Guardiola, toamna şi Bayern-ul din mai

05.11.2015, 15:10
bayern guardiola

Bayern a bătut din nou pe Arsenal și Guardiola pe Wenger. Ca și-n sezonul trecut, ca și-n anii trecuți. În contextul unei duble manșe, scorul general este net favorabil bavarezilor, care-și văzuseră rezolvată situația încă de la pauza partidei de pe ”Allianz” de miercuri.

Sigur, Arsenal a venit la Munchen cu foarte multe absențe. Posibil că altfel ar fi arătat trupa lui Wenger măcar cu Theo Walcott în primul ”11”, ca să nu mai vorbesc de ceilalți indisponibili. Dar situația asta la Arsenal nu e nouă. Wenger mereu a avut accidentați, dar nici nu a gândit prea tare o formulă prin care să se asigure că există măcar niște variante de rezervă cât de cât competitive. Miercuri a jucat cu Joel Campbell în dreapta și cu Giroud în zona centrală. Iar urmările s-au văzut. Giroud l-a deranjat destul de puțin pe Boateng, cât despre Campbell, în care Wenger n-a părut de-a lungul timpului că are prea mare încredere, i-a oferit lui Alaba prilejul să facă un meci colosal, ba chiar să dea și gol din mijlocul terenului, cumva spre partea opusă. Alexis Sanchez și Ozil s-au pierdut încet-încet, pe măsură ce resursele lor se scurgeau ca nisipul dintr-o clepsidră, iar apărarea a fost, atât timp cât Bayern s-a străduit să atace, într-o teroare continuă.

Se vor găsi destui care să se ascundă în spatele absențelor. Realitatea e că, azi, Arsenal nu poate concura nici măcar la prezența în semifinale, cu toate că acasă e văzută ca un candidat serios al lui City la titlu în Premier League. Ar fi deja redundant să deschid discuția referitoare la strategia lui Wenger, la felul în care el gândește lucrurile, probabil că un plus consistent în balanța contabilă la final de sezon îl va mulțumi și pe el și pe unii fani ai ”tunarilor” cu orientare corporatistă. În momentul ăsta, nu din pricina dublei cu Bayern, de unde totuși s-au obținut 3 puncte, Arsenal e într-o situație delicată , căci calificarea din grupe nu mai e deloc sigură. Sunt 6 puncte între Arsenal și Olympiakos, exact câte mai sunt puse-n joc. Arsenal trebuie să bată pe Dinamo Zagreb, pe ”Emirates”, să spere că Bayern va rezolva, cum ar fi logic, duelul cu grecii și abia apoi să se gândească la o victorie cu 2-0 la Atena, căci una la limită nu e suficientă după ce Olympiakos a câștigat cu 3-2 la Londra. E complicat, dar nu imposibil, căci Arsenal a mai fost în situații de genul ăsta în Champions League și a reușit să treacă mai departe.

Revenind la ce s-a întâmplat la Munchen, diferențe mari față de primul duel, de pe ”Emirates”, n-au fost. Bayern a dominat și la Londra, doar că acolo n-a marcat, iar cadoul lui Neuer a contat decisiv. Bavarezii, dincolo că simțeau nevoia unei revanșe după cele întâmplate în tur, aveau și nevoie de victorie, ca să-și mențină avansul față de Olympiakos. Diferența între un Bayern cu nevoie de victorie și unul care nu simțea această necesitate s-a văzut și e reflectată de scorul final de la Munchen.

Guardiola a început din nou cu acel modul de care vorbește toată lumea în ultima vreme: 2-3-5. Pe faza de atac, căci atunci când mingea era la Arsenal lucrurile se schimbau evident. Ce m-a surprins pe mine la ultimele meciuri ale lui Bayern, inclusiv în campionat, e numărul mare de jucători pe care-i aduce în zona careului advers. În cartea ”Herr Pep”, ultima variantă, cea care include și episoadele de la Bayern, Guardiola își amintește de dubla confruntare cu Inter, din semifinalele ediției 2009-2010. Atunci când vulcanul islandez ce tocmai erupsese a făcut ca Barcelona să meargă la Milano cu autocarul, detaliu ce n-a prea fost luat în calculul victoriei cu 3-1 a Interului de pe ”Meazza”. Guardiola nu la acel meci se referea, ci la returul de pe ”Camp Nou”. El era convins că Barcelona a pierdut acea calificare fiindcă el nu a știut să deseneze echipa în așa fel încât să aibă mai mulți oameni în careu și pe respingere, pe faza a doua cum se mai zice. Pesemne că aceste aspect l-a marcat, căci dacă e să privim cu atenție meciurile lui Bayern vom observa cât de mulți jucători aduce în careu, de cele mai multe ori 4, dar sunt și situații cu 5, și cât de bine stau alți 3 pe respingere. Practic adversarul nu are cum să respingă altundeva decât la un jucător al lui Bayern. Treaba a funcționat cu Arsenal, a funcționat în Bundesliga, dar nu-s așa convins că împotriva unei echipe mai bine așezate și cu oameni periculoși în față, gen tripleta Barcelonei, ar mai merge la fel de bine. În acest stil, Bayern trebuie să termine cumva fazele, ca să permită efectivului să se retragă, altfel e surprins pe contraatac și poate ieși rău. De aceea pasează mult și la siguranță, ca nu cumva să apară greșeli, pe principiul lui Pep, pe care tot în cartea respectivă l-am descoperit, ”dacă medicii ne recomandă să mestecăm mai mult, ca să putem digera mai bine ceea ce mâncăm, eu cer să pasăm mai mult, ca să ne organizăm mai bine atunci când atacăm”.

La observația mea ”Bayern e cea mai tare echipă a momentului în Europa”, făcută miercuri seară, în timpul meciului cu Arsenal, Florin Bratu mi-a răspuns că de vreo 3 ani, în octombrie și noiembrie, spun același lucru. Și are dreptate. De vreo 3 ani, Bayern e cea mai bună echipă a toamnei, dar în aprilie și mai, când se câștigă trofeele, situația nu mai e aceeași. Spre diferență de sezoanele trecute însă, Bayern pare mai bine desenată la nivelul lotului. Guardiola are mai multe variante la dispoziție, iar absențele lui Robben și Ribery, oamenii pe umerii cărora s-a câștigat tripla în 2013 și pe care Pep i-a avut destul de puțin timp la dispoziție împreună, absențele celor doi așadar nu mai cântăresc așa de greu. Douglas Costa și Coman, folosiți pe picior schimbat miercuri cu Arsenal, spre surpriza lui Wenger, ce organizase foarte bine dublajul în benzi, plus Vidal, plus revenirile lui Thiago și Javi Martinez (urmează și Badstuber) fac ca Pep să aibă la dispoziție cel mai echilibrat și competitiv lot de la venirea la Munchen. Aprilie și mai sunt însă lunile în care se face bilanțul.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Șeful Senatului, huiduit de angajați. Bolojan: „Vor fi concursuri corecte și cei care stăpânesc meseria le vor câștiga”
Șeful Senatului, huiduit de angajați. Bolojan: „Vor fi concursuri corecte și cei care stăpânesc meseria le vor câștiga”

Angajații din Senat s-au adunat pe holul din fața cabinetului președintelui camerei parlamentare...

Descarcă aplicația Digi24

  • Team Brest celebrate win after the UEFA Champions League, League phase football match between Salzburg and Brest FOOTBAL

    FOTBAL: Șahtior - Brest, 19:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Bochum - RB Leipzig / Bundesliga

    FOTBAL: Leipzig - Sporting, 19:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • psg

    FOTBAL: PSG - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Real Madrid v FC Barcelona: Spanish Super Cup, Jeddah, Saudi Arabia - 13 Jan 2025

    FOTBAL: Real Madrid - Salzburg, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • 1. BL - 24/25 - Borussia Dortmund - FC Bayern München

    FOTBAL: Feyenoord - Bayern, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Arsenal v Brentford Premier League 09/03/2024. Goal 1-0 Declan Rice (41) of Arsenal scores a goal and celebrates during

    FOTBAL: Arsenal - Dinamo Zagreb, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Au bătut palma! FCSB l-a vândut pe Luis Phelipe

Luis Phelipe De Souza Figueiredo se bucur� dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si FCSB, cont

Criticat pentru mașina cumpărată, David Popovici a mai făcut o achiziție de peste 100.000 de euro

david-popovici

Răsturnare de situație: 20 de milioane de euro pentru Dennis Man!

AS Roma Vs Parma Calcio in Rome, Italy - 22 Dec 2024

Lovitură de teatru: exclus de Rapid și cu două oferte pe masă, Aaron Boupendza s-a decis

aaron-boupendza

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media