CM 2018 | Suedia - Anglia 0-2. Englezii sunt în semifinalele Cupei Mondiale, după 28 de ani
07.07.2018, 18:50SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Pentru a treia oară în istorie şi pentru prima dată în 28 de ani, Anglia este în semifinalele Cupei Mondiale. Echipa lui Gareth Southgate s-a calificat în penultimul act după ce a câştigat cu 2-0 în faţa Suediei.
Două goluri cu capul, marcate de Harry Maguire şi Dele Alli, au adus victoria englezilor, care vor juca pentru un loc în finală cu Rusia sau Croaţia, echipele care se vor întâlni în ultimul sfert de finală.
Meciul de la Samara a fost unul lipsit de spectacol, de ritm sau de realizări individuale deosebite, dar englezii au avut o posesie mai bună şi au fost suficient de cinici încât să înscrie la singuruele şuturi trimise pe portă.
De partea cealaltă, suedezii s-au lovit de un Jordan Pickford aflat în zi mare. Portarul lui Everton a avut trei parade excepţionale, toate după pauză, şi şi-a depus candidatura la titlul de cel mai bun goalkeeper al turneului.
Prima situaţie importantă a întâlnirii a venit în minutul 12, când Claesson a şutat de la distanţă, dar mingea a trecut peste poartă. Replica englezilor a venit după doar 7 minute, când golgheterul Harry Kane a tras din prima de la marginea careului, fără a prinde spaţiul porţii.
Deschiderea scorului s-a produs după o jumătate de oră de joc. Ashley Young a executat o lovitură de colţ, iar Maguire a marcat primul său gol la naţională, cu o execuţie în forţă din jurul punctului de la 11 metri.
Englezii îşi puteau dubla avantajul chiar înainte de pauză, dar Sterling, scăpat singur, a fost blocat de portarul Olsen, iar apoi şutul său a fost deviat în corner de Granqvist.
Scandinavii au fost periculoşi imediat după pauză, când Pickford a avut un reflex uluitor şi a respins mingea trimisă cu capul de Berg. În schimb, echipa lui Southgate a dat lovitura decisivă în minutul 59, când Dele Alli, rămas nemarcat, a reluat simplu cu capul din 5 metri, după centrarea lui Lingard.
Suedia a încercat să revină şi a avut două şanse bune prin Clasesson şi Berg, însă de fiecare dată Pickford a avut intervenţii providenţiale, care nu au permis nordicilor să revină în meci.
Pe final, Anglia a absorbit fără probleme timidele tentative ale suedezilor de a forţa o revenire, iar rezultatul a rămas neschimbat. "It's coming home", expresia preferată a fanilor englezi în această vară, e la doar două meciuri distanţă.
Min. 90+5 - FINAL DE MECI! Anglia a învins Suedia cu 2-0 şi, pentru prima dată după 28 de ani, e în semifinalele Cupei Mondiale. E doar a treia oară când englezii ating această fază a competiţiei pe care au câştigat-o în 1966, pe teren propriu.
Min. 90+1 - Ultima schimbare şi la englezi. Rashford a intrat în locul lui Sterling.
Min. 88 - Cartonaş galben primit şi de Guidetti.
Min. 87 - Cartonaş galben primit de Maguire, pentru un fault asupra lui Guidetti, la mijlocul terenului.
Min. 85 - Ultima schimbare la suedezi. Pontus Jansson i-a luat locul lui Krafth.
Min. 84 - Modificare la englezi. Dier, omul care a transformat lovitura de la 11 metri decisivă din meciul contra Columbiei, a intrat în locul lui Henderson.
Min. 76 - Schimbare în echipa Angliei. Delph a intrat în locul lui Dele Alli.
Min. 72 - Ocazie Suedia! Acţiune splendidă a nordicilor, dar din nou Pickford a fost excelent şi a scos de sub bară şutul trimis din cădere de Berg.
Min. 65 - Dublă schimbare la suedezi. Au ieşit Toivonen şi Forsberg, au intrat Guidetti şi Martin Olsson.
Min. 62 - OCAZIE URIAŞĂ Suedia! Pickford a reuşit încă o paradă splendidă şi nu le-a permis suedezilor să revină în meci. Portarul englez a respins şutul trimis de Claesson din poziţie ideală.
Min. 59 - GOOOOOL, 2-0 Anglia! Dele Alli a dublat avantajul englezilor, cu o lovitură de cap din apropiere, la capătul unei acţiuni prelungite a formaţiei lui Gareth Southgate. Anglia e tot mai aproape de prima semifinală la CM după 28 de ani.
22y 87d - Dele Alli is the second youngest player to score a World Cup goal for England, behind only Michael Owen (18y 190d v Romania in 1998). Youth. #ENG #SWEENG #WorldCup pic.twitter.com/E120fo5XVP
— OptaJoe (@OptaJoe) July 7, 2018
Min. 47 - Ocazie Suedia! Nordicii încep tare partea a doua. Pickford a respins senzaţional lovitura de cap a lui Berg. Mingea era excelent plasată şi, fără reflexul portarului lui Everton, ar fi intrat în plasă.
Min. 46 - A început repriza a doua.
#O statistică interesantă prezentată de site-ul FIFA: Suedia a pierdut 9 dintre cele 11 meciuri în care a fost condusă la pauză, la Cupa Mondială. Singurele excepţii sunt cele două partide cu Anglia, singurele de la turneul final, disputate în 2002 şi 2006. De fiecare dată, la sfârşit a fost egal - 1-1, respectiv 2-2. Azi, un astfel de scenariu înseamnă prelungiri şi lovituri de departajare.
Min. 45+1 - PAUZĂ! După o primă repriză nu foarte spectaculoasă, Anglia conduce cu 1-0, printr-un gol marcat în urma unei faze fixe.
Min. 45 - OCAZIE URIAŞĂ Anglia! Sterling a păcălit pasul la offside al suedezilor, a preluat excelent, dar nu a reuşit să ducă faza la bun sfârşit. S-a complicat inutil, a evitat să-i paseze lui Kane sau lui Dele Alli, pentru ca în cele din urmă să fie blocat de Granqvist.
#Anglia se dovedeşte marea specialistă a fazelor fixe la această ediţie a Cupei Mondiale. Statistica nu poate fi contrazisă.
80% - Eight of England's 10 goals at the 2018 World Cup have been scored via set pieces (80%). Weaponry. #ENG #SWEENG #WorldCup
— OptaJoe (@OptaJoe) July 7, 2018
Min. 30 - GOOOOOL, 1-0 Anglia! Maguire a deschis scorul cu o lovitură de cap de la aproape 11 metri, în urma unui corner. Fundaşul lui Leicester e la prima reuşită în naţională.
Min. 19 - Se văd şi englezii în ofensivă. Kane a tras din prima, de la marginea careului, dar mingea a trecut pe lângă poarta lui Olsen.
Min. 11- Primul moment periculos la poarta englezilor. Claesson a încercat un şut de la aproximativ 22-23 de metri, dar mingea a trecut peste poarta lui Pickford.
Min. 1 - A început meciul. Lovitura de start a aparţinut suedezilor.
ECHIPELE DE START
Suedia: 1. Robin Olsen - 16. Emil Krafth, 3. Victor Lindeloff, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 6. Ludwig Augustinsson - 17. Viktor Claesson, 7. Sebastian Larsson, 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg - 9. Marcus Berg, 20. Ola Toivonen
Selecţioner: Janne Andersson
Rezerve: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 18. Pontus Jansson, 5. Martin Olsson, 14. Filip Helander, 13. Gustav Svensson, 21. Jimmy Durmaz, 15. Oscar Hiljemark, 19. Marcus Rohden, 11. John Guidetti, 22. Isaac Kiese Thelin
Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire - 12. Kieran Trippier, 20. Dele Alli, 8. Jordan Henderson, 7. Jesse Lingard, 18. Ashley Young - 10. Raheem Sterling, 9. Harry Kane (căpitan)
Selecţioner: Gareth Southgate
Rezerve: 13. Jack Butland, 23. Nick Pope - 16. Phil Jones, 15. Gary Cahill, 22. Trent Alexander-Arnold, 3. Danny Rose, 4. Eric Dier, 17. Fabian Delph, 14. Danny Welbeck, 21. Ruben Loftus-Cheek, 19. Marcus Rashford, 11. Jamie Vardy
Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); arbitru de rezervă: Antonio Mateu Lahoz (Spania); arbitru asistent de rezervă: Pau Cebrian (Spania)
Arbitru video: Danny Makkelie (Olanda); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Bastian Dankert (Germania), Felix Zwayer (Germania)
CM 2018 | Anglia şi Suedia se întâlnesc în al treilea sfert de finală, la Samara, de la ora 17:00, şi sunt la un pas de cea mai mari performanţă din ultimul sfert de secol. În 1994, nordicii au terminat pe 3 la Cupa Mondială din SUA, după ce au eliminat România în sferturi, în timp ce englezii nu a mai fost în semifinale din 1990.
Suedia a avut una dintre cele mai puternice defensive în faza grupelor, dar pentru a repeta rezultatul istoric de acum 24 de ani, trebuie să treacă de Anglia lui Gareth Southgate. Britanicii au învins dramatic Columbia în optimi, după lovituri de departajare, şi visează să joace pentru prima dată din 1990 încoace în semifinalele Cupei Mondiale.
Antrenorul englezilor ştie că echipa sa beneficiază de o şansă poate nesperată, astfel că miza este uriaşă.
"Avem o mare oportunitate cu care nu ne vom mai întâlni probabil prea curând. Avem un respect uriaş pentru Suedia. Este o echipă care cred că în trecut a fost subestimată, dar nu vom face această greşeală", a precizat Southgate.
"Suntem inteligenţi şi ştim că nu putem subestima Suedia. Este o echipă bună, trebuie să îi respectăm şi să îi analizăm foarte bine", a completat fundaşul John Stones.
Mai mult decât atât, suedezul Sven-Goran Eriksson, fost selecţioner al Angliei, e convins că Harry Kane, actualul golgheter al turneului final din Rusia, şi colegii săi pot merge până la capăt şi să cucerească trofeul.
''Înainte de a fi eu antrenor al Angliei, în perioada mea şi puţin după aceea, se juca sub o mare presiune, ca şi când deja eram într-o finală. Acum, lucrul acesta s-a schimbat, ceea ce este bine pentru echipă. Jucătorii pot merge acum şi juca mult mai relaxaţi. Anglia este o echipă bună, tânără, cu poftă de joc. Cred că fanii săi şi jucătorii sunt bucuroşi pentru că sunt în sferturi'', a spus Eriksson pentru BBC.
În schimb, antrenorul nordicilor, Janne Andersson, nu merge atât de departe, deşi echipa sa se află pe partea de tablou mai accesibilă.
"Sincer, nu îmi petrec timpul făcând aceste lucruri (să se gândească la titlul mondial - n.r.). Acum suntem concentraţi 100% pe următoarea partidă, cea din sferturi, cu Anglia. Nu ne lipseşte nimic pentru a câştiga această partidă. Principalul atu este că suntem o echipă foarte unită. Toţi jucătorii sunt loiali ideii noastre de joc, filosofiei noastre. Sunt încântat că voi înfrunta Anglia, care pentru mine este ca a doua ţară", a declarat Andersson.
Cel mai bun rezultat al scandinavilor la Cupa Mondială rămâne finala jucată în 1958 în faţa Braziliei, la ediţia pe care au găzduit-o, în timp ce Anglia a devenit campioană în 1966, tot pe teren propriu, după un ultim act cu Germania de Vest, decis în prelungiri, prin celebrul gol controversat al lui Geoff Hurst.
Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară într-un meci oficial la Euro 2012, când Anglia s-a impus cu 3-2. În 24 de meciuri directe, englezii au 8 victorii, suedezii 7, iar 9 partide s-au terminat la egalitate. La Cupa Mondială au fost adversare de două ori, în 2002 şi 2006, şi de fiecare dată a fost remiză.
Ambele echipe au cate un absent. De la englezi va lipsi Jamie Vardy, accidentat, în timp ce suedezul Mikael Lustig este suspendat pentru cumul de cartonaşe.
Pariu între Beckham şi Zlatan
O invitaţie la un restaurant contra unei vizite la un celebru comerciant suedez de mobilă este pariul David Beckham şi Zlatan Ibrahimovic l-au făcut înaintea sfertului de finală care se va disputa azi.
"Yo,@davidbeckham, dacă @england câştigă, eu te invit să luăm masa la un restaurant la alegerea ta, oriunde în lume, dar dacă @swemnt este cea care va câştiga, atunci tu vei plăti pentru orice îmi place mie la @ikeasverige, ok?", a scris Ibrahimovic pe Twitter.
Răspunsul lui Beckham, fost coechipier al lui Zlatan la Paris Saint-Germain, nu s-a lăsat aşteptat: "@iamzlatanibrahimovic, dacă @swemnt se impune, voi veni personal cu tine la @ikeasverige pentru a-ţi cumpăra orice ai nevoie pentru a-ţi mobila noua ta casă din LA, dar dacă @england va câştiga, vreau să te văd pe Wembley, purtând un tricou al Angliei şi mâncând un fish and chips la pauză".
David Beckham a jucat timp de cinci ani la Los Angeles Galaxy, echipă din MLS la care Zlatan Ibrahimovic evoluează în prezent.
ECHPELE PROBABILE
Suedia: Robin Olsen - Emil Krafth, Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson - Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg - Marcus Berg, Ola Toivonen
Antrenor: Janne Andersson
Anglia: Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire - Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young - Raheem Sterling, Harry Kane
Antrenor: Gareth Southgate
Etichete: anglia , beckham , suedia , ibrahimovic , cm 2018
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții