UEFA contraatacă și pregătește un buget formidabil pentru UCL! Cum sunt stimulate cluburile care au refuzat Superliga
articol scris de Digi Sport20.04.2021, 18:35
Premier League: Tottenham - Wolves, duminică, 17:00, DGS 1
Premier League: West Ham - Liverpool, duminică, 19:15, DGS 4
UEFA se află într-un război deschis cu cele 12 cluburi care au decis să înființeze o nouă competiție, Superliga Europei, iar forul european pregătește o reformă financiară majoră în Liga Campionilor.
UEFA încearcă să obțină un buget de până la 7 miliarde de euro pentru Liga Campionilor
Înfuriat de planul pus la cale de cele 12 cluburi, care ar putea pune principala competiție europeană în plan secund, dar și de trădarea lui Andrea Agnelli, președintele lui Juventus, Aleksander Ceferin încearcă să răspundă financiar și să mărească semnificativ bugetul pentru Champions League.
Bloomberg și RMC Sport scriu că UEFA se află în negocieri cu un fond de investiții din Londra pentru a mări bugetul la 4,5 miliarde de euro, iar acesta ar urma să crească până la 7 miliarde de euro.
Se vrea a fi un răspuns pentru cluburile care au decis să înființeze Superliga Europei și care, potrivit lui Ceferin, "încă mai au timp să se răzgândească". De asemenea, reforma financiară este menită să le stimuleze pe cluburile mari care au refuzat să facă notă discordantă, precum Bayern Munchen sau PSG.
Un nou format în UEFA Champions League, începând din 2024, fără grupe!
Din 2024 vom avea 36 de cluburi în Champions League, care vor disputa meciurile sub forma unui minicampionat, fără tur-retur. Fiecare echipă va juca câte zece meciuri în faza campionatului, după care se va trece la optimi.
În prima parte a Champions League se vor disputa câte zece meciuri de echipă, fără tur-retur. După aceste meciuri, primele opt formații se vor califica în optimi. Meciurile vor fi decise la tragerea la sorți, unde echipele vor fi împărțite în patru urne a câte nouă echipe, pe baza coeficientului.
Echipele care termină între locurile 9 şi 24 vor juca un play-off, tur-retur, pentru a desemna celelalte opt echipe care trec în optimi, iar cele clasate între locurile 25 şi 36 vor fi eliminate.
Anglia, Spania, Germania și Italia vor avea câte patru echipa calificate automat în grupe. Franța va avea trei reprezentante în grupe, iar câștigătoarele Europa League și Champions League vor avea de asemenea locul asigurat.
Preliminariile Champions League vor rămâne neschimbate.
Fiecare club din Superliga Europei va încasa câte 264 milioane € din start
Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid din Spania, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham Hotspur din Anglia, Juventus, AC Milan și Inter din Italia sunt fondatorii noii competiții, la care se pot alătura Bayern Munchen și Borussia Dortmund din Germania și PSG din Franța.
Iar aceste 12 cluburi vor beneficia de o primă consistentă de ”instalare” - ele au garantate un bonus de bun venit în valoare de cel puțin 200 de milioane de euro, conform unui articol din Financial Times.
Finanțarea este asigurată de banca americană JPMorgan, iar aceștia au oferit un contract pe 23 de ani în care cluburile primesc un avans în valoare de 264 de milioane de euro, care trebuie returnat dacă gruparea respectivă decide să părăsească Super Liga.
Cluburile vor deține în comun și firma care se ocupă de drepturile tv, sponsori și alte drepturi media, firmă care are sediul în Spania.
De altfel, secretarul general al Super Ligii este un bancher, Anas Laghrari, bun prieten al președintelui lui Real Madrid, Florentino Perez.
Conform previziunilor, Amazon, Facebook, Disney și Sky sunt implicate în transmiterea meciurilor și vor oferi în jur de 4 miliarde de euro pe an, dublu față de UEFA Champions League.
Iar pentru a potoli spiritele, cele 12 cluburi au anunțat că vor ceda 400 de milioane de euro, ligilor și federațiilor de care aparțin pentru a ajuta fotbalul autohton.
Etichete: champions league , uefa , superliga europei , aleksander ceferin , buget liga campionilor
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții