Ion. V. Ionescu a decedat la 88 de ani / Foto: Facebook @politehnicatimisoara

A murit profesorul Ion V. Ionescu. A jucat patru finale cu Poli Timișoara în Cupa României

articol scris de Digi Sport
01.07.2024, 10:19
  • Media: Liga Digi Sport, vineri, 17:30, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, vineri, 20:55, DGS 1

Ion V. Ionescu sau „Jackie” Ionescu, cel care a câștigat cu Poli Timișoara Cupa României în 1980, a murit în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Împlinise 88 de ani în luna mai. Cu el pe bancă, Poli a disputat alte trei finale ale Cupei României (1974, 1981 şi 1992).

Născut la 2 mai 1936, la Rudna (jud. Timiş), profesorul Ion V. Ionescu a fost jucător la Politehnica Timişoara, Progresul Sibiu, Sportul Studenţesc şi Dinamo Obor. S-a retras devreme din cariera de jucător, din cauza unei accidentări.

Profesorul Ion V. Ionescu a murit. A condus Poli Timișoara în 6 mandate, a jucat 4 finale ale Cupei României și a câștigat una

Câştigarea Cupei României din 1980, urmată de eliminarea marelui Celtic Glasgow din Cupa Cupelor rămân momente de referinţă în istoria fotbalului timişorean şi bănăţean.

A fost şi tehnicianul care a promovat clubul pe prima scenă în anii 1973 şi 1987. A mai antrenat Jiul Petroşani, CSM Reşiţa, UTA, CFR Timişoara, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studenţesc şi Progresul Bucureşti. Recent a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara, primind în anii trecuţi aceeaşi recunoaştere şi din partea Timişoarei. De asemenea a publicat mai multe lucrări de specialitate. Avea 88 de ani, iar starea sa de sănătate se înrăutăţise în ultima perioadă.

”Aseară, la ora 22, prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, a plecat la Domnul. Împlinise 88 de ani la 2 mai.

Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 15, la cimitirul din Calea Șagului.

Dumnezeu să vă odihnească, domnule profesor.

***

Ion V. Ionescu s-a născut la 2 mai 1936, la Rudna (județul Timiş). (”V.”, pentru a fi deosebit de Ion Ionescu, fostul atacant al Rapidului campion în ‘67).

A jucat fotbal, fără a evolua în eşalonul întâi. A început la copiii lui Poli, pe când avea doar 9 ani, în 1945, anul de sfârşit al celui de-Al Doilea Război Mondial. A rămas la Poli timp de un deceniu, parcurgând toate etapele centrului juvenil, jucând mijlocaş dreapta în sistemul WM, şi prinzând chiar un meci la echipa de seniori, într-un amical cu Flamura Roşie UTA, în 1954, când l-a marcat pe legendarul Petschowski! Cum era greu să se impună în valoroasa echipă pe care o aveau atunci studenţii timişoreni, în 1955 pleacă la Progresul Sibiu, jucând apoi la două cluburi din Capitală, Ştiinţa (ulterior Sportul Studenţesc) şi Victoria (nicio legătură cu gruparea cu acelaşi nume, din anii ’80). La doar 24 de ani, în 1960, din cauza unei accidentări, se retrage.

Cum tocmai absolvise Academia Naţională de Educaţie Fizică, specializarea Fotbal, din Bucureşti, revine la Timişoara şi devine antrenor. La Ştiinţa, denumirea de-atunci a lui Poli. Direct secund la seniori, în D1, cu Eugen Mladin principal! La doar 24 de ani! Tot atunci este numit şi asistent la Facultatea de Educaţie Fizică din Timişoara, la specializarea Fotbal, unde va activa, cu unele întreruperi, până în 2006, când se va retrage cu titlul de profesor universitar.

... În 1972 revine la Poli, ca principal al echipei mari. Avea 36 de ani. Alb-violeţii căzuseră din elită în urmă cu cinci ani şi nu reuşeau nicicum să promoveze. Vor reuşi acum, chiar în primul an de B cu I. V. Ionescu principal, după un celebru 1-0 cu FC Bihor, meci în care marele stadion al Timişoarei a fost arhiplin. Atunci s-au pus bazele “legendei Jackie”. După încă un sezon, în 1974, ajunge în finala Cupei României, dar pierde contra Jiului. În acel an este secund la naţionala studenţească a României, care câştigă Campionatul Mondial Universitar din Franţa. În anul următor pleacă de la Poli, după ce pusese pe picioare o echipă care va deveni emblematică pentru istoria fotbalului timişorean.

... Revine la Poli în 1979 şi urmează a doua perioadă de vârf. Câştigă Cupa României chiar în acel sezon, după finala cu Steaua. Vine apoi participarea în Cupa Cupelor şi este eliminată Celtic. În anul următor se califică din nou în finala Cupei României. Pleacă de la Poli, dar va reveni în 1982. Pleacă din nou, după scurt timp, echipa retrogradând la finalul acelui sezon, pe care ”Jackie” nu-l termină pe bancă.

Antrenează Corvinul, într-o vreme în care hunedorenii păstrau din forţa pe care le-o dăduseră Mircea Lucescu. În acel sezon, 1985/86, corviniştii vor impune celebra “normă” de trei goluri pe meci jucat acasă. În 1986 revine la Poli, care tocmai căzuse din A şi o repromovează.

Urmează celebra victorie cu Dinamo, din 8 noiembrie 1987.

În 1989, chiar anul care va aduce Revoluţia, are prima experienţă ca tehnician în spaţiul extracarpatic. Chiar în Capitală, la Sportul Studenţesc, care nu mai era însă fantastica echipă a lui Gheorghe Hagi şi… Nicu Ceauşescu. Se întoarce la Corvinul, dar pleacă după un scandal-monstru, refuzând cedarea meciului cu Universitatea Craiova. Revine, din nou, la Poli. Reuşeşte un loc 5 în Divizia A, la egalitate de puncte cu locul 3, şi califică din nou echipa în finala Cupei României, pierzând la penalty-uri în faţa Stelei. Participă în Cupa UEFA, unde dă piept cu cel mai mare nume al fotbalului mondial intercluburi, Real Madrid: 1-1 la Timişoara, 0-4 pe Santiago Bernabeu. Practic, aceasta va fi ultima performanţă din istoria clubului.

Aşadar, a avut nu mai puţin de… şase mandate la cârma lui Poli. Şi este antrenorul cel mai titrat din istoria alb-violeţilor!

A lansat jucători precum Păltinişanu, Jivan, M. Giuchici, Coraş, Duckadam, Iosif Rotariu, Stoicov, S. Vlaicu, Hanganu, C. Liţă şi Luţu. Dar lista e mult mai lungă: în jur de (conform statisticilor sale) 150 de jucători promovaţi în Divizia A!!...”, au titrat cei de la sspolitehnica.ro

Etichete: jackie ionescu , ion v ionescu a murit


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit în apartamentul ei

O profesoară din Anglia care a fost găsită vinovată pentru întreținere de relații sexuale cu doi elevi a izbucnit în lacrimi joi, în sala de judecată, când a aflat că își va petrece la închisoare următorii șase ani și jumătate. Înainte de pronunțarea sentinței, unul dintre adolescenți a povestit cum a fost „constrâns, controlat, manipulat” și „abuzat sexual” de către femeie.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Video Reacția englezilor după ce au văzut cum a plecat echipa României de la hotelul din Germania

Anunț direct din Germania: Jude Bellingham și-a aflat pedeapsa, după gestul golănesc făcut spre banca Slovaciei!

Oficial UEFA a luat decizia în cazul lui Istvan Kovacs, după ce nu i-a dat meci în optimile EURO 2024

Video FCSB - Corvinul 3-0. ”Roș-albaștrii” au început noul sezon cu trofeul Supercupei României

Foto Triumful miliardarei cu bani mai mulți decât Federer, Nadal și Djokovic la un loc. A ajuns pe locul 17 în lume

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

”Gata, la revedere”. FCSB încasează 5.250.000€ pentru transfer. Gigi Becali a semnat actele

Foto ”Bestia” lui Gigi Becali! Valorează 1.600.000€ și s-a transformat total într-un an la FCSB

Ce se întâmplă cu Jude Bellingham, după ce a fost sancționat de UEFA + Ce va urma în cazul unei recidive

Video Cosmin Contra a semnat! Mutarea a fost anunțată inedit

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZIzabel Goulart, supermodelul brazilian cu trup perfect, dans în costum de baie pe iaht în Mykonos

FILM NOWTom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când actorul a împlinit 62 de ani

Juan Bauza, transfer confirmat oficial! Adrian Mititelu dă lovitura și se umple de bani: ”L-am dat!” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Sute de suporteri i-au așteptat pe jucătorii echipei naționale, la revenirea în țară VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți" citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Camila Cabello, într-o fustă minusculă, din dantelă transparentă. A atras toate privirile pe străzile din Londra

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Camila Cabello, într-o fustă minusculă, din dantelă transparentă. A atras toate privirile pe străzile din Londra

Digi World

Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive

Digi Animal World

De ce nu ar trebui niciodată să stropești cu apă un câine pe caniculă: „Îi vei face și mai mult rău”