Video Exclusiv Ce se întâmplă dacă UEFA nu mai primește la naționale jucătorii din Super Liga: "Un dezastru"
articol scris de Digi Sport21.04.2021, 08:04
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Noua competiție, Super Liga, continuă să creeze din ce în ce mai multe polemici, însă cea mai mare îngrijorare provine din amenințările FIFA și UEFA, care nu vor să mai permită jucătorilor legitimați la cluburile din Super Liga să joace la echipele naționale.
Prezent în studioul Liga Digi Sport, Daniel Stanciu susține că această nouă competiție ar avea o anumită logică, mai ales din punct de vedere financiar.
Daniel Stanciu: "Sunt cluburi în Champions League care mai mult încurcă lucrurile"
"E o bază reală în tot ceea ce se întâmplă pentru că, până la urmă, fotbalul este o industrie. Se cheltuiesc foarte mulți bani, sunt investiții foarte mari și la un moment dat se face o diferență clară între cluburi.
Pentru că, inevitabil, sunt cluburi care ajung la bugete de 400-500-600 de milioane de euro pe sezon, iar alte cluburi au bugete de 10-20 de milioane, care mai mult încurcă lucrurile ajungând în grupele Champions League și să nu câștige sau să nu facă niciun punct.
În America, același lucru a împins la asta, adică un grup de echipe care să înființeze o nouă competiție care să atragă mai multe venituri", a spus Stanciu la Liga Digi Sport.
Super Liga și comparația cu Jocurile Olimpice
"Mai mult rău își fac FIFA și UEFA dacă nu lasă jucătorii la echipele naționale. Ar fi un dezastru din punct de vedere financiar, că vor scădea foarte mult veniturile. Hai să ne gândim la Olimpiadă, unde participă echipele fără prea multe vedete, nu există interes pentru acele meciuri", a explicat Smilian Hulubei.
De altfel, proiectul noii competiții Super Liga e făcut după modelul american, mai aexact după cel din fotbalul american (NFL). Între timp, formatul a fost adoptat de mai multe competiții americane.
"S-a discutat la nivel de FIFPro, iar cei de la FIFPro sunt destul de îngrijorați pentru că aici sunt cam multe implicații financiare, cât și sportive. Cred că această Super Ligă va exista, pentru că este un proiect destul de vechi și s-a găsit acum momentul oportun pentru a fi lansat.
S-a mai încercat și în 2012, când am avut niște discuții la un seminar pe tema cestei forme de organizări a unei competiții, pentru că este pe model american. Chiar am avut un studiu de caz la masteratul pe care l-am făcut la Londra exact pe modelul american, din fotbalul american, un campionat înființat în 1920, care a fost construit din 11 echipe fondatoare, după care, până în 1959, au tot crescut și au devenit din ce în ce mai puternici.
În 1959 a venit o altă competiție concurentă, exact ca acum, care a avut succes și care a împărțit lumea americană în două. La un moment dat au fuzionat și au reușit să facă acel mare eveniment, Super Bowl, care este cea mai de succes rețetă sportivă, din punct de vedere financiar, făcută vreodată", a spus Hulubei.
Cluburile fondatoare și formatul Super Ligii Europei
Cluburile care au fondat Super Liga Europei sunt AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid și Tottenham.
Formatul:
- 20 de cluburi participante: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare
- Cele 15 cluburi vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent
- Meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă acum cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând tradiţia, partidelor din competiţiile interne
- Super Liga va începe în luna august
- Vor exista două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur
- Primele 3 din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Super Ligii
- Locurile 4-5 vor juca într-un play-off tur-retur pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor juca în dublă manşă
- Semifinale tur-retur
- Finala în luna mai, într-o singură manşă
Etichete: daniel stanciu , super liga , emilian hulubei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții