Un expert în medicina sportivă a explicat de ce Roxadustatul nu a ajutat-o, de fapt, deloc pe Simona Halep
articol scris de Digi Sport26.10.2022, 09:32
Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1
Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1
Simona Halep (31 de ani, locul 10 WTA) a fost depistată pozitiv de două ori la Roxadustat, fapt pentru care Agenția Internațională de Integritate din Tenis a decis să o suspende provizoriu.
Substanța găsită în corpul fostului lider mondial face parte din categoria celor total interzise, deoarece aduce un beneficiu clar sportivilor, prin creșterea anduranței.
Noi informații despre Roxadustat, substanța pentru care Simona Halep a fost suspendată provizoriu
Totuși, un expert din Olanda, cercetător în domeniul medicinei sportive, a explicat recent că Halep nu a fost ajutată de Roxadustat, întrucât această substanță este folositoare doar pentru eforturi considerabil mai mari decât cele depuse în tenis.
"Alte alternative, inclusiv EPO, sunt mai greu de detectat decât acest Roxadustat. Are un efect în principal pentru sportivii care trebuie să depună constant eforturi mari.
La jucătorii de tenis, consumul maxim de oxigen este de 55 până la 60%. Pentru cicliști, aceasta este uneori de 90 până la 100 la sută.
Jucătorii de tenis care stau o oră și jumătate pe teren nu beneficiază de efectele acestei substanțe interzise", a declarat Babette Pluim pentru NRC, conform Eurosport.
Galerie Foto
Un arbitru TAS a explicat de ce nu contează cât Roxadustat a fost găsit în organismul Simonei Halep
În cadrul unei postări, românca a spus că substanța a fost depistată într-o cantitate extrem de mică. Totuși, acest lucru nu este relevant pentru cei care aplică măsurile, așa cum a explicat chiar un arbitru de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
"Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag: ai o concentrație, să zicem, de peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% este.
Dar sunt substanțe care nu au nevoie de prag. Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001%, deja ești considerat dopat. Deci se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise", a declarat Cristian Jura, pentru Digi FM.
Etichete: simona halep , dopaj , doping , roxadustat , babette pluim
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții