Când vrei un selecţioner şi primeşti patru

29.10.2014, 03:22
Alexandru Ghiurcau

De ceva timp încoace trăiam cu senzaţia că toate conferinţele de presă ale noului preşedinte FRF sunt desprinse dintr-un teatru absurd, în care poanta ne scapă la final. Domnul Burleanu vorbeşte multe şi spune puţine, dar aceasta nu e neapărat o problemă vitală. Ne-am amuzat în ziua în care preşedintele ne-a chemat la FRF ca să vedem cum dă el 'noroc' cu Victor Piţurcă, pentru a ne mai spune apoi nişte nimic vreme de aproape un ceas.

Desigur, dincolo de amuzamentul provocat de discursul sterp al lui Burleanu, deciziile sale concrete sunt cele care rămân de discutat, iar ultima dintre ele se va dovedi a fi ori o mutare de geniu, ori o dovadă de maximă incompetenţă din partea FRF. Aşadar, am rămas fără selecţioner şi a trebuit să găsim soluţii. Am auzit cu toţii că s-a discutat inclusiv cu Bert Van Marvijk, vicecampion mondial în 2010. Discuţia n-a avut finalitate, dar preşedintele nostru a ţinut să ne liniştească şi în cele din urmă a rezolvat situaţia. Sigur, ce a făcut el este ca şi cum ţi-ai da gratis maşina unui necunoscut doar pentru că i s-a stricat carburatorul şi, deşi ţi-ai cumpăra o limuzină nouă, până la urmă ai alege să circuli cu tramvaiul, pentru că oricum tot acolo ajungi.

Ne-am dorit un selecţioner bun? Mai bine patru aşa şi-aşa! O dovadă că suedezii au fost mici copii cu "gemenii" Lagerback şi Soderberg, cunoscuţi drept cea mai mare anomalie în materie de antrenorat în fotbalul profesionist. Mai nou, aflăm că pentru rolul de selecţioner al României nu este nevoie neapărat de performanţe sau rezultate, ci doar de "dorinţa de a ajuta" şi de capacitatea de a vorbi corect şi frumos limba română. În cazul în care cea de-a doua condiţie nu este îndeplinită de mentorul tricolorilor, există pentru orice eventualitate un staff plin cu secunzi rasaţi, care au "simţ analitic" şi o "acesiune profesională remarcabilă". Ştiţi şi voi, genul de lucruri care se scriu în CV, între studii şi hobby-uri.

În rest, să admitem că naţionala de tineret nu este un dulap vechi pe care-l poţi muta din sufragerie când vrei şi să ne minunăm de faptul că Viorel Moldovan primise iniţial o sarcină precisă, doar pentru a fi mutat din rolul iniţial şi aşezat într-un cu totul alt post. La doar o lună şi jumătate distanţă, alături de alţi doi (trei?) colaboratori care, în mare parte, vor avea cam acelaşi lucru de făcut. Inspirat? Poate. Plănuit? În niciun caz. Ridicol? Cu siguranţă. În fond, nu ştiu dacă cineva din ţara aceasta crede cu adevărat că patru capete şi patru personalităţi vor genera mai uşor armonia decât ar fi făcut-o un singur antrenor capabil.

Domnule Iordănescu, cu 10 microfoane în faţă ne-aţi spus pe un ton cald şi ingenuu că nu se pune problema să mai reveniţi la naţională, unde e nevoie de sânge proaspăt şi de metode noi, nu de nostalgii desuete. Din păcate, ne-aţi minţit când aţi spus asta şi ne-aţi minţit şi în momentul în care aţi semnat tremurând contractul cu FRF. Ne întoarcem în timp cu zeci de ani şi greşeala e bilaterală. Dar nici măcar asta nu deranjează atât de mult precum o face ipocrizia. Pentru că explicaţia este halucinantă: deci, reveniţi nu din orgoliu personal sau din ambiţie, ci doar pentru că FRF s-a rugat de dumneavoastră îndelung să veniţi şi să salvaţi dintr-o situaţie disperată naţionala, care mai poate rata calificarea la Euro doar dacă nu se prezintă la meciuri. Şi pentru ca scena ilară să fie completă, contractul celor 4 (patru!) selecţioneri se va prelungi automat în cazul calificării la CE din Franţa. În plus, se va adăuga şi o primă consistentă de obiectiv, pentru că nu-i de ici, de colo, să iei puncte în Feroe.

Şi vine momentul să întrebăm:

1. Chiar nu s-a găsit un singur candidat mai proaspăt, care să accepte misiunea pe termen lung? A fost neapărat nevoie să apelăm la un specialist care a stat mai mult prin Parlament decât pe un gazon de fotbal în ultimii 10 ani? În fond, banii nu reprezentau o problemă (şi-aşa clauza lui Piţurcă era doar mărunţiş prin conturile FRF, nu?), deoarece alesul ar fi primit patru salarii la un loc, conform situaţiei actuale. Şi curg numele: Contra, Rednic, Andone, Boloni, Olăroiu, Petrescu. Sau poate toţi deodată, dacă tot vrem să fim mai cu moţ decât restul lumii.

2. S-a mers pe modelul experienţei, la fel cum s-a întâmplat cu Luiz Felipe Scolari (Brazilia), Ottmar Hitzfeld (Elveţia), Luis Aragones sau Vicente del Bosque (Spania)? Dacă am compara, ar însemna că ne minţim singuri. Iar asta din simplul motiv că toţi selecţionerii amintiţi au obţinut mandate la naţionale pentru că: Scolari a câştigat Cupa Mondială şi 14 trofee în Brazilia, Hitzfeld a câştigat Champions League şi 5 titluri în Germania, Aragones a câştigat toate trofeele în Spania, iar Del Bosque are două titluri cu Real Madrid şi două trofee Champions League. 'Tata' Puiu? În 1986 a moştenit o echipă uriaşă a Stelei. Apoi, i-a avut pe Hagi, Popescu, Dorinel, Ilie şi Dan Petrescu din 1994 până în 1998. Le-a cam provocat dureri de cap grecilor, a lăsat Rapidul la retrogradare în 2000 şi lumea din zona arabă îşi aminteşte vag de numele său pentru nişte performanţe pe care, probabil, Reghecampf sau Olăroiu le vor depăşi în următorii ani. În rest? Vio Moldovan are o promovare în palmares, Isăilă două sezoane la 'profesionişti', iar echipele lui Ionuţ Badea n-au terminat niciodată mai sus de locul 14. Ce i-a recomandat pe aceştia mai mult decât pe alţii, în afară de salariul mic?

3. Cine va suporta consecinţele rezultatelor? E clar, în cazul în care Ungaria şi Grecia nu ne vor îngenunchea, o vom pune de-o masă lungă la conferinţa de presă, unde vom auzi ce campanie grea a trecut şi ce viitor glorios avem sub comanda caracatiţei de pe bancă. Dar dacă proiectul eşuează? Va fi mai mult vina lui Iordănescu, pentru modul în care a ghidat "copiii"? Sau va plăti Ionuţ Badea pentru lipsa de "simţ analitic"? I se va reproşa lui Isăilă încetarea "ascensiunii profesionale"? Sau se va considera că Viorel Moldovan nu şi-a pus în valoarea "spiritul de învingător"? Jucătorii de cine vor asculta? Ce influenţă exactă vor avea cei patru şi cum îşi vor împărţi sarcinile pentru a nu rata o calificare deja asigurată?

L-am văzut de curând într-un interviu pe Cosmin Olăroiu, ajuns la 45 de ani şi vorbind despre fotbal cu înflăcărarea unui puşti de 12, care abia şi-a pus primele ghete în picioare. Ajuns zeu acolo unde banii au o altă semnificaţie, Olăroiu a discutat pe larg la o cafea cu reporterul Digi Sport despre pedagogie, cărţi motivaţionale, metode noi de antrenament şi abilitatea în relaţiile interumane. Noi rămânem însă cu icoanele şi crucile. Pe care abia în ziua de azi am înţeles de ce e bine să le pupi, atunci când invoci norocul divin şi te foloseşti de oportunismul pământesc. Ce-ţi mai trebuie altceva?

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...

Descarcă aplicația Digi24

  • 22:00 Live Digi Sport Special
  • 23:20 Live Digi Gol
  • 22:00 Live Digi Sport Special
  • 23:15 Live Super Avancronica
  • 22:45 Live Stirile Digi Sport
  • 23:00 Premiera Romania la EURO
  • 22:30 Stirile Digi Sport
  • 23:00 Fotbal European
  • Vezi tot programul
  • petrolul

    FOTBAL: Petrolul - Unirea Slobozia, 12:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ - SC OȚELUL GALAȚI, SUPERLIGA SUPERBET (23.10.2023)

    FOTBAL: CFR Cluj - Oțelul Galați, 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Amad Diallo of Manchester United celebrates his goal to make it 1-2 during the Premier League match Manchester City vs Manchester United at Etihad Stadium, Manchester, United Kingdom, 15th December 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)

    FOTBAL: Manchester United - Bournemouth, 16:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Real Madrid v CF Pachuca - FIFA Intercontinental Cup, Doha, Qatar - 18 Dec 2024

    FOTBAL: Real Madrid - Sevilla, 17:15, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Tottenham Hotspur v Manchester City - Carabao Cup Fourth Round LONDON, ENGLAND - OCTOBER 30: Radu Dragusin of Tottenham

    FOTBAL: Tottenham - Liverpool, 18:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (18.08.2024)

    FOTBAL: Dinamo - Rapid, 20:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Și-a făcut bagajele și a plecat din România, la câteva zile după ce Becali i-a zis "Du-te, mă, acasă"

luis-phelipe

Volodimir Zelenski nu s-a abținut: gluma făcută, cu trimitere la ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina

Ukraine Recovery Conference URC2024 in Berlin Konferenz zum Wiederaufbau der Ukraine Wolodymyr Selenskyj (rechts) mit se

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

EVENIMENT:PREZENTAREA NOULUI ECHIPAMENT AL FCSB (12.07.2023)

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Bucharest, Romania. 21st Aug, 2024: Dan Sucu, the financier of FC Rapid, arriver at the presentation of Marius Sumudica (not in Picture), the new coach of the Fotbal Club Rapid Bucharest, during a press conference, at Superbet Arena-Giulesti, in Bucharest

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media