Exclusiv Dintr-un posibil matematician, Andrei Cristea a ajuns un fotbalist excelent
18.12.2018, 14:20Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Andrei Cristea este liderul echipei din Iaşi. La 34 de ani, Cristea pare că are mai multă bucurie când joacă decât în perioadele petrecute la Steaua, Poli Timişoara sau la Dinamo. Puţini ştiu că în copilărie, Andrei a fost la un pas să rateze cariera sportivă. Pentru că tatăl său era îndrăgostit de matematică, iar şcoala părea mai de viitor decât fotbalul. Chiar şi el ere foarte bun la calcule şi formule, nu era doar o fantezie e părinţilor.
A fost însă suficient să-l vadă golgheter la un turneu de sală şi totul s-a răsturnat. Se întâmpla acum 24 de ani.
"La început, tata nu a fost de acord ca eu să merg la fotbal. Era pasionat de matematică, eu eram foarte bun la şcoală în domeniul ăsta. La vârsta de zece ani a fost un turneu de sală care s-a organizat chiar în Iaşi. Iar la turneul respectiv, eu am fost golgheter. Lucrul ăla a făcut ca tatăl meu să se convingă că eu aş putea să fac acest sport. Din acel moment m-am transferat la Liceul Sportiv şi aşa am încercat într-un cadru organizat să-mi propun să ajung fotbalist", a povestit Andrei Cristea la emisiunea la Divizia Locală Digi 24 Iaşi.
"Nu lipseam de la niciun antrenamet al Selenei Bacău, cum era pe vremuri. Mi-a plăcut foarte mult Daniel Scânteie, era un atacant extraordinar. Mijlocaş, Pavel. După aceea Gireadă cu Popovici fundaşi centrali. Giani Căpuşă, atacant, Ionică Serea... Pe parcurs Cristi Ciocoiu şi aşa mai departe.
Foarte mult au cântărit meciurile echipei naţionale din '94, când mă trezem noapte şi mă uitam la meciuri. Cu Argentina, cu Suedia. Mi-a plăcut mult Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, ca oricărui copil care se apropia de acest fenomen", a povestit Cristea cum a fost startul său în fotbalul important.
Care au fost sumele pentru care s-a transferat Andrei Cristea în carieră
În februarie 2005, Andrei Cristea a fost eroul Stelei şi chiar al fotbalului românesc. Echipa din Ghencea reuşea să elimine marea echipă a Valenciei, la penalty-uri, după ce în 120 de minute cele două goluri marcate de Andrei Cristea egalau scorul la general. Se întâmpla pe 24 februarie, Zenga era antrenor, iar Gigi Becali lansa primele cifre astronomice legate de transferuri: "pe Andrei Cristea o să iau 20 de milioane de euro".
În 2004, Steaua îl cumpărase pe Cristea cu un milion de dolari de la Bacău, iar în 2006 îl lăsa să plece la Poli Timişoara pentru numai 200.000 de euro. Bănăţenii îl vindeau în 2008 la Dinamo, cu 500.000 de euro, iar "câinii roşii" obţineau şi ei un profit de 175.000 de euro, în 2011, prin transferul fotbalistului la Karlsruher.
Cifre importante pentru Andrei Cristea
- 2 titluri de campion, cu Steaua, în 2005 şi 2006
- un titlu de golgheter al României, în 2010, la Dinamo
- 9 meciuri la echipa naţională
- 14 meciuri pentru România U21
- 100 de goluri a marcat în Liga 1
Etichete: andrei cristea , steaua-valencia 2-0 , transferuri andrei cristea , selena bacau
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții