Mingea oficială de joc din SuperLiga României / Foto: Sport Pictures

UEFA a dictat, iar CCA a executat. O nouă regulă va fi introdusă în noul sezon din SuperLiga

articol scris de Digi Sport
08.07.2024, 17:34
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1

La doar câteva zile după ce Roberto Rosetti, directorul Comisiei de Arbitri din cadrul UEFA, a anunțat că o nouă regulă ar putea fi introdusă în SuperLiga României, Comisia Centrală a Arbitrilor a făcut un anunț oficial.

Concret, Rosetti a spus că își dorește ca în toate campionatele din Europa să fie introdusă regula dialogului dintre arbitri și numai căpitanii de echipe, pentru explicarea deciziilor luate cu ajutorul tehnologiei VAR.

Kyros Vassaras a explicat de ce arbitrul va discuta doar cu căpitanii despre deciziile din timpul jocului

Noua ediție a SuperLigii va începe pe 13 iulie 2024, iar înanintea debutului noului sezon, arbitrii din România au participat la seminarele de vară, unde membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) au transmis noile instrucțiuni care vor urma să fie aplicate.

Printre cele mai importante instrucțiuni se numără reglementările privind comunicarea pe teren, care ar urma să aibă loc doar între arbitru și căpitanul echipei, precum și poziționarea mingii și abaterile în timpul executării loviturilor de pedeapsă.

“Explicarea unei decizii cu până la 22 de jucători care hărțuiesc arbitrul creează o imagine foarte proastă fotbalului. Responsabilitatea trebuie împărțită între arbitri și căpitani pentru a putea proteja imaginea jocului.

Acesta este motivul pentru care solicităm tuturor echipelor să se asigure că singurul jucător care vorbește cu arbitrul este căpitanul echipei.” a precizat Kyros Vassaras, președintele CCA, potrivit frf.ro.

Noile instrucțiuni privind poziționarea mingii și abaterile în timpul executării loviturilor de pedeapsă

  • Poziționarea mingii:

Mingea trebuie să fie statică, atingând sau fiind în centrul punctului de pedeapsă, iar stâlpii porții, bara transversală și plasa porții nu trebuie să se miște. O parte a mingii trebuie să atingă sau să nu depășească centrul punctului de pedeapsă (la fel cum mingea trebuie să se afle în interiorul arcului de cerc la o lovitură de la colț).

  • Abateri în timpul executării loviturilor de pedeapsă:

Intrarea în suprafața de pedeapsă a unui jucător poate dificil de detectat și gestionat, mai ales la nivelul ligilor inferioare. Această situație poate fi ușor identificată de către arbitrul asistent pentru analiza video (arbitru VAR), iar dacă Legea 14 ar fi aplicată strict, majoritatea loviturilor de pedeapsă ar trebui repetate. Deoarece intrarea în suprafața de pedeapsă rareori are un efect asupra rezultatului loviturii de pedeapsă (doar dacă mingea revine în joc), aceleași principiu trebuie aplicat și intrării jucătorilor în suprafața de pedeapsă ca și în cazul încălcării Legii 14 de către portari va fi sancționat doar dacă abaterea sa are impact.

  • Un coechipier al portarului este sancționat pentru intrarea în suprafața de pedeapsa doar dacă:

Intrarea în suprafața de pedeapsă are un impact clar asupra executantului, sau jucătorul care intră în suprafața de pedeapsă joacă mingea sau atacă un adversar în încercarea de a intra în posesia mingii și oprește adversarii să înscrie un gol, sau încercarea acestora de a înscrie sau crearea unei situații clare de înscriere a unui gol. Dacă nu se înscrie un gol lovitura va fi repetată.

  • Un coechipier al executantului este sancționat pentru intrarea în suprafața de pedeapsă doar dacă:

Intrarea în suprafața de pedeapsă are un impact clar asupra portarului, sau jucătorul care intră în suprafața de pedeapsă joacă mingea sau atacă un adversar în încercarea de a intra în posesia mingii iar apoi înscrie un gol, încearcă să înscrie sau creează o situație clară de înscriere a unui gol. Dacă nu se înscrie un gol, în acest caz se acordă o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei în apărare, din locul în care jucătorul atacant a pătruns în suprafața de pedeapsă.

Etichete: arbitru , cca , kyros vassaras , regula


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică premierul italian Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Volodimir Zelenski nu s-a abținut: gluma făcută, cu trimitere la ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

”E disperat”. Scoțienii s-au convins de Ianis Hagi, după meciul lui Rangers cu Dundee FC

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Dinamo - Rapid 0-0, ACUM, Digi Sport 1. Două eliminări în prelungiri!

Gata! Ioan Varga i-a spus ”NU” clar: ”Este exclus”

Marius Șumudică n-a stat la discuții: decizia luată la pauza meciului cu Dinamo!

Ange Postecoglu a reacționat după Tottenham - Liverpool 3-6

Citeşte şi

După meciul cu Manchester United, arbitrul român a fost delegat în Conference League

Video Moment hilar la Rapid - Gloria Buzău: Iulian Călin, "faultat" chiar când voia să dea penalty!

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Ce se întâmplă cu Dan Petrescu. Neluțu Varga îi dă vestea, chiar de ziua lui citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”