#10 DigiSport | Radu Paraschivescu, la aniversarea postului TV pe care vedeţi cele mai multe competiţii
22.07.2019, 08:10SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La 10 ani de la apariţia pe piaţa media a postului TV Digi Sport, prozatorul şi jurnalistul Radu Paraschivescu a vorbit despre câteva dintre momentele importante pe care le-a traversat în redacţia Digi.
Ce înseamnă Digi Sport pentru dumneavoastră? Dar pentru iubitorii sportului din România, în general?
Digi Sport îmi oferă de multă vreme prilejul să dau glas unei plăceri convertite în pasiune: aceea a faptului sportiv privit şi însoţit cu vorba. Avantajul meu, prin raportare la majoritatea celor care participă la emisiunile postului, este diletantismul declarat. Mă uit la şi vorbesc despre fotbal (mai rar despre alte sporturi) ca un ageamiu cu vocabular, ca un profan căruia haina specialistului nu-i vine bine. Şi am bucuria de-a vorbi liber, fără oprelişti şi fără agendă. De-a întâlni interlocutori disponibili şi răbdători. Şi de-a lua parte la discuţii care pot să intereseze, să facă lumină şi să ne pună de acord că putem fi în dezacord, câtă vreme divergenţa subînţelege afabilitatea, capacitatea de-a asculta şi eleganţa de-a răspunde catifelat, chiar şi atunci când simţi nevoia de fermitate. Din toate aceste motive, sper ca Digi Sport să adune decenii şi să rămână un nucleu de profesionalism şi civilitate.
La rândul lui, publicul se uită pe Digi Sport fiindcă găseşte acolo informaţii, polemici, emisiuni şi transmisiuni în direct, adică tot ce hrăneşte apetitul microbistului sau pe al împătimitului de sport. Sigur, Digi Sport are mai multă nevoie de public decât publicul de Digi Sport, însă diferenţa dintre cele două tipuri de nevoie nu e foarte mare. Publicul nu priveşte Digi Sport cu veneraţie sau respect nemăsurat, ceea ce e salutar. E nevoie mereu de feedback, de sugestii şi chiar de acute critice, câtă vreme ele se fac fără partizanat şi cu sinceritate.
Un eveniment sportiv din ultimii zece ani pe care l-ati trăit în redacția Digi Sport și care v-a ramas în memorie?
Robia imediatului fiind greu de ocolit, aleg un eveniment care n-a fost cel mai spectaculos, dar care a suscitat un interes enorm pe planetă: relativ recenta finală a Champions League dintre Liverpool şi Tottenham, pe care am văzut-o în studioul emisiunii „Fotbal european”.
Ce am făcut bine până acum și ce am putea face mai bine în următorii ani?
Binele trecând drept normalitate în media (sau cel puţin aşa ar fi de dorit, cu toată încărcătura utopică a enunţului), am să virez spre sugestii. Iată-le: 1. Construirea unei emisiuni de cultură a sportului, în care să fie evocate personaje uriaşe ale domeniului – nu doar din fotbal, din cât mai multe sporturi.
2. Scoaterea comentariului şi a ştirii sportive de sub tirania clişeelor. Aş vrea să nu mai citesc şi să nu mai aud despre oameni care „scriu istorie” sau „rup tăcerea”, aş vrea să nu mă mai întâlnesc cu oameni care „au îndeplinit o simplă formalitate” sau „şi-au trecut numele pe lista marcatorilor”.
3. Cooptarea ca interlocutori în emisiunile de sport a unor oameni eminenţi din alte domenii: actorie, finanţe, muzică, arhitectură etc.
Etichete: digisport , radu paraschivescu , aniversare digi sport
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții