Imane Khelif / Foto: Profimedia

Acuzată că e bărbat, Imane Khelif n-a mai rezistat: cum s-a autointitulat

articol scris de Digi Sport
10.08.2024, 12:50
  • Champions League: Juventus - PSV, marți, 19:45, DGS 1

  • Champions League: Milan - Liverpool, marți, 22:00, DGS 1

Victoria pugilistei Imane Khelif în finala categoriei 66 kg la Jocurile Olimpice de la Paris este "răspunsul perfect la o campanie feroce şi la atacurile" la care a fost supusă, a declarat sportiva în vârstă de 25 de ani.

Imane Khelif a dat declarația zilei, după ce a luat aurul la JO 2024: "Eu sunt o femeie puternică, cu puteri speciale"

Galerie Foto

"Eu sunt o femeie puternică, cu puteri speciale. De acolo, din ring, am trimis un mesaj celor care sunt împotriva mea", a declarat Imane Khelif.

"Am făcut obiectul unor atacuri şi a unei campanii feroce, iar acest lucru este cel mai bun răspuns pe care îl puteam da. Răspunsul a fost mereu în ring", a adăugat ea.

"Eu sunt total eligibilă să particip, sunt o femeie ca celelalte. M-am născut femeie, am trăit ca femeie şi am concurat în calitate de femeie", a mai spus Khelif, care a adăugat că "aceste atacuri dau o importanţă specială succesului meu".

În finală, Khelif a învins-o la puncte (5-0) pe chinezoaica Liu Yang, campioana mondială en titre.

Khelif (25 ani) a adus astfel Algeriei al doilea titlu olimpic la Paris, după cel al gimnastei Kaylia Nemour.

La trei ani după participarea la Jocurile de la Tokyo, unde prezenţa sa nu a suscitat nicio polemică, Khelif s-a regăsit în centrul unei controverse legate de genul său, pe fondul conflictului dintre CIO şi Federaţia Internaţională a Boxului Amator.

Clasamentul final al categoriei 66 kg:

  • 1. Imane Khelif (Algeria)
  • 2. Liu Yang (China)
  • 3. Janjaem Suwannapheng (Thailanda)
  • 3. Nien Chin Chen (Taiwan)

IBA susține că Imane Khelif și Lin Yu-ting sunt bărbați

Galerie Foto

Federaţia Internaţională de Box (IBA), exclusă din mişcarea olimpică în urmă cu un an, a reafirmat că două pugiliste prezente la Jocurile de la Paris, aflate în centrul unei controverse pe tema genului, erau "bărbaţi", afirmaţie infirmată de Comitetul Olimpic Algerian.

Algeriana Imane Khelif (cat. 66 kg) şi taiwaneza Lin Yu-ting (cat. 57 kg) au fost admise la Jocurile de la Paris de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care de atunci a continuat să le apere prezenţa şi contestă validitatea testelor IBA, scrie Agerpres.

Deşi au luat parte la multe competiţii organizate de IBA în trecut, ele au fost excluse în timpul Campionatelor Mondiale din 2023. IBA a invocat atunci teste de stabilire a genului efectuate la Mondialele 2022 de la Istanbul şi 2023 la New Delhi.

Cele două pugiliste s-au calificat în finalele turneului olimpic de la Paris, care nu este organizat de IBA.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care IBA a organizat-o la Paris şi la care preşedintele său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferinţă, fostul director al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a susţinut că analizele de sânge care le-au fost efectuate celor două pugiliste în 2022 au dezvăluit ''anomalii''.

Prin urmare, au fost testate din nou un an mai târziu pentru a avea sau nu confirmarea acestor "anomalii" în 2023, potrivit IBA. Conform medicului grec, cele două sportive au făcut câte două teste, câte unul pentru testosteron, şi un cariotip, examen care permite studierea cromozomilor.

"Rezultatele medicale ale analizelor de sânge - şi laboratoarele sunt cele care spun asta - arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi", a spus Ioannis Filippatos. "Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri de la bărbaţi. Acesta este răspunsul laboratorului'', a adăugat el.

Această afirmaţie a fost negată cu fermitate de Comitetul Olimpic Algerian, care a respins "afirmaţiile nefondate'' într-un comunicat.

"Campioana noastră, Imane Khelif, nu este afectată şi nu îşi pierde curajul în faţa afirmaţiilor nefondate ale IBA'', a continuat forul olimpic algerian.

"Conţinutul şi organizarea acestei conferinţe de presă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această organizaţie şi credibilitatea ei", a reacţionat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care acuză IBA că a decis "în mod arbitrar" să le excludă pe cele două pugiliste la New Delhi.

Imane Khelif s-a "născut femeie, înregistrată ca femeie, îşi trăieşte viaţa ca femeie, boxează ca femeie", a insistat vineri purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, în plină controversă după abandonul pugilistei italiene Angela Carini în faţa lui Imane Khelif, în primul tur al turneului olimpic (FOTO jos).

Galerie Foto

Etichete: box , jocurile olimpice 2024 , medalia de aur , imane khelif


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un bărbat din Cluj și-a bătut șeful după ce s-au certat la telefon, pe e-mail și apoi față în față. Ce a pățit angajatul și de la ce a pornit scandalul

Furia scăpată de sub control la serviciu i-a adus o amendă penală usturătoare unui bărbat din Cluj. Pentru că nu și-a stăpânit emoțiile și și-a lovit șeful, bărbatul trebuie să plătească acum 8.000 de lei. Scandalul, scrie știridecluj.ro, a pornit de la o ceartă prin telefon, continuată pe e-mail și apoi față în față, pe tema concediului de odihnă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Video A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. Imagini virale

Ion Țiriac, întrebat direct dacă este un om zgârcit. Miliardarul a răspuns instant, în 3 cuvinte

Corriere dello Sport anunță o lovitură de proporții: "Negocierile pentru Dennis Man încep de la 30 de milioane €!"

Video GOOOL Andrei Rațiu! Internaționalul român, cel mai bun de pe teren. Nota primită pentru prestația excelentă

Dan Nistor a făcut gluma serii, după ce ”U” Cluj a învins-o pe Rapid în Giulești

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

"Veți folosi echipa a doua în Europa?" Gigi Becali a dat răspunsul pe loc

Inigo Perez a cerut, Andrei Rațiu a făcut. Ce a spus antrenorul lui Rayo Vallecano, după victoria cu Osasuna

Exclusiv Fotbaliștii evidențiați de Ilie Dumitrescu, după Rapid - ”U” Cluj 0-2: ”Senzațional!” / ”Mă impresionează”

"Asta ar însemna finalul sezonului!" Scenariu dramatic venit din Italia, după accidentarea lui Valentin Mihăilă

Citeşte şi

Elon Musk a acuzat-o că e, de fapt, bărbat, iar ea a spus totul în fața întregii lumi, printre lacrimi

Cât a stat la Adjud, pentru a încărca mașina primită de la Ion Țiriac. "La showroom, a durat 20 de minute!" Decizia luată

PEROZJennifer Aniston, în formă maximă pe covorul roșu. Brațele musculoase și silueta subțire, puse în evidență de o rochie fără bretele

FILM NOWLily Collins, mândră de abdomenul ei. Actrița din „Emily in Paris” și-a etalat pătrățelele în timp ce își promova serialul în New York

Fotbalist de națională, ultimul transfer în Superliga. Unde va juca fundașul din Benin citeşte ştirea pe Prosport.ro

Jordan Chiles nu renunță! Gimnasta din SUA acuză un „grav conflict de interese” și vrea înapoi medalia de bronz citeşte ştirea pe ziare.com

Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România. Aplicația de care ai nevoie ca să te adăpostești citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Andreea Bănică și-a expus formele neatinse de bisturiu, pe litoralul românesc, în costum de baie: "La vârsta ta, ești nr. 1"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Andreea Bănică și-a expus formele neatinse de bisturiu, pe litoralul românesc, în costum de baie: "La vârsta ta, ești nr. 1"

Digi World

Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”

Digi Animal World

Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia