Povestea lui Roland Garros. Omul care dă numele turneului de Grand Slam de la Paris, fără să fi jucat niciodată tenis
articol scris de Digi Sport02.06.2021, 12:14
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
În 2021 se împlinesc 130 de ani de la înființarea Campionatului Național de Tenis din Franța, devenit mai târziu unul dintre cele patru turnee de Grand Slam. Cum a primit denumirea Roland Garros?
În 1891, un anume H. Briggs câștiga prima ediție a "Championnat de France", competiție la care le era permisă înscrierea doar jucătorilor din Hexagon. Din 1925, turneul a avut la start sportivi din toată lumea, iar trei ani mai târziu s-a mutat în complexul Roland Garros, unde se desfășoară și astăzi, preluându-i numele.
Cine a fost Roland Garros, omul care dă numele turneului de Grand Slam de la Paris de aproape 100 de ani?
Născut în 1888, la Saint-Denis, Eugene Adrien Roland Georges Garros a fost pasionat de sport în adolescență. A practicat ciclismul și a fost aproape de o carieră în rugby, însă pasiunea pentru avioane a fost hotărâtoare pentru viitorul său.
La 21 de ani a pilotat pentru prima dată un avion, iar în scurt timp a devenit un nume important în Franța, stabilind câteva recorduri remarcabile, printre care și primul zbor neîntrerupt deasupra Mării Mediteranene. În 1914, s-a înrolat în armată pentru a-și servi țara în Primul Război Mondial.
Roland Garros a avut un rol important în integrarea primelor arme automate în design-ul avioanelor de luptă și chiar a făcut câteva victime în rândurile inamicilor germani, înainte de a fi capturat și închis de către aceștia.
După aproximativ trei ani, Garros a reușit să evadeze și a revenit în Franța, unde a cerut să fie retrimis pe front. După alte "pagube" produse în tabăra adversă, eroul militar și-a găsit sfârșitul pe 5 octombrie 1918, cu o zi înainte de a împlini 30 de ani și o lună până la încheierea războiului.
Cum a primit turneul de tenis din capitala Franței numele lui Roland Garros?
"Internationaux de France de Tennis", așa cum a fost denumită întrecerea începând cu 1925, se disputase până atunci în patru locații diferite, însă, după victoria Franței în Cupa Davis în fața echipei Statelor Unite, din 1927, autoritățile au decis să construiască o arenă nouă, unde reprezentativa de tenis din Hexagon să-și joace meciurile.
Construcția stadionului a fost posibilă cu ajutorul clubului Stade de France, al cărui președinte era Emile Lesueur, un fost coleg de școală al lui Roland Garros. Acesta a pus o singură condiție pentru a finanța întregul proiect: arena trebuia să-i poarte numele prietenului său.
Astfel, din 1928, Open-ul francez s-a mutat în complexul Roland Garros, preluând totodată și numele eroului aviației franceze. Acesta a devenit practic unul dintre cele mai cunoscute nume din tenis, chiar dacă nu a practicat niciodată sportul alb, cel puțin nu la nivel înalt.
Superlativele turneului de Grand Slam de la Roland Garros. Rafa Nadal, legenda competiției
Rafa Nadal este campionul în exercițiu și cel mai titrat jucător din istoria Roland Garros, cu 13 trofee, primul câștigat în 2005. Ibericul are un palmares impresionant de 100 de victorii și doar 2 înfrângeri pe zgura pariziană, fapt ce i-a făcut pe organizatori să-i ridice o statuie la intrarea în complex.
Dacă se va impune și în acest an la Roland Garros, Rafa Nadal va ajunge la 21 de titluri de Grand Slam și va conduce solitar această ierarhie (acum este la egalitate cu Federer, 20). Max Decugis este următorul în topul jucătorilor cu cele mai multe trofee la Roland Garros, 8, însă toate au fost cucerite la începutul anilor 1900, când doar francezii aveau voie să participe. Adevăratul "runner-up" este Bjorn Borg, 6 titluri în era Open.
Ilie Năstase este singurul român care s-a impus la Roland Garros, în proba masculină de simplu, în 1973, jucând o altă finală doi ani mai devreme, pierdută. În întrecerea feminină, Chris Evert deține recordul de trofee, 7, urmată de Suzanne Lenglen, unul mai puțin (înainte de 1968).
Florența Mihai a fost prima finalistă din România, 1977, și Virginia Ruzici, întâia campioană din țara noastră, în 1978. Simona Halep a pierdut două ultime acte, în 2014 și 2017, înainte de a câștiga titlul la Roland Garros în 2018.
Etichete: roland garros , istoria roland garros , eugene adrien roland georges garros , povestea roland garros
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții