”Voi plăti tot!” Fiul lui Ion Țiriac, gata să bage mâna adânc în buzunar! Anunț fără menajamente: ”Dacă au minima decență”
articol scris de Digi Sport29.11.2024, 19:15
SuperLiga: Dinamo - Sepsi, sâmbătă, 20:30, DGS 1
SuperLiga: Unirea Slobozia - Hermannstadt, sâmbătă, 15:00, DGS 1
Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a reacţionat, după ce Simona Halep a acuzat modul diferit în care a fost tratat cazul său de dopaj, care a forţat-o să stea departe competiţie mai mult de un an şi jumătate, faţă de cel al polonezei Iga Swiatek.
ITIA a anunţat joi că Swiatek a acceptat o suspendare de o lună, după ce a fost testată pozitiv pentru substanţa interzisă trimetazidină (TMZ). În schimb, Halep a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022 şi ulterior suspendată pentru patru ani, perioadă care a fost redusă la nouă luni în martie, după un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Galerie Foto
Alexandru Țiriac, după cazul de dopaj al Igăi Swiatek: ”Eu voi plăti toate costurile legale pentru ca aceste modificări să fie implementate”
Românca a negat cu fermitate că a utilizat cu bună ştiinţă substanţa interzisă roxadustat şi a spus că are dovezi care să demonstreze că mici cantităţi ale medicamentului pentru anemie au pătruns în organismul său, după ce a consumat un supliment autorizat contaminat.
ITIA a ţinut să sublinieze, însă, că toate cazurile au fost tratate pe baza faptelor şi dovezilor, nu în funcţie de nume, clasament sau naţionalitatea unui jucător.
- De curând, Ion Țiriac a pus-o din nou la zid pe Serena Williams, despre care a spus că a folosit substanțe interzise cu acordul autorităților din tenis: ”Voi v-ați gândit vreodată la treaba care se numește waivers, în engleză? Se numesc excepții, în românește. Cum e posibil ca cineva să-ți dea dreptul, în 9 direcții diferite, să folosești produse care sunt pe lista neagră, interzisă, numai pentru că ești bolnav?”.
În acest context, Alexandru Țiriac, fiul omului de afaceri Ion Țiriac, a luat atitudine și a transmis că e nevoie ca regulamentul să fie schimbat, în privința substanțelor interzise. Țiriac jr. e dispus să plătească toate costurile pentru ca ”sportul să fie mai curat”.
”Excepţiile speciale reprezintă prăbuşirea oricărui sport. Ori ești destul de sănătos pentru a fi sportiv, ori nu ești. Nu există pe jumătate însărcinată. De ce nu publică WADA excepțiile fiecărui sportiv? Nu e nicio rușine.
I-ar putea ajuta pe cei care nu sunt sportivi să ducă o viață mai bună. Sau sunt prea multe `melatonine` de ascuns? Dacă adunăm și trimitem 500.000 de semnături la Comitetul Olimpic Internațional, federațiile sportive și au minima decență de a cere o schimbare...
Eu voi plăti toate costurile legale pentru ca aceste modificări să fie implementate. Merită fiecare bănuț!”, a scris Alexandru Țiriac, pe Instagram.
Galerie Foto
ITIA, paralelă Simona Halep - Iga Swiatek: "Există câteva diferenţe foarte importante în aceste două cazuri"
"Nu există două cazuri la fel, ele implică adesea circumstanţe diferite, iar comparaţiile directe nu sunt întotdeauna utile. Există câteva diferenţe foarte importante în aceste două cazuri", a precizat ITIA, conform Agerpres.
"Produsul contaminat în cazul Swiatek a fost un medicament reglementat, nu un supliment. A existat un acord între experţii ştiinţifici independenţi cu privire la fapte, iar jucătoarea a recunoscut încălcarea regulilor antidoping. Îndemnăm jucătorii să fie extrem de precauţi atunci când iau suplimente şi suntem întotdeauna bucuroşi să răspundem la orice întrebări pe care le au'', a adăugat ITIA în răspunsul său.
''Stau şi încerc să înţeleg dar îmi este realmente imposibil să înţeleg aşa ceva. Stau şi mă întreb, de ce o aşa mare diferenţă de tratament şi judecată? Nu găsesc şi nici nu cred că poate exista un răspuns logic.
Nu poate fi decât rea voinţă din partea ITIA, organizaţia care a făcut absolut totul să mă distrugă in ciuda evidenţei. S-a dorit foarte tare să mi se distrugă ultimii ani din carieră, s-a dorit ceva ce niciodată nu mi-aş fi putut imagina că se poate dori'', a scris Simona Halep, într-unmesaj postat pe Instagram.
Cazul polonezei Iga Swiatek vine după cel al italianului Jannik Sinner, actualul lider al clasamentului ATP, care a fost exonerat după ce a fost testat pozitiv de două ori, la începutul acestui an. Un tribunal independent a acceptat explicaţia tenismanului italian conform căruia agentul anabolizant clostebol a pătruns în organismul său în urma unui masaj efectuat de unul dintre membrii echipei sale.
Sinner ar putea fi suspendat în continuare până la doi ani, după ce Agenţia Mondială Antidoping (WADA/AMA) a făcut apel în cazul său la cea mai înaltă instanţă sportivă.
Pe fondul întrebărilor despre gestionarea cazurilor lui Swiatek şi Sinner, directoarea executivă a ITIA, Karen Moorhouse, a declarat joi în cursul unei conferinţe de presă: "Acestea nu sunt cazuri de dopaj intenţionat. Avem de-a face cu încălcări accidentale ale regulilor. Deci nu cred că acesta este un motiv de îngrijorare pentru fanii tenisului. Faptul că suntem în mod clar deschişi, transparenţi arată amploarea şi profunzimea programului nostru antidoping".
Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA), care a fost înfiinţată de Novak Djokovic şi Vasek Pospisil în 2020, a declarat joi seara că tenisul are nevoie de un sistem antidoping bazat pe transparenţă, consistenţă şi obiectivitate.
"Jucătorii merită şi au dreptul la un proces corespunzător şi la sprijin pentru a naviga în sistemul antidoping, indiferent de clasare şi acces la resurse... Ei merită şi au dreptul la o guvernare în care să aibă încredere. Lupta noastră pentru a revizui sistemul defectuos din tenis continuă", a adăugat PTPA.
Etichete: simona halep , iga swiatek , ion alexandru Țiriac , itia , dopaj swiatek
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții