Caster Semenya / Foto: Profimedia

Galerie Foto Caster Semenya, atleta cu prea mult testosteron, interzisă la 800 de metri dacă nu-şi scade nivelul hormonului

articol scris de Digi Sport
09.09.2020, 13:23
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1

Atleta sud-africană Caster Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m, a pierdut apelul depus la Tribunalul suprem federal din Elveţia împotriva regulii care stabileşte nivelul de testosteron pentru atlete, transmite DPA.

Tribunalul a precizat marţi că nu poate trece peste decizia originală a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ci poate judeca doar dacă TAS a violat procedurile legale, ceea ce nu a fost cazul.

Caster Semenya nu mai poate concura la 800 de metri dacă nu îşi scade nivelul de testosteron

Galerie Foto

Semenya a pierdut un apel la TAS anul trecut, împotriva regulii date de World Athletics, federaţia internaţională de atletism, conform căreia femeile care au un nivel ridicat de testosteron trebuie să îl reducă prin medicamentaţie dacă doresc să concureze pe distanţe de la 400 m la o milă sau să aleagă alte distanţe.

Semenya, 29 de ani, a afirmat că nu va folosi medicamente pentru a putea alerga la 800 m.

Tribunalul federal elveţian a considerat, de asemenea, că decizia TAS nu i-a violat atletei sud-africane drepturile personale sau demnitatea.

World Athletics a salutat decizia tribunalului, subliniind că regulile sale sunt ''mijloace de protecţie legitime şi proporţionate pentru toate femeile care participă la acest sport'', anunţă Agerpres.

Ce este testosteronul

Conform unui articol publicat pe Regina Maria, "testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu actiune principala in dezvoltarea sistemului reproductiv al barbatului, dar are un rol semnificativ pe multe alte planuri ale sanatatii, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.

La barbati, testosteronul este produs in testicule, iar la femei, in ovare. In cazul ambelor sexe, testosteronul este realizat in cantitate semnificativ redusa si la nivelul glandelor suprarenale (situate deasupra rinichilor).

Creierul si glanda pituitara (o mica glanda endocrina de la baza creierului, care secreta hormoni) controleaza productia de testosteron. Mecanismul este urmatorul: hipotalamusul transmite glandei pituitare ce cantitate de hormon sa produca, iar glanda pituitara trimite mesajul catre testicule sau ovare, de unde, testosteronul, intocmai ca alti hormoni, intra in circulatia sangvina, ajungand la alte organe".

Etichete: caster semenya , tas caster semenya , tribunalul suprem federal din elveţia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică premierul italian Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

Volodimir Zelenski a reacționat imediat după marea victorie a lui Oleksandr Usyk: 340.000 de like-uri!

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

”E disperat”. Scoțienii s-au convins de Ianis Hagi, după meciul lui Rangers cu Dundee FC

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Pancu l-a auzit pe Șumudică și nu s-a abținut: ”Nu se poate! Nu s-a întâmplat niciodată la echipa asta”

Fără precedent: Drăgușin, ZERO! După ce Tottenham a încasat 6 goluri, l-au ”mitraliat”: ”Nu se poate descrie cât de slab a fost”

Nota lui Andrei Rațiu! A jucat 96 de minute în La Liga, contra celor de la Betis

Marius Șumudică a anunțat TREI transferuri la Rapid! ”Ținta numărul 1” e din SuperLigă + Doi jucători din Serie A

Citeşte şi

Gigi Becali a reacționat imediat: ce informații a primit despre Călin Georgescu, în urmă cu o lună: "Un prieten mi-a spus!"

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Ce se întâmplă cu Dan Petrescu. Neluțu Varga îi dă vestea, chiar de ziua lui citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”