CE URMEAZĂ DUPĂ 10?

12.08.2014, 15:41
andrei niculescu VARIANTA BUNA

Stați fără grijă! N-o să mă refer în cele ce urmează la acel ”10” despre care se discută atât în aceste zile și care a ajuns să împartă țara asta și-așa lipsită de unitate în două tabere din ce în ce mai violente. Nu. Când spun ”10” mă refer la ”La Decima”, cel de-al 10-lea trofeu al Campionilor Europeni câștigat de Real Madrid acum aproape 3 luni. Chiar așa. Aproape 3 luni au trecut de la finala de la Lisabona, dar multe s-au schimbat de atunci la gruparea madrilenă.

Meciul cu FC Sevilla din Supercupa Europei contează mai puțin. E până urmă tot un soi de meci de pregătire, cu un caracter oficial dat de UEFA. N-o să înțeleg de ce UEFA a modificat data obișnuită a acestei partide, la final de august, și a tras-o atât de devreme. De ce s-au grăbit oamenii lui Platini e un mister, la fel cum un mister rămâne și alegerea stadionului gazdă. Ani de-a rîndul, Supercupa s-a jucat la Monte Carlo, fiind legată și de tragerea la sorți a grupelor UEFA Champions League și UEFA Europa League, într-un eveniment de două zile ce avea logica lui. În vara trecută s-a mers la Praga, acum se merge la Cardiff, dar nici în vara trecută nici în vara asta nu s-a ales un stadion cu o capacitate mai mare, care să permită o asistență mai numeroasă. Nu pricep și pace de ce nu se putea disputa acest Real Madrid-FC Sevilla pe ”Millenium Stadium”, dar nici nu-mi bat prea tare capul, căci simt că semnele de mirare puse în vara trecută și-n vara asta în dreptul acestei Supercupe se vor dubla ori chiar tripla în vara viitoare.

Să ne întoarcem deci la Real Madrid. Meciul cu Sevilla dat deoparte, mi se pare că Real Madrid de azi a devenit mult mai ”galactic” chiar decât Realul galactic de acum vreo 10 ani. Atunci, în nebunia de a strânge laolaltă Baloane de Aur, Florentino Perez pusese același tricou ”blanco” peste Zidane, Ronaldo, Beckham, Figo, Raul, Roberto Carlos, Owen și așa mai departe. Am citit o analiză în presa engleză în care se spunea că Roman Abramovici a schimbat, atunci când a preluat pe Chelsea, fața fotbalului. Era vorba de banii investiți, de zecile de milioane aruncate în fiecare perioadă de mercato pentru achiziția de jucători. Mi se pare totuși că Florentino Perez a fost primul care a avut inițiativa asta, primul care s-a gândit, mai mult pe model de business decât de fotbal, să pună unul lângă altul într-o echipă numai megastaruri. Ideea de business i-a ieșit din plin, căci felul în care funcționează la nivel de marketing Real Madrid e ireproșabil, de unde și bugetele tot mai mari pe care le propune în fiecare sezon, dar și solvabilitatea pe care o afișează în relațiile cu băncile creditoare. Ideea de fotbal nu i-a ieșit însă întotdeauna, căci performanțele în acești aproape 15 ani de când Florentino a intrat în fotbal nu sunt întotdeauna pe măsura zerourilor ce se învîrt.

Va fi foarte interesant de văzut cum va gestiona Carlo Ancelotti această ”galaxie”. Precedenta a avut momentele sale de tensiune, vezi cazul Makelele, care a dezertat sătul fiind să alerge pentru strălucirea altora. Pericolul pentru Ancelotti vine din tentația de a alinia într-un prim „11” toate starurile posibile. Asta dă echipei o forță ofensivă uluitoare, în schimb o face destul de vulnerabilă la nivel defensiv.

Întrebarea tuturor e cum va decurge ”mariajul” dintre Real Madrid și Toni Kroos. În privința lui James Rodriguez, lucrurile sunt mai simple. Probabil că va pleca Di Maria, căci există totuși niște balanțe contabile ce trebuie și ele satisfăcute. James e și mai tânăr, deocamdată trăiește o fericire aproape orgasmică pentru că poate să joace alături de Cristiano, care era idolul lui. Pare și un tip simpatic, pozitiv, mereu zâmbitor, ce poate digera și eventuale posturi de rezervă. Cu Toni Kroos însă e altceva. În afara lui Casillas, Ramos și Xabi Alonso, ceilalți sunt pe o treaptă inferioară, căci nici unul, nici măcar Cristiano ori Bale, cu toate sumele plătite pentru ei, n-a fost campion mondial și nici nu au mari speranțe să fie în viața asta. A fi campion mondial îți oferă un ascendent moral de excepție într-un vestiar în care supraviețuiesc doar caracterele puternice. Iar Kroos nu e doar un campion mondial, e un om esențial în echipa campioană mondială.

Când îl iei pe Kroos, e nevoie nu doar ca el să se adapteze la stilul echipei, ci și ca echipa să se adapteze la el. Aș paria acum, înainte de startul sezonului, că Toni Kroos va fi omul care va da cele mai multe pase complete din lotul Realului. Dar sunt și curios cum va decurge adaptarea lui Cristiano și Bale la jocul neamțului. Kroos e tipul fotbalistului asociativ, care e mereu în spatele balonului, vine mereu acolo unde e mingea și oferă o soluție simplă de pasă. Iar colegii vor fi puși în fața unei dileme: să paseze pe spațiu, pe poziție viitoare, pentru viteza lui Cristiano sau Bale, ori să-i paseze lui Kroos, eventual în lateral, pentru ca el să continue faza?

Aducându-l pe Kroos, Real a adus, de fapt, doi fotbaliști într-unul singur. Cel care juca, așa cum bine a punctat Ilie Dumitrescu la Fotbal European, în spatele vârfului în perioada Heynckes, dar și cel care-și alterna pozițiile în linia de mijloc, în perioada Guardiola. Care dintre cei doi Kroos e mai bun? Aici părerile pot fi multe și subiective, dar mă tem că Realul l-a adus în principal pentru a doua sa variantă. Epoca Mourinho e din ce în ce mai departe, s-au dus vremurile în care contraatacul făcea diferența. Azi, Realul e și al mijlocașilor, care sunt mulți și foarte buni (nu uitați de Isco!). Florentino Perez pare să fi înțeles, într-un final, că dacă atacanții îți câștigă meciurile și apărătorii ți le pierd, mijlocașii sunt cei care dau linia echipei.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. Partidele au decis
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. Partidele au decis

Coaliția de guvernare a stabilit în ședința de sâmbătă data alegerilor prezidențiale. Conform...

Descarcă aplicația Digi24

  • 21:00 Live Fotbal European
  • 21:45 Live Serie A: Lazio-Atalanta
  • 22:30 Stirile Digi Sport
  • 22:45 Live Serie A: Lazio-Atalanta
  • 23:45 Stirile Digi Sport
  • 21:15 Live Stirile Digi Sport
  • 21:45 Live Serie A: Milan-Roma
  • 22:30 Live Digi Gol
  • Vezi tot programul
  • A tennis ball with details of a racquet , shadows and a clay court

    TENIS: United Cup, de la 06:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • florin prunea matinal

    MEDIA: Digi Sport Matinal, 10:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • GEO6CkSWQAAEzIO

    FOTBAL: Parma - Monza, 16:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, 18:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventus Fc - Cagliari Calcio, Allianz Stadium, Torino, Italy - 17 Dec 2024

    FOTBAL: Cagliari - Inter, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Lazio vs Cagliari - Serie A EniLive 2024/2025

    FOTBAL: Lazio - Atalanta, 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Ultimul meci la Tottenham? A luat nota 2 și a fost "desființat" de Crăciun: "O rușine pentru emblemă"

tot

Dorit de Rapid, Dinamo și FCSB, Juri Cisotti a ales

Universitatea Cluj v Otelul Galati - Romanian Superliga, Cluj-Napoca - 18 Oct 2024

Prima lovitură a lui Dan Șucu la Genoa! Omul de afaceri a dat ordinul

dansucu

News Alert Adio, FCSB?! "Au început negocierile pentru Darius Olaru"

darius

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media