Exclusiv "Simona nu s-a așteptat la asta!" Sever Dron, expertul din Paris, despre Halep, Bara și Țig. Principii de respectat și cine l-a dezamăgit
articol scris de Andru Nenciu05.10.2020, 08:33
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Sever Dron, o enciclopedie în tenis, vorbește pentru Digi Sport despre cele trei jucătoare din România, Simona Halep, Irina Bara și Patricia Țig, care au fost eliminate la Roland Garros.
Stabilit de mulți ani în Paris, Sever Dron (76 de ani) fostul antrenor al Virginiei Ruzici și al lui Henri Leconte, scoate în evidență în interviul acordat Digi Sport și câteva principii de bază care trebuie respectate de noua generație a tenisului românesc, în contextul momentelor neașteptate ivite la această ediție de la Roland Garros.
Simona Halep a fost eliminată ieri, în optimi, de poloneza Iga Swiatek, scor 1-6, 2-6, în timp ce Irina Bara și Patricia Țig au cedat, sâmbătă, în turul al treilea. România a intrat în săptămâna a doua de la Paris fără nicio reprezentantă pe tabloul de simplu.
Sever Dron: "Iga Swiatek nu i-a dat timp Simonei să intre în meci. Halep a jucat perfect primele meciuri"
Bună ziua, domnule Dron! Ce nu a mers în jocul Simonei cu Iga Swiatek?
Cred că a fost o zi "fadă", cum se spune în tenis. Se întâmplă la toate nivelurile și nici ea nu cred că poate explica ce s-a întâmplat. Poate totuși după primele ei meciuri jucate perfect și, mai ales cel cu Amanda Anisimova - unde a găsit soluțiile perfecte să anihileze jocul americancei -, cred că nu s-a așteptat la un nou joc atât de agresiv.
S-a autodepășit Swiatek? Spunea că a avut în minte doar înfrângerea suferită în fața Simonei anul trecut.
De data aceasta, Simona a avut în față o reușită maximă a adversarei care nu i-a dat timp să intre în meci. Ar fi pretențios din partea mea să dau explicații la un fenomen pe care numai ea știe să îl analizeze și să meargă mai departe. Mă limitez doar atât să spun despre Simona.
- Sever Dron a antrenat-o pe Simona Halep când era căpitan nejucător al echipei tricolore de Fed Cup
- Sever Dron i-a fost antrenor managerului Simonei, Virginia Ruzici
- Finalist de Cupa Davis în 1969 cu echipa României, Dron l-a antrenat și pe francezul Henri Leconte, fost număr 5 ATP
Sever Dron: "Nu mi-a plăcut atitudinea Victoriei Azarenka. Am observat și abandonuri nesportive la acest Roland Garros, unde s-a văzut că jucătorii au venit numai pentru prima de meci"
Nu vi se pare un turneu cu mulți nervi și multe secvențe ciudate?
E un Roland Garros curios și nepotrivit în calendarul competițional. Și, dacă tinerele jucătoare care doresc să realizeze și ele acest vis frumos de a ajunge pe firmamentul tenisului de înalt nivel, să nu uite că drumul este lung, plin de obstacole de tot felul. Și este diferit pentru fiecare dintre ele, dar câteva principii de bază trebuie respectate.
Cum ar fi?
Să se bată pentru fiecare minge, oriunde și oricând! Am văzut abandonuri nesportive la acest Roland Garros, unde s-a văzut că unii jucători au venit numai pentru prima de meci! Să se adapteze la orice situație de suprafață, de mingi, de adversare, fusuri orare. Nu mi-a plăcut atitudinea Victoriei Azarenka, care s-a plâns de frig.
Să se recupereze cât mai bine între puncte, jocuri, meciuri. Am văzut și o ieșire în scaun cu rotile. Să nu uite să fie ele înseși și nu o copie a oricărei jucătoare, oricât de model ar fi ea. Sunt multe nume noi care apar cu caractere diferite.
- În timpul partidei cu Danka Kovinic (25 de ani, 73 WTA), Victoria Azarenka s-a certat și cu arbitra de scaun, și cu organizatorii. "Eu sunt din Florida, nu stau aici la 8 grade Celsius", le-a reproșat bielorusa când meciul era întrerupt din cauza ploii.
- Meciul câștigat de Kiki Bertens (8 WTA) contra Sarei Errani (150 WTA), în turul secund de la Roland Garros, scor 7-6 (5), 3-6, 9-7, a fost presărat cu secevențe nemaivăzute la Paris.
- Bertens le-a transmis medicilor că nu mai poate sta în picioare din cauza crampelor și a părăsit terenul în scaun cu rotile. Errani a imitat-o, a refuzat să o salute și a înjurat la ieșirea de pe teren, considerând că adversara sa doar s-a prefăcut.
Sever Dron: "Tatăl Irinei Bara a știut să facă diferența între tată și antrenor. Cunoștințele lui și pedagogia sunt esențiale"
Aș vrea să vorbim puțin despre Irina Bara și Patricia Țig, jucătoare care s-au autodepășit la acest turneu. Poate fi momentul care să le ridice mai mult nivelul de încredere?
Irina și Patricia ne-au arătat două parcursuri diferite, dar cu același rezultat turul 3 la Roland Garros. Dar să nu ne limităm numai la victoriile lor, ci să încercăm să vedem cum au ajuns atât de departe. Irina s-a născut într-o familie de tenismeni, cu șansa de a avea un tată antrenor (n.r. - Călin Bara), care a știut să facă diferența între tată și antrenor, dar și să aibă discursul necesar pentru fata lui. (n.r. - Irina e antrenată în prezent de Marius Comănescu).
Au fost și sunt foarte multe duo-uri fiu/fiică - tată antrenor în tenis? Pentru cine e mai dificil? Nu devine o relație imposibil de gestionat la un moment dat?
Îl cunosc pe domnul Bara și îl apreciez foarte mult. Cunoștințele lui și pedagogia - care nu se învață, ci este naturală - sunt esențiale. Pe Irina am văzut-o la multe turnee de tineri cu rezultate foarte promițătoare, ca de exemplu la TIM 91 de la St. Genevieve de Bois, turneu Under 14, unde cu mulți ani în urmă Simona a participat cu un wild-card în calificări si a trecut doua tururi pe tabloul principal unde favorită unu era Petra Martic (n.r. - croata de 29 de ani, colegă de generație cu Halep. Martic e pe 17 WTA în prezent, Halep pe 2 WTA).
Irina a jucat și în echipe franceze din campionatul Franței, la St. Die, alături de Mihaela Buzărnescu și Cristina Dinu. Am fost și eu să văd câteva meciuri. Ea are deja și rezultate bune la dublu alături de Mihaela, deci un parcurs serios, sobru, fără chichițe.
Sever Dron: "Acesta a fost declicul care i-a arătat Patriciei Țig responsabilitățile pe care le are!"
Și pe Patricia Țig o cunoașteți din vremea junioratului. Spuneți-mi un moment care v-a rămas întipărit în minte!
Tânăra Patricia era o jucătoare care căuta să aibă cât mai multă plăcere jucând pe teren. Acum câțiva ani, la un turneu de la Academia Lagardere, unde România a fost pusă la onoare, am avut ocazia să îi cunosc jocul și caracterul ei rebel, căci a lăsat victoria de-o parte văzând că adversara ei îi ridică mingile, jucând "baloane". Turneul a fost o reușită pentru jucătoarele noastre, finala la 16 ani fiind sută la sută romanească între Cristina Dinu și Simona Ionescu, finală comentată în direct de Adrian Fetecău, căruia îi doresc mult noroc! Și lui, și fiicei sale, jucătoarea de tenis Irina Fetecău.
Pare că în acest an Patricia și-a ridicat cât mai mult nivelul de joc.
Mai târziu, Patricia a avut viața personală, devenind mamă, și cred că a fost declicul care i-a arătat responsabilitățile pe care le are. În tenis a fost îndrumată de mai multe persooane, una ditre ele fiind Alina Tecșor, care a reușit să aibă un discurs valabil pentru ca Patricia să îsi arate calitățile de competitoare (n.r. - Țig e antrenată în prezent de soțul ei, Răzvan Sabău, fost campion de juniori la Roland Garros).
O ultimă întrebare. Ce viitor are tenisul feminin românesc?
Unul bun. Și noi, la Academia Sever Dron din București, muncim pentru a asigura un viitor frumos acestui sport, pentru ca tenisul românesc să exceleze peste tot în lume.
Etichete: simona halep , roland garros , victoria azarenka , patricia tig , irina bara , sever dron , roland garros 2020 , halep - swiatek , interviu sever dron
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții