cu jumătate din lot sunt, se spune, reci, ca să nu le spun înghețate, Luis Enrique a reușit să le gestioneze într-un fel sau altul. Am folosit și voi folosi în acest text foarte des sintagma ”se spune”. Și asta pentru că informații certe nu vin dinspre Barcelona. Sunt doar zvonuri, supoziții, informații pe care le au unii și alții. Oficial nu există nimic, dar expresia ”fum fără foc nu iese” a fost probată de zeci de ori. 

Sunt mulți cei care ar vrea să vadă un antrenor mare, de genul Ferguson, Guardiola, Mourinho, Heynckes, Ancelotti, Simeone etc preluând o echipă mică. Gen Granada, Hull City, Cesena ori Paderborn. Ei bine și eu aș fi curios, dar știu foarte bine că asta nu se va întâmpla. Acest grup de antrenori mari, care cuprinde evident și alte nume dincolo de cele enumerate mai sus, și-a câștigat dreptul de a lucra în condiții pe care ei le consideră optime pentru performanță. Ideea mea despre noțiunea de ”antrenor mare” am mai expus-o pe acest blog, mai exact diferența dintre un antrenor bun sau foarte bun și un antrenor mare. Diferența e dată de trofeele europene care se adaugă celor interne. Discuția la vremea respectivă era legată de Jurgen Klopp, care în opinia mea e un antrenor foarte bun, dar care încă nu-i un antrenor mare. Poate însă deveni. E opinia mea, nu pretind ca toată lumea să fie de acord cu ea.

Revin la idee. Și eu aș vrea să-l văd pe Guardiola luptând pentru evitarea retrogradării. Dar e toată lumea convinsă că, lucrând cu fotbaliști slabi, Guardiola ar mai reuși să implementeze stilul său de fotbal? Eu nu-s convins. Chiar credeți că Mourinho ar salva Rapidul de la retrogradare sau că Guardiola ar duce pe Steaua măcar în semifinalele Champions League. Eu cred că nu.

Mă întorc la Luis Enrique. În momentul ăsta, dintr-un antrenor rezonabil la Celta a devenit unul bun spre foarte bun la Barcelona. Și poate deveni, pe 6 iunie, la Berlin, mergând pe teoria mea, un antrenor mare. În momentul ăsta mă întreb, nu cumva îi e mai ușor unui antrenor rezonabil să obțină performanțe cu un lot senzațional decât unui antrenor senzațional cu un lot rezonabil? Cred că suntem destul de mulți cei care credem că da. Și ce trebuie să facă un astfel de antrenor? Să știe, cred, să gestioneze un vestiar și, extrem de important, să aibă asistenți de nădejde.

Se spune că Luis Enrique nu comunică decât strictul necesar cu Messi, Neymar, Suarez, Pique și alți jucători din lotul Barcelonei. Cu cei 4 amintiți a avut diverse ciocniri în prima parte a sezonului. Cea mai importantă a avut loc pe 4 ianuarie, la San Sebastian. Atunci când, dintr-un exces de autoritate, Luis Enrique i-a lăsat pe bancă pe Messi și Neymar, deși Realul pierduse la Valencia și victoria era importantă pentru catalani. S-a terminat 1-0 pentru Sociedad, Messi și Neymar au fost introduși la pauză, dar jocul lor a fost mai degrabă un mesaj pentru antrenor și președinte. Se spune că înainte și după meci au existat conflicte verbale, cel de după meci chiar violent, între Messi și Luis Enrique. Messi nu s-a prezentat la antrenamentul de a doua zi, care era și deschis publicului. Motivul oficial a fost o problemă la stomac, dar de crezut n-a crezut nimeni. Ei bine, această zi de 5 ianuarie cred că a reprezentat momentul de cotitură în acest sezon. Meritul aici este al președintelui Bartomeu, care a reușit să stingă vâlvătaia, zice-se cu promisiunea că Luis Enrique nu va mai continua și în sezonul viitor. Dar, se spune, și al fotbaliștilor cu greutate din vestiar, Xavi și, în special, Mascherano, care au izbutit să adune grupul și să convingă pe toată lumea că obiectivul e comun. Nu întâmplător Mascherano e poreclit ”El Jefecito”, ceva trebuie să existe în felul de a fi al argentinianului și, de asemenea, nu întâmplător Mascherano e mereu cel chemat la margine de Luis Enrique și Unzue pentru indicații. Despre Unzue și rolul său, un pic mai târziu. 

De atunci, din acea zi de 5 ianuarie, Barcelona a jucat 31 de meciuri. Și a câștigat 28. De atunci, tripleta din atac practic nu s-a mai schimbat, iar felul în care cei trei sud-americani au răspuns solicitării a fost exploziv. Cifrele lor sunt colosale, mai ales ținând cont că Suarez a început să joace din finalul lui octombrie. De atunci, rotațiile lui Luis Enrique au devenit mai rare, mai mult de conjunctură și niciodată afectându-i pe cei ”trei tenori”. Fotbaliștilor le convine să joace meci de meci, nu să se antreneze după ce nu joacă, iar asta s-a văzut.

Probabil că Luis Enrique, care mai avusese un conflict asemănător și cu Totti la Roma, care i-a fost fatal, a stat și s-a gândit. Și a ajuns la concluzia că e mai bine să se lase pe mîna fotbaliștilor decât să încerce să-i aducă pe ei la mâna lui. A fi antrenor dur merge poate la Granada sau la Oțelul Galați, cu Messi, Neymar, Suarez și ceilalți trebuie să te comporți altfel. Să știi să le gestionezi ego-urile, să fii prietenul lor, nu șeful lor. Și să-i câștigi prin metode de lucru, prin antrenamente, nu lăsându-i pe bancă. E posibil ca unora să nu le convină, dar realitatea asta e. Mai demult, pe acest blog scriam despre un soi de manual de utilizare a lui Messi. Când îl ai pe Messi în echipă, mai bine beneficiezi de ceea ce el îți poate da decât să te contrezi cu el doar pentru a stabili cine-i șeful. Mourinho a încercat asta la Real Madrid în ultimul său sezon și nu i-a ieșit. De regulă, fotbaliștii rămân, iar antrenorii pleacă. Mai ales când e vorba de Messi. 

Aminteam de metode de lucru, de antrenamente. Asistentul lui Luis Enrique, Unzue, se pare că i-a câștigat pe fotbaliști. Acum se pune problema chiar ca el să devină principal, după modelul Tito Vilanova. Depinde însă foarte mult de cine va câștiga alegerile, căci și ăsta e un element extrem de important. Unzue e responsabil, printre altele, cu fazele fixe. În sezonul acesta, Barcelona n-a mai fost deloc o victimă sigură a fazelor fixe, iar în ceea ce privește golurile marcate din faze fixe, numărul lor a crescut considerabil.

În momentul ăsta, se spune, președintele Bartomeu încearcă o mișcare asemănătoare celei din 5 ianuarie. Și încearcă să convingă părțile că o conviețuire e în continuare posibilă, dar și benefică. Mizează pe continuitatea lui Luis Enrique ca principala sa armă electorală. Asta e ceea ce vrea, rămâne de văzut dacă și poate. E un fel de ”House of Cards” în variantă fotbalistică. Dacă s-ar face un serial asemănător despre viața de zi cu zi la o echipă mare, cu probleme, conflicte, antrenamente, bucurii, cred că ar avea destul succes.  Există un soi de film documentar, ”FC Barcelona Confidential”, ceva mai vechi, care aduce o lumină nouă asupra conviețuirii de la un astfel de club.

Pentru Luis Enrique, viitorul e oricum în culori mai vesele decât era la momentul despărțirii de Roma. Campionatul câștigat cu Barcelona, posibil și alte trofee, contează mult în viitoare negocieri. Se spune că Manchester City, după refuzul lui Guardiola și incertitudinile legate de Ancelotti, ar dori să-l aducă pe Luis Enrique. 
Apropo de întrebarea de mai sus. Cea legată de antrenorul mediocru și lotul senzațional. Mai știți ceva de Frank Rijkaard? De când a plecat de la Barcelona, din poziția de antrenor mare, căci luase două titluri plus Champions League, nu am mai avut vești de la el. 

P.S. 
Tot legat de Barcelona, un alt aspect. Fără legătură, aparent, dar cu mare legătură. Din 1990, de la adoptarea filozofiei lui Johan Cruyff despre fotbal, în 25 de ani așadar, Barcelona a câștigat 13 campionate, de trei ori Liga Campionilor și o dată Cupa Campionilor, pe format vechi. 

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Dosarul Revoluției a fost trimis a treia oară înapoi la Parchet: „Dacă era instrumentat corect, criminalii puteau fi la pușcărie”
Dosarul Revoluției a fost trimis a treia oară înapoi la Parchet: „Dacă era instrumentat corect, criminalii puteau fi la pușcărie”

Dosarul Revoluției, în care inculpați erau Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu, a fost trimis...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:00 LIVE Liga Digi Sport
  • 15:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 16:00 LIVE Liga a 2-a: Chindia Targoviste-Ceahlaul Piatra Neamt
  • 16:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Liga a 2-a: Chindia Targoviste-Ceahlaul Piatra Neamt
  • 18:00 LIVE Superliga: Botosani-Gloria Buzau
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Chindia Târgoviște - Ceahlăul Piatra Neamț, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FC BOTOSANI - PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (01.09.2024)

    FOTBAL: Botoșani - Gloria Buzău, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: Oțelul Galați - Dinamo, 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Real Madrid vs Deportivo Alaves - LaLiga EA Sports 2023/2024 in Madrid, Spain - 14 May 2024

    FOTBAL: Alaves - Sevilla, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

3,5 milioane de euro - transferul lui Ianis Hagi

profimedia-0884944358

Se naște o nouă forță în România? ”Eu asta îmi doresc, să preiau clubul!”

viorel tudose

S-a lăudat că n-a fost demis niciodată în 26 de ani, iar a doua zi a fost dat afară

FC Internazionale v Shakhtar Donetsk - UEFA Europa League Semi Final

"Ridicol". Cât primește Ianis Hagi pe lună de la Rangers, deși nu mai joacă nici la echipa a doua

ianis-hagi-digisport

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media