Brazilia, în finala contra Germaniei din 2002 / Foto: Profimedia

Foto REMEMBER: Cupa Mondială din 2002, fără România, dar cu Ronaldo Nazario într-o formă de zile mari

articol scris de Digi Sport
09.11.2022, 10:02
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Coreea de Sud şi Japonia au organizat în comun cea de-a 17-a ediţie a Cupei Mondiale de fotbal, în perioada 31 mai - 30 iunie 2002.

A fost prima ediţie a Cupei Mondiale găzduită în Asia şi, totodată, prima organizată în comun de două state. Un număr de 32 de echipe naţionale s-au calificat la turneul final, iar pentru prima dată s-au calificat echipele Chinei, Ecuadorului, Senegalului şi Sloveniei.

  • În meciul de deschidere, la 31 mai 2002, Senegal a învins campioana mondială Franţa cu scorul 1-0, pe stadionul din Seul.

Medie de 2,52 goluri pe meci

Meciurile au fost găzduite de 20 de stadioane din cele două ţări, aflate la Yokohama (capacitate de 70.000 de locuri), care a găzduit şi finala, Seul (capacitate de 66.000 de locuri), Saitama (61.000 de locuri), Daegu (63.000 de locuri), Shizuoka (48.000 de locuri), Osaka (45.000 de locuri), Gwangju (43.000 de locuri), Ulsan (43.000 de locuri), Miyagi (43.000 de locuri), Suwon (44.000 de locuri), Seogwipo (41.000 de locuri), Jeonju (41.000 de locuri), Kobe (41.000 de locuri), Niigata (41.000 de locuri), Oita (40.000 de locuri), Daejeon (39.000 de locuri), Incheon (50.000 de locuri), Busan (49.000 de locuri), Ibaraki (40.000 de locuri), Sapporo (38.000 de locuri).

În cele 64 de partide ale turneului final au fost marcate 161 de goluri, reprezentând o medie de 2,52 goluri pe meci. Au asistat la meciurile acestei ediţii a Cupei Mondiale 2.705.198 de spectatori, cu o medie de 42.269 pe meci. Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia a fost ultima în care a fost folosită regula golului de aur pentru stabilirea unei echipe învingătoare, conform agerpres.ro.

România, eliminată de Slovenia în drumul către turneul final

Decizia privind organizarea turneului de către cele două ţări asiatice a fost anunţată la 31 mai 1996, iniţial şi Mexic avansase dosarul de candidatură. În preliminariile pentru turneul final din Coreea de Sud şi Japonia au participat 199 de echipe naţionale. Selecţionata României nu a reuşit să se califice la această ediţie a Cupei Mondiale, pierzând confruntarea din meciul de baraj cu reprezentativa Sloveniei. Turcia a ajuns după foarte multe decenii la un turneu final, respectiv de la ediţia din 1954, Portugalia şi Polonia s-au calificat, performanţă reuşită de la ediţia din 1986, iar Costa Rica şi Uruguay au obţinut biletele participării, după ce anterior fuseseră prezente la ediţia din Italia 1990.

Din zona Asia s-au calificat Arabia Saudită şi China, alături de organizatoarele Coreea de Sud şi Japonia, din Africa, Camerun, Nigeria, Senegal, Africa de Sud şi Tunisia. Din America de Sud au participat Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay şi Uruguay, iar din America Centrală şi de Nord au fost prezente Costa Rica, Mexic şi Statele Unite. Cele mai multe echipe naţionale au venit din Europa: Anglia, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia.

Franța, eliminată din grupe. Coreea de Sud, până în semifinale

Danemarca a câştigat Grupa A, iar Senegal s-a calificat în optimi de pe poziţia a doua în aceeaşi grupă, surpriza fiind înregistrată de necalificarea Franţei, care a ocupat ultimul loc în grupă fără niciun gol marcat, doar un rezultat de egalitate. În cea de-a doua grupă, Spania şi Paraguay au mers mai departe în optimi în această ordine. Brazilia a câştigat Grupa C, iar Turcia a secondat-o. Coreea de Sud şi SUA au ocupat primele locuri în Grupa D, în Grupa E, Germania şi Irlanda au încheiat pe primele două poziţii. Suedia a câştigat Grupa F, urmată pe locul secund de Anglia. Mexic şi Italia au ocupat primele locuri pentru optimi în Grupa G, iar Belgia şi Japonia au ocupat, în ordine, primele două poziţii în Grupa H.

În faza optimilor de finală, în primele meciuri disputate, la 15 iunie 2002, Germania a învins Paraguay (1-0), iar Anglia a trecut de Italia (3-0). Apoi, Spania a învins Irlanda la loviturile de departajare (3-2), iar Suedia a pierdut în faţa reprezentativei Senegalului (1-2). Echipa Statelor Unite a învins (2-0) selecţionata similară a Mexicului, Iar Brazilia a trecut de Belgia cu acelaşi scor. Turcia a învins cu scor minim (1-0) Japonia, iar Italia a pierdut (1-2) în faţa reprezentativei Coreei de Sud.

Brazilia a învins în sferturi Anglia (2-1), Germania a trecut cu 1-0 de SUA, Spania a pierdut la loviturile de departajare în faţa echipei Coreei de Sud (3-5), naţionala Turciei, condusă de pe bancă de Şenol Guneş, a trecut cu 1-0 de Senegal. Ambele semifinale s-au încheiat cu acelaşi scor (1-0), Brazilia învingând Turcia, iar Germania echipa Coreei de Sud. În finala mică a turneului, pe stadionul Daegu, la 29 iunie 2002, Turcia a câştigat (3-2) în faţa echipei gazdă, manageriate de olandezul Guus Hiddink.

Finala, sub zodia ”Fenomenului” Ronaldo Nazario

În marea finală, desfăşurată la 30 iunie 2002, pe stadionul din Yokohama, Selecao condusă de Felipe Scolari a învins (2-0) echipa Germaniei antrenată de fostul mare internaţional Rudi Voeller, golurile fiind marcate de atacantul lui Internazionale Milano, cel supranumit ''Il Fenomeno'', Ronaldo Luis Nazario de Lima (minutele 67 şi 79).

Brazilianul Ronaldo a fost şi cel mai bun marcator al turneului (8 reuşite) primind Gheata de aur Adidas, portarul Germaniei Oliver Kahn a fost desemnat cel mai bun jucătorul turneului (Balonul de Aur Adidas), jucătorul american Landon Donovan a fost apreciat drept cel mai bun tânăr jucător al acestei ediţii a Cupei Mondiale. Selecao ducea acasă în Brazilia cel de-al cincilea trofeu de campioană mondială, o premieră în istoria competiţiei.

Galerie Foto

Etichete: romania , japonia , coreea de sud , ronaldo , cupa mondiala 2002


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

S-a dezbrăcat complet și a intrat pe teren, în fața a peste 50.000 de oameni, iar internetul ”a explodat”! Sancțiunea primită

A fost ultima șansă la FCSB?! Scos iar la pauză, pare ieșit definitiv de pe lista de favoriți a lui Becali

Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”

Galerie Foto Jurnalista din Kosovo l-a văzut pe Ianis Hagi și e fascinată. Ce a spus despre român

Live Video&Text Sepsi - Gloria Buzău 0-0, ACUM, pe Digi Sport 1. Covăsnenii vor să profite de eșecul FCSB-ului

Gigi Becali s-a convins de Vlad Chiricheș! Decizia patronului de la FCSB: ”Băi, cum să faci așa ceva?”

Citeşte şi

Comunicatul Federației din Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Mircea Lucescu a răbufnit, după ce Suedia și Kosovo s-au aliat împotriva Românei: ”Inadmisibil”

PEROZA rupt tăcerea după zeci de ani. Cher a dezvăluit numele bărbatului care a părăsit-o: „Am fost îndrăgostită nebunește de el!”

FILM NOWMargot Robbie, fericită la o plimbare alături de prietenii ei. Actrița, șic în rochie mini la o lună după ce a devenit mamă

Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea citeşte ştirea pe Prosport.ro

„Se ruga să nu câștige”. Gigi Becali l-a ironizat pe patronul de la FC Botoșani, după ce acesta a plătit 150.000 de euro pentru victoria cu FCSB citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Digi World

Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"

Digi Animal World

Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii pentru acest sezon