Angel Santana, Savio Valadares, Paula Kinikinilau și Ania Monica Caill/ colaj digisport.ro

”Tricolorii” din Tonga, Rusia, SUA sau Spania. Străinii care au reprezentat România și n-au fost contestați, ca Mario Camora

articol scris de Digi Sport
30.09.2020, 23:35
  • Premier League: Man. City - Arsenal, duminică, 18:30, DGS 1

  • SuperLiga: U Cluj - Univ. Craiova, duminică, 21:30, DGS 1

Mario Camora (33 de ani), lusitan născut la Samora Correia, a fost convocat în premieră la naționala României, în perspectiva partidelor cu Islanda, din barajul pentru Campionatul European, și Norvegia și Austria, din Liga Națiunilor.

Căpitanul lui CFR Cluj joacă în România din 2011, când a venit la CFR Cluj de la Naval, și a declarat în numeroase rânduri că abia așteaptă să evolueze pentru echipa națională.

Chiar și așa, convocarea sa a stârnit deja reacții contra, din partea unor suporteri radicali, care nu doresc să vadă fotbaliști naturalizați sub tricolor.

”De astăzi, prin selecția anunțată pentru următoarele meciuri, echipa națională de fotbal a României a devenit selecționată internațională, pervertindui-se identitatea iremediabil doar sub pretextul aducerii unui jucător care se presupune că ar putea aduce un aport mai bun pe postul său”, au scris, pe Facebook, câțiva suporteri din comunitatea ”Uniți sub tricolor”.

Nu cu mult timp în urmă, și Ciprian Marica se arăta împotriva naturalizărilor. ”Eu sunt mai naționalist, îmi doresc români pentru România. Altfel de ce ne mai chinuim echipele de club cu reguli neprofesioniste cu U21 și cu juniori în teren, dacă noi ne gândim să naturalizăm jucători străini de 28-30 de ani?”, spunea ex-internaționalul, în urmă cu aproape o lună.

Naționala de rugby a României, o ”multinațională”: jucători naturalizați veniți din Georgia, Tonga sau Africa de Sud

Dacă la fotbal suntem în situația de a avea abia acum primul jucător naturalizat care să evolueze pentru echipa națională, în alte sporturi această practică este una obișnuită.

Spre exemplu, naționala de rugbyRomâniei a avut, de-a lungul timpului, jucători naturalizați din Africa de Sud, Tonga, Noua Zeelandă sau Georgia. 

Johannes van Heerden (33 de ani), născut la Pretoria, în Africa de Sud, a jucat deja de 40 de ori pentru ”stejari”, prima dată în 2015. Alți sportivi care au evoluat pentru naționala de rugby a României:

Galerie Foto

  • Michael Wiringi (35 de ani), din Noua Zeelandă
  • Stephen Shennan (29 de ani), din Noua Zeelandă
  • Randall Morrison (36 de ani), din Africa de Sud
  • Jody Rose (34 de ani), din Africa de Sud
  • Otar Turashvili (34 de ani), din Georgia. A fost primul naturalizat, în 2012. A evoluat de 35 de ori pentru ”stejari”
  • Dumani Mtya (35 de ani), din Africa de Sud
  • Kuselo Moyake (34 de ani), din Tonga
  • Jack Umaga (36 de ani), din Noua Zeelandă
  • Paula Kinikinilau (34 de ani), din Tonga
  • Fonovai Tangimana (30 de ani), din Tonga
  • Sione Fakaʻosilea (33 de ani), din Tonga

Baschet: un spaniol a făcut România campioană europeană

Și la baschet, România nu a ezitat să naturalizeze jucători capabili să ridice nivelul echipei naționale. Astfel, americanii Giordan Watson (34 de ani) și Kris Richard (31 de ani) au făcut recent parte din lotul ”tricolorilor” în calificările pentru EuroBasket 2021.

Spaniolul Angel Santana a venit în România să joace baschet încă din 2004. Înainte să sosească aici, evoluase la nivel universitar în SUA, apoi în alte țări europene, ca Germania, Belgia sau Franța.

A rămas în țara noastră, a obținut cetățenia româna, în 2010, și a fost liderul echipei naționale de baschet 3X3, care a câștigat primul Campionat European, desfășurat în 2014, chiar la București.

”Îmi place căldura oamenilor. Românii sunt foarte prietenoși, la fel ca spaniolii. În schimb, nu-mi plac deloc drumurile din România”, zicea Santana, într-un interviu pentru VICE, acordat în 2016.

Alți sportivi naturalizați de România

România a naturalizat numeroși străini și pentru sporturi individuale. Spre exemplu, francezul Felix Duchampt (30 de ani) ar putea reprezenta țara noastră la Tokyo, în 2021, la proba de triatlon.

La biatlon, trei ruși au obținut în acest an cetățenia: Elena Chirkova, Anastasia Tolmacheva şi Anatolii Oskin. De asemenea, franțuzoaica Ania Monica Caill (24 de ani) reprezintă țara noastră la schi alpin, în timp ce nemțoaica Julia Sauter (23 de ani) concurează pentru România la patinaj artistic.

La futsalSavio Valadares și Felipe Oliveira sunt doi brazilieni care fac parte din lotul României. Primul e român din 2017 și a contribuit din plin la calificarea ”tricolorilor” la Europeanul din 2018, ținut în Slovenia.

Galerie Foto

Albert Saritov (30 de ani) e un rus naturalizat care a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la categoria 97 de kilograme, disciplina lupte libere.

Și la judo, România se bazează pe doi sportivi străini. Rusul Zhukov Petr (24 de ani) și moldoveanca Moscalu Serafima (20 ani) concurează pentru țara noastră din octombrie 2019.

Etichete: mirel radoi , mario camora , angel santana , giordan watson , kris richard , ania monica caill , johannes van heerden , paula kinikinilau , savio valadares


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cunoscut model transsexual din Georgia a fost ucis la numai o zi după ce a fost adoptată legea anti-LGBTQ

Un cunoscut model transsexual georgian a fost ucis, au declarat oficialii locali, la o zi după ce Guvernul a adoptat o lege care va impune limitări radicale ale drepturilor LGBTQ+ în Georgia, informează The Guardian. Motivele crimei nu sunt cunoscute, deocamdată.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Are 20 de ani, e iubita fiului unui ”interlop” arestat și câștigă o avere în fiecare lună. Tatăl ei a scos oamenii pe străzi

Jucătorul pe care Gigi Becali nu vrea să-l mai vadă la FCSB: ”Să plece câinele de la măcelărie?”. Ce salariu are

Exclusiv Gigi Becali n-a stat pe gânduri! Patronul FCSB-ului l-a schimbat la pauză pe Bîrligea și i-a transmis un mesaj clar

Video FCSB - Petrolul Ploiești 1-1. În 10 oameni timp de 60 de minute, campioana României a fost egalată la ultima fază

Gestul cum rar se vede făcut de Mihai Popescu, după ce a fost eliminat direct în meciul FCSB - Petrolul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Gigi Becali l-a amenințat în direct pe Daniel Bîrligea

Exclusiv ”E cel mai slab antrenor din România?”. Răspunsurile date în direct

Foto S-a jucat din nou în Ștefan cel Mare! Cum s-a încheiat CS Dinamo - ACS Oltul Curtișoara

Neașteptat: copiii lui Cristiano Ronaldo, refuzați de școală!

Citeşte şi

Rădoi și Mutu au spus ”PAS”. Sepsi și-a găsit antrenor! ”Avem mare încredere în el”

Mirel Rădoi și Edi Iordănescu, atacați de Dorinel Munteanu! ”Neamțul”, discurs fără menajamente

PEROZIrina Shayk, luată prin surprinde de paparazzi în Milano. Supermodelul rus încerca cu ardoare să-și ascundă machiajul strident

FILM NOWSofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger

L-a desființat pe Nicolae Dică după ce l-a demis: „Va rămâne poreclit `Zece Zero`. Noul antrenor va fi o mare surpriză” citeşte ştirea pe Prosport.ro

”Nu a contat”. Gigi Becali, nemulțumit de cel mai scump transfer al verii: ”Să vedem” citeşte ştirea pe ziare.com

Un român ajuns în Ucraina descoperă cât costă viața de zi cu zi: ”Doamne ferește, în România plătești de trei ori mai mult pentru această masă" citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de reacții: „Când e nunta?”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Împlinește 42 de ani, dar continuă să arate spectaculos. Andreea Antonescu, apariție de milioane pe Instagram: „Cum reușești?”

Digi World

Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință

Digi Animal World

Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de fapt, pasărea prădătoare